News

Mașinile abandonate ar putea fi ridicate mai ușor de pe domeniul public. Doar două condiții vor fi necesare

Un proiect de lege intenționează să simplifice procedura după care mașinile abandonate sunt ridicate de pe domeniul public sau privat al statului sau primăriilor.
16.11.2023 | 09:33
Masinile abandonate ar putea fi ridicate mai usor de pe domeniul public Doar doua conditii vor fi necesare
Mașinile abandonate. ridicate mai ușor de către primării/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La Senat a fost depus un proiect de lege a cărui eventuală adoptare ar simplifica apreciabil procedura de confiscare și ridicare de pe domeniul public a vehiculelor abandonate  de proprietarii lor pe trotuare sau în parcări. Inițiator este deputatul USR Alin-Gabriel Apostol.

Mașinile abandonate, o problemă pentru primării

Problema mașinilor abandonate s-a acutizat pe măsură ce a crescut numărul total al vehiculelor aflate în circulație, iar locurile de parcare au început să fie insuficiente față de nevoi, mai ales în orașele mari. Deja Guvernul a schimbat normele metodologice privind ridicarea mașinilor abandonate, însă în Parlament se preconizează chiar o soluție mai radicală de rezolvare a problemei.

ADVERTISEMENT

Proiectul lui Apostol prevede doar schimbarea unui alineat dintr-un articol din Legea 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, însă respectivul alineat ar putea da mână liberă primăriilor să ridice mult mai ușor mașinile abandonate.

Este vorba de definiția vehiculului abandonat care, în legislația în vigoare, este definit drept „vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice”.

ADVERTISEMENT

În proiectul lui Apostol, sintagma „indicii temeinice”, destul de vagă, este înlocuită de două condiții simple și clare pentru ca un vehicul să fie considerat abandonat și să poată fi ridicat. În primul rând, să aibă termenul de valabilitate al inspecției tehnice periodice (ITP) expirat de cel puțin 6 luni și să fie neasigurat pentru răspundere civilă auto (RCA).

Trotuare eliberate de rable

Statisticile aferente anului 2021 indicau un parc auto de 9.661.483 de vehicule înmatriculate, dintre care 7.611.039 (78,7%) erau autoturisme. La finele acelui an, erau în vigoare 6.710.462 contracte de RCA, ceea ce înseamnă că aproape un milion de mașini nu puteau să circule, număr în care sunt incluse și mașinile abandonate. Însă statisticile oficiale nu menționează câte dintre aceste mașini sunt în garajele sau curțile persoanelor particulare și câte sunt lăsate pe domeniul public.

ADVERTISEMENT

Aplicarea prevederilor prezentei legi va avea ca efect eliberarea spaţiilor aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unei unităţi administrativ-teritoriale, în vederea folosirii acestuia în scopuri utile, descongestionarea trotuarelor localităţilor şi a carosabilului, ocupate în prezent de asemenea vehicule, cu efecte benefice asupra fluidizării traficului, precum şi asupra mediului înconjurător”, susține Alin-Gabriel Apostol în expunerea de motive a proiectului său de lege.

În luna martie a acestui an, Guvernul a adoptat HG 152/2023 care modifica normele metodologice ale Legii 421/2002 astfel încât să faciliteze ridicarea mașinilor fără stăpân sau abandonate. Normele detaliau și care sunt „indiciile temeinice” după care se poate aprecia că un vehicul este abandonat: gradul de uzură ridicat, de natură a-l face impropriu utilizării pe drumurile publice; lipsa unor părți componente; radierea din circulație; lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto; expirarea termenului ITP.

ADVERTISEMENT

Prin proiectul de lege depus la Senat sunt suficiente doar îndeplinirea ultimelor criterii menționate în normele metodologice pentru ca autoturismul să fie declarat abandonat. Astfel, primăriile pot ridica mașinile mai ușor fie în vederea comercializării lor, fie pentru casare.

ADVERTISEMENT
Cine este patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies...
Cine este patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Scandal la Antena 1! Vedetă de la Insula Iubirii și un cunoscut cântăreț...
Scandal la Antena 1! Vedetă de la Insula Iubirii și un cunoscut cântăreț își aruncă cuvinte grele pentru… 100 de euro!
Ce spune Poliția Capitalei despre performanțele de ispită la Insula Iubirii ale unui...
Ce spune Poliția Capitalei despre performanțele de ispită la Insula Iubirii ale unui angajat MAI. Radu Stoicescu: ”Mi-am asumat”. Exclusiv
Ce avere are cel mai bogat membru din conducerea BNR. Dan Rușanu este...
Ce avere are cel mai bogat membru din conducerea BNR. Dan Rușanu este patronul unui lanț hotelier
Adevăratul nume al Elenei Lasconi. Cum o cheamă, în realitate, pe șefa USR...
Adevăratul nume al Elenei Lasconi. Cum o cheamă, în realitate, pe șefa USR care vrea să cucerească Palatul Cotroceni
Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță...
Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de...
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de nimic și după recalculare: "Sunt singurul general cu un asemenea venit"
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Fosta lui Jador, condamnată la închisoare. S-a dus vremea opulenței și a luxului
Fosta lui Jador, condamnată la închisoare. S-a dus vremea opulenței și a luxului
Anunţ de ultimă oră despre marele Helmuth Duckadam!
Anunţ de ultimă oră despre marele Helmuth Duckadam!
Lolrelai, declarații exclusive după ce stomatologul care a abuzat-o a fost condamnat la...
Lolrelai, declarații exclusive după ce stomatologul care a abuzat-o a fost condamnat la 10 ani de închisoare: „Am fost blamată, umilită”
Oana Badea își dezvăluie secretele după lansarea noii colecții Bitolia: „Eu am crescut...
Oana Badea își dezvăluie secretele după lansarea noii colecții Bitolia: „Eu am crescut printre costume”
Mihaela Geoană, despre familie, politică și carieră: ”În România, nu a existat un...
Mihaela Geoană, despre familie, politică și carieră: ”În România, nu a existat un rol bine definit al Primei Doamne”. Ce șanse are Mircea Geoană să devină bunic
Sondaj: Mircea Geoană conduce cursa pentru prezidenţiale, va intra în marea finală cu...
Sondaj: Mircea Geoană conduce cursa pentru prezidenţiale, va intra în marea finală cu Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă e în cădere liberă
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la...
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe”...
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban: „N-am nicio treabă, sunt broker, ați greșit persoana”
Vremea 23 septembrie - 21 octombrie 2024. Când se încălzeşte în România
Vremea 23 septembrie - 21 octombrie 2024. Când se încălzeşte în România
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care...
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din...
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin