News

Mărturii din Ţăndărei, al doilea oraş din România intrat în carantină totală din cauza COVID-19: “Lumea se plimbă pe stradă, n-are nicio treabă!” Exclusiv

07.05.2020 | 21:16
Marturii din Tandarei al doilea oras din Romania intrat in carantina totala din cauza COVID19 Lumea se plimba pe strada nare nicio treaba Exclusiv
Mărturii din Ţăndărei, al doilea oraş din România intrat în carantină totală din cauza COVID-19: "Lumea se plimbă pe stradă, n-are nicio treabă!" Sursa: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Două oraşe din ţară au intrat în carantină totală de la izbucnirea crizei COVID-19 în România. Este vorba de Suceava, cel mai mare focar din ţară şi oraşul ialomiţean, Ţăndărei, unde s-a înregistrat un număr neobişnuit de mare de cazuri încă de la începutul pandemiei. 

Mărturii din Ţăndărei, al doilea oraş din România intrat în carantină totală din cauza COVID-19

Autorităţile au luat decizia de a instaura carantina totală în oraş la începutul lunii aprilie prin Ordonanţa Militară 7. Conform oficialilor, situaţia a degenerat în oraş după ce mai multe persoane care au revenit în Ţăndărei din Italia, Spania sau Germania au adus noul coronavirus cu ele.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de celelalte zone ale ţării, în Ţăndărei regulile vor fi la fel de stricte şi după data de 15 mai până când experţii vor considera că riscul de îmbolnăvire este scăzut şi oraşul poate ieşi din carantină.

“Lumea este destul de relaxată, să ştii. Se plimbă pe stradă, n-are nicio treabă”

FANATIK a stat de vorbă cu Bianca, o tânără care a plecat din Bucureşti la începutul crizei COVID-19 şi s-a izolat în localitatea ei de baştină, Ţăndărei: “Am zis că vin acasă pe perioada coronavirusului imediat după ce s-au închis facultăţile. 

ADVERTISEMENT

Apoi am văzut că situaţia a degenerat aici şi au impus carantina totală în oraş. Însă, spre deosebire de ceea ce se vede la televizor, lumea este destul de relaxată, să ştii. Se plimbă pe stradă, n-are nicio treabă.

Au fost câteva zile mai tensionate la început, când lumea a fost mai îngrijorată. S-au înregistrat şi acele decese. Însă, apoi, cu timpul lumea a ieşit din casă, chiar dacă e carantină totală. Se întâlnesc unii cu alţii, foarte puţini poartă măşti. 

ADVERTISEMENT

Eu nu am ieşit din casă decât până la magazin şi înapoi de la începutul crizei. Însă pentru mine este ok că am o curte şi spre deosebire de Bucureşti pot să ies afară la aer. Cred că este mai uşor de suportat aşa izolarea”, ne-a povestit tânăra.

În carantină totală, nimeni nu intră şi nu iese din localitate!

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că în oraşul Ţăndărei a fost instaurată carantina totală pentru că un procent mare de îmbolnăviri şi decese de COVID-19 înregistrate în judeţul Ialomiţa au fost în Ţăndărei:

ADVERTISEMENT

“În Ialomița, din totalul cazurilor pozitive, de 48 de persoane, 31 sunt din Țăndărei, un procent de peste 60%. Dintre cei opt decedați, 7 sunt tot din Țăndărei”, a spus atunci ministrul de interne la începutul lunii aprilie.

În momentul în care se instaurează carantina totală într-un oraş, este interzisă intrarea şi ieşirea din localitatea respectivă, cu puţine excepţii: “Vom permite doar transportul de marfă, aprovizionarea populației și pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată și desfășoară activități economice, sau ordinea publică, sanitară etc”.

Celălat oraş aflat în carantină totală în România este Suceava. În judeţ s-au înregistrat cele mai multe infecţii şi decese de coronavirus din ţară:  3.035 de cazuri confirmate şi 105 decese din cauza COVID-19.

  • 4 aprilie este data la care a intrat orașul Țăndărei în carantină totală
  • 7 decedați din 8 în tot județul Ialomița au fost din Țăndărei la începutul lunii aprilie

 

ADVERTISEMENT