News

Scenariu de coșmar în SUA. Un val tsunami înalt de 13 metri ar inunda orașul Seattle în câteva minute

O simulare arată că valuri tsunami de până la 13 metri ar putea lovi orașul Seattle în câteva minute dacă ar avea loc un cutremur major pe falia Seattle.
09.07.2022 | 18:02
Scenariu de cosmar in SUA Un val tsunami inalt de 13 metri ar inunda orasul Seattle in cateva minute
Simularea are ca scop îmbunătățirea planurilor de răspuns la dezastre naturale Foto: The Orange County Register
ADVERTISEMENT

Publicată de Departamentul de Resurse Naturale de Stat din Washington (DNR), simularea arată impactul unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 asupra faliei Seattle.

Un val tsunami înalt de 13 metri ar acoperi orașul Seattle în câteva minute

„Valurile tsunami ar putea ajunge până la 13 metri la Seattle Great Wheel și vor ajunge în interior până la Lumen Field și T-Mobile Park”, a precizat Departamentul de Resurse Naturale de Stat din Washington într-un tweet.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost pregătit de geologi din cadrul diviziei Washington Geological Survey a DNR, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Oamenii de știință au descoperit că, dacă ar avea loc un cutremur cu magnitudinea 7,5 pe falia Seattle, valurile tsunami de peste 13 de metri înălțime ar putea ajunge în zona Seattle în mai puțin de 3 minute.

ADVERTISEMENT

„Inundațiile provocate de valurile tsunami și curenții puternici pot continua mai mult de trei ore de la începutul cutremurului”, potrivit comunicatului de presă, citat de CNN.

Studiul arată că inundațiile și modificările țărmului ar avea loc în toată zona Seattle în urma unui cutremur atât de puternic.

ADVERTISEMENT

Seattle se află de-a lungul falii Seattle – o serie de falii multiple de adâncime est-vest, care traversează Puget Sound Lowland și trec prin oraș.

Simularea, dedicată consolidării infrastructurii orașului

Ultimul cutremur cunoscut de pe falia Seattle a avut loc acum aproximativ 1.100 de ani, se mai spune în comunicat.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, dovezile geologice arată că alte cinci cutremure de o magnitudine estimată la 6,5 au avut loc în zona faliei Seattle în ultimii 3.500 de ani.

Studiul a fost „realizat pentru a ajuta managerii și planificatorii locali și de stat pentru situații de urgență să dezvolte și să perfecționeze planurile de răspuns și de pregătire pentru un tsunami în mijlocul celui mai mare centru de populație și centru economic din Washington”, se spune în comunicat.

Bruce Harrell, primarul orașului Seattle, a declarat că modelele computerizate au fost valoroase în planificarea răspunsului la dezastre naturale.

„Cea mai mare responsabilitate a noastră ca administrație este să ne menținem rezidenții în siguranță, iar studii ca acesta sunt un instrument esențial în acest efort de a analiza datele, de a înțelege riscurile și prognozele și de a se pregăti cel mai bine pentru viitoare urgențe”, a spus edilul.

„Vom continua să ne asigurăm că Biroul nostru de management al urgențelor – și toate departamentele noastre – sunt cel mai bine echipate pentru a răspunde la urgențe și dezastre naturale, în timp ce ne consolidăm infrastructura și construim un oraș rezistent acum și pentru viitor.”

ADVERTISEMENT
Tags: