News

Mărturii din infernul din Gaza: “O femeie a murit alergând spre adăpost. Au omorât-o sirenele!”

Infernul din Fâșia Gaza naște victime colaterale, printre morți aflându-se bătrâni care au cedat emoțional, până să fugă din calea rachetelor, la auzul țipătului sirenelor.
21.05.2021 | 15:40
Marturii din infernul din Gaza O femeie a murit alergand spre adapost Au omorato sirenele
Mărturiile infernului din Gaza: Bătrâni uciși de traumele războiului, nu cu rachete, ci de urletul sirenelor! (sursa hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Teoretic, după 11 zile de violențe, statul Israel și gruparea Hamas au ajuns la un armistițiu. Nu s-a stabilit durata perioadei în care armele vor tăcea și în care populația din Gaza și din alte orașe își poate reveni, cumva, psihic. De ce am afirmat că doar „teoretic” după „numai” 11 zile de război s-a ajuns la această înțelegere, am aflat acest lucru din mărturia cutremurătoare a unui român israelian, care subliniază traumele psihice la care sunt supuși conaționalii săi, de multă vreme.

Meidan Butnaru este patronul unei cunoscute agenții de turism. Încă din deceniul trecut, aduce în România turiști israelieni, și nu numai, dar conduce și compatrioți de-ai noștri în „Țara Sfântă”. „Timp de mai bine de 15 ani am adus în România peste 150.000 de turiști israelieni, care proveneau inclusiv din zona apropiată de Fâșia Gaza. Știți ce găseau toți acești oameni în România? Liniștea pe care n-o aveau acasă!”, a declarat Meidan Butnaru, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT
Meidan Butnaru, unul dintre cei mai cunoscuți patroni de touroperator (sursa arhivă personală)
Meidan Butnaru, unul dintre cei mai cunoscuți patroni de touroperator (sursa arhivă personală)

Mărturia româno-israelianului Meidan Butnaru: „O doamnă a murit, fugind spre adăpost! Sirenele ucid la fel ca armele!”

Meidan Butnaru și-a început confesiunea cu o mărturie șocantă: „Nu cunosc români care să fi fost victimele atacurilor, dar sunt la curent cu un caz cumplit. O doamnă în vârstă a murit, deși nu a fost lovită de rachete sau de vreo altă armă. Dar, sirena a sunat, iar femeia, știind că are timp doar 15 secunde să ajungă în adăpost, a fugit, probabil de la baie, a alunecat, a căzut și a murit! Sirena a ucis-o, iar asta reprezintă pericolul traumelor. Sirenele omoară! Și ele sunt arme!”

Interlocutorul nostru a precizat că unul dintre cele mai importante aspecte colaterale ale conflictului din Gaza este teroarea psihică. De altfel, populația pare, la prima vedere, obișnuită, dar escaladarea violențelor a creat o nouă psihoză.

ADVERTISEMENT

„Oamenii care locuiesc lângă Fâșia Gaza trăiesc în acest haos de zeci de ani și casele lor sunt dotate cu bunkere. Chiar dacă sună sirena, ei nu au timp să se ascundă, în cazul unei agresiuni. Sunt numai 15 secunde pentru a intra în adăpost. Și, trebuie să repet, această situație durează de ani buni. De câțiva ani, problema s-a agravat, iar tirurile de rachete au ajuns până în Așkelon și Așdod, două orașe mari”, a continuat Meidan Butnaru.

Filmul care înfățișează un copil de 5 ani, grăbit să-și salveze sora, a cucerit internetul

Patronul touroperatorului israelian a amintit un alt episod grăitor în ceea ce privește situația din țara sa și din Fâșia Gaza: „Pe o rețea de socializare a fost postat un film în care un copil, în vârstă de 5 ani, stătea cu sora sa, în living. În momentul în care s-a auzit sunetul sirenei, băiețelul s-a ridicat, și-a luat în brațe surioara și a fugit în adăpost. Deja, pentru astfel de copii, toată această teroare a devenit un mod de viață. Noi discutăm despre morți, dar aceștia nu sunt totul. Există oameni terorizați zilnic, și nu din pricina armelor propriu-zise!”.

ADVERTISEMENT

Faptul că întreaga omenire și-a îndreptat, abia acum, atenția către situația din respectiva „zonă de foc” pare rezultatul unei conjuncturi. În realitate, o mare parte din populația „Țării Sfinte” trăiește, de decenii, sub spectrul terorii.

„Toate țările din lume sunt foarte atente acum la ce se întâmplă în Israel, dar, cel puțin pentru orașele din apropierea Fâșiei Gaza, și sunt foarte multe, ca și pentru sate, acest război durează de zeci de ani. Nu de ieri, de azi, tirurile de rachete terorizează populația din multe zone. „Lumea largă”, cum se spune, este interesată acum de ce se întâmplă, pentru că au fost bombardate Ierusalimul și Tel Avivul”, a explicat românul de origine israeliană.

ADVERTISEMENT

În Așkelon și în Așdod trăiește o importantă comunitate românească

Armele au tăcut, cel puțin deocamdată, iar partenerul nostru de discuție a găsit o fărâmă de timp și pentru a zâmbi. Întrebat dacă dumnealui este român de origine israeliană sau israelian de origine română, a răspuns, hâtru: „Eu sunt român-israelian și israelian-român!”

Imediat, însă, am revenit la lucruri serioase: „Atât în Așkelon, cât și în Așdod, unde trăiește o mare comunitate de israelieni de origine română, oamenii au ceva mai mult timp pentru a se refugia în adăposturi, dar deja vorbim despre orașe foarte mari, care, ca să spun așa, au intrat sub acoperirea „rachetelor uzuale”. Iar Israelul, care, din punctul meu de vedere este o țară civilizată, „umană”, nu a răspuns. Chiar dacă au explodat 50 – 60 de rachete zilnic, nu ați auzit nicio știre potrivit căreia Israelul a declanșat vreun atac militar în Gaza, cu toate că aceste orașe au fost bombardate de ani buni”.

Meidan Butnaru a subliniat faptul că, de această dată, era absolut firesc ca armata țării sale să acționeze fără să stea pe gânduri: „Acum s-a ajuns în această situație, deoarece au fost lansate rachete asupra Ierusalimului și a Tel Avivului, au existat încercări din zone aflate la nordul țării, din partea unor indivizi solidari cu luptătorii din Gaza, de a bombarda Haifa, iar atunci era normal ca Israelul să se apere”.

Valea Prahovei, zonă favorită pentru turiștii israelieni care vor să scape de vacarmul bombelor

Meidan Butnaru ne-a avertizat clar: „Doresc să rețineți că eu nu intru, în niciun caz, în politică. Vorbesc doar de oamenii care locuiesc și muncesc în Fâșia Gaza sau în Așkelon”.

„Din aceste zone, noi am adus o sumedenie de persoane în concedii în România, mai ales la munte, în spații verzi și liniștite. Din acest motiv, Valea Prahovei este o zonă favorită pentru turiștii israelieni, pentru că ei caută, cu predilecție, această liniște. Trebuie să înțelegem că un copil, crescut ani în șir sub rachete și alarme, indiferent dacă fizic n-a pățit nimic, este rănit în suflet. Atunci când te trezești de zece ori pe noapte, și trebuie să fugi la adăpost în doar 15 secunde, este firesc să capeți o traumă”, aveam să aflăm.

Totuși, am încercat să-l iscodim pe interlocutorul nostru dacă, nu cumva, acceptarea acestui armistițiu are legături mult mai „adânci” decât o pace de moment. Răspunsul a fost dezarmant.

 „Armistițiul acceptat nu are legătură cu faptul că Israelul ar recunoaște gruparea Hamas, iar acestea sunt chestiuni politice, în care nu mă amestec. Realitatea este că Hamas este în Gaza și în guvern, pentru că acolo este, practic, o țară. Chiar dacă ei au o conducere generală, nu înseamnă că îi recunoști, ci că vrei să te îngrijești de populația ta”, a explicat Butnaru.

„Populația ar sta și 60 de zile sub ploaia de rachete, dacă ulterior ar fi pace”

De la intervievatul nostru am aflat că, în primul rând, armistițiul este benefic pentru faptul că acești oameni, majoritatea traumatizați, se pot liniști, după ce au trăit sub tirul rachetelor.

Meidan Butnaru a punctat: „Populația Israelului ar sta și 60 de zile sub ploaia de rachete, dacă ar ști că locuitorii Fâșiei Gaza ar trăi, ulterior, în liniște. Din păcate, în zona despre care vorbim se pare că acest fenomen nu se poate întâmpla atât de curând. Dar dacă faci un tratat al liniștii, pentru că nu se poate vorbi despre pace, nu înseamnă că recunoști pe cineva”.

Scenele din timpul conflagrației din Fâșia Gaza au șocat întreaga lume (sursa hepta.ro)
Scenele din timpul conflagrației din Fâșia Gaza au șocat întreaga lume (sursa hepta.ro)

Paradoxul Gaza: Resursele, salariile și… vaccinul anti-COVID-19 vin din „Țara Sfântă”

Situația din Fâșia Gaza este paradoxală și a devenit cumva un exemplu de… ironie a sorții. Până la urmă, totul este posibil în cazul unui război, ca și în cel al unui armistițiu pe care, deși palestinienii îl revendică drept o victorie, israelienii îl privesc doar ca pe o perioadă de relaxare.

„Majoritatea israelienilor nu au nimic cu locuitorii din Fâșia Gaza, ci au probleme doar cu aceste grupări care lansează rachete. Să nu uităm, mulți oameni din Gaza lucrează în Israel. Sistemul lor medical este bazat pe Israel, iar electricitatea și gazele provin tot de la noi. Așadar, acești oameni sunt beneficiarii unor servicii, și unii dintre ei, ca să „mulțumească” pentru acest lucru, trimit rachete…”, a zâmbit, amar, specialistul în turism.

„Trăim într-un paradox, în sensul în care oamenii ce locuiesc în Fâșia Gaza, beneficiază de serviciile oferite de Israel, și, totuși, ei și-au ales conducători care se află mereu în conflict cu țara noastră și trimit rachete ucigașe. Eu nu zic că alții n-au făcut greșeli, dar, dacă privim practic, tu îi oferi energie electrică, gaze, un sistem medical, banii care ajung în Gaza vin din Israel, iar ei își aleg o conducere care lovește în țara care îi ajută”, a mărturisit Butnaru.

Iar explicația a continuat: „Mai mult, majoritatea acestor oameni, care muncesc în Israel, locuiesc la periferia Fâșiei Gaza. Și zilnic auzim la televizor că tot peste ei plouă cu rachete… Chiar și înaintea acestui conflict, în zona respecivă explodau zilnic rachete. Acesta este un alt paradox”.

„De când a început pandemia Coronavirusului, Israelul a trimis vaccinul către Gaza, iar toți angajații care proveneau din acea zonă se puteau injecta în țara noastră. Păi, cum? Tu vii la mine să te vaccinezi, ca să-ți salvezi viața, iar apoi trimiți rachete, ca să mă ucizi? Este normal?”, a întrebat, retoric, partenerul nostru de interviu.

Pachetele turistice pentru „Țara Sfântă”, epuizate în 9 minute!

De asemenea, am fost foarte curioși să aflăm cât a suferit economia Israelului, în ultimele două săptămâni. Deocamdată, nu se pot face calcule coerente, dar situația poate fi analizată „pe bucățele”.

„O mulțime de zone în care nu existau adăposturi potrivite au fost evacuate. Apoi, avioanele care aterizau pe aeroportul „Ben Gurion” au fost deviate pe „Ramon” și multe companii aeriene și-au anulat zborurile. Iar avioanele nu reprezintă doar zona turismului”, a explicat Meidan Butnaru.

Imediat, a argumentat cele spuse: „Sigur, știm că economia Israelului este puternică și vom trece și peste asta, dar dacă discutăm strict despre industria de turism, gândiți-vă că am traversat pandemia COVID-19 și acum ne-am pomenit cu războiul. Cu toate acestea, Ministerul Turismului a deschis un program destinat grupurilor de persoane dornice să viziteze Israelul. Chiar dacă în țara noastră sunt impuse condiții militare speciale, în primele 9 minute s-au epuizat toate locurile!”

„În sfârșit, lumea înțelege că, într-adevăr, Israelul este plin de minuni! După finalul crizei Coronavirusului, mulți turiști doreau să vină la noi și să se închine și să mulțumească pentru faptul că au supraviețuit. Dar pe când încă nu se semnase acest armistițiu, cum s-a deschis platforma, în numai 9 minute toate locurile au fost ocupate. Viața se întoarce la normal, iar dacă ne uităm la istoria Israelului, iată că, o dată la câțiva ani, apare câte un război”, a încheiat Butnaru.

 

 

ADVERTISEMENT