News

Masca este oficial obligatorie în spațiile închise! Ordinul, publicat în Monitorul Oficial. Există și unele excepții

23.05.2020 | 09:39
Masca este oficial obligatorie in spatiile inchise Ordinul publicat in Monitorul Oficial Exista si unele exceptii
ADVERTISEMENT

Ordinul privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, fie că vorbim despre unitățile comerciale, locul de muncă sau mijloacele de transport în comun, a fost publicat în Monitorul Oficial. Cei care ignoră această măsură sunt pasibili de amendă între 500 și 2.500 de lei, în conformitate cu Legea 55/2020 prin care se instituie starea de alertă.

Ordinul privind obligativitatea măștii a fost publicat în Monitorul Oficial. Ce excepții cuprinde documentul

Noua variantă a documentului vine cu o serie de modificări importante față de cea inițială, apărută unui comunicat transmis în urmă cu trei zile și se referă în special la excepții.

ADVERTISEMENT

Au fost eliminate astfel unele categorii care inițial figurau ca exceptate, în contextul reverificării listei complete ca urmare a discuțiilor pe care premierul Orban le-a avut cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Concret, dacă în primă fază figurau pe lista celor exceptați de la portul măștii angajații care lucrau în același birou, dar aveau între ei o distanță de cel puțin doi metri, a fost eliminată această categorie, astfel că de acum va trebui să porți masca de protecție la locul de muncă, în cazul în care nu lucrezi într-o singură încăpere.

ADVERTISEMENT

Elevii și studenții sunt obligați să poarte mască de protecție

De asemenea, s-au făcut modificări și în privința vorbitorilor în public, aceștia fiind exceptați de la portul măștii în timp ce țin un discurs doar dacă se află la o distanță de cel puțin trei metri față de oamenii din public și să nu aibă în jurul lor mai mult de 16 persoane. Celelalte categorii exceptate au rămas neschimbate față de varianta inițială a acestui ordin.

Vorbim despre copiii mai mici de cinci ani și lucrătorii care depun muncă fizică intensă în spații unde temperaturile sunt foarte mari sau umiditatea este foarte mare. În aceeași situație se află și prezentatorii de televiziune, care nu sunt obligați să poarte masca dacă păstrează de cel puțin trei metri față de invitații lor.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește elevii și studenții, categorie extrem de importantă având în vedere că vor începe cât de curând pregătirile pentru examenele finale, aceștia vor fi obligați să poarte măști de protecție pe toată durata șederii în sala de curs.

În varianta inițială era prevăzută o excepție, cu condiția respectării distanței de trei metri, însă a fost înlăturată ulterior.

ADVERTISEMENT

În noaptea de vineri spre sâmbătă a fost publicat în Monitorul Oficial şi un ordin referitor la culte, prin care Guvernul relaxează regulile în timpul slujbelor religioase. Acestea se pot desfășura în interiorul bisericilor doar cu participarea unui număr de maxim 16 persoane, iar împărtășania trebuie să se facă numai cu obiecte de unică folosință.

ADVERTISEMENT