News

Măști și dezinfectant pentru elevi după pandemia de Covid-19. Distribuirea lor, făcută cu trei ani întârziere

În școlile din Galați au fost distribuite levilor măști medicinale, dezinfectant și nebulizatoare deși acestea nu mai sunt necesare după încheierea pandemiei de Covid-19.
26.11.2023 | 17:57
Masti si dezinfectant pentru elevi dupa pandemia de Covid19 Distribuirea lor facuta cu trei ani intarziere
Materiale sanitare anti-Covid distribuite în școlile din Galați/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Școlile din Galați au primit cantități mari de măști medicinale, nebulizatoare și dezinfectant pentru a proteja copiii de Covid-19, deși această boală este acum tratată ca viroză sezonieră, iar materialele nu mai sunt necesare, informează stirileprotv.ro.

După ce s-au trezit pe cap cu materialele care nu mai sunt demult necesare, unii directori de școli le-au depozitat în așteptarea unor instrucțiuni suplimentare, de teamă să nu încalce legea, în timp ce alții au scăpat și ei de ele distribuindu-le elevilor.

ADVERTISEMENT

Astfel că mulți dintre copiii gălățenilor s-au dus acasă cu măști de care nu mai au nevoie. „Aseară m-am trezit cu fiică-mea la ușă, cu brațele pline de măști. Avea 200 de măști, două cutii mari, primite de a școală”, spune părintele unui elev din Galați.

Materialele sanitare au fost distribuite școlilor direct de către furnizori, fără ca directorilor de școală să li se spună ce să facă cu ele. Singura conexiune logică făcută de către conducerile școlilor a fost că, în vara anului 2020, când pandemia era în plină expansiune, li s-a cerut de către primărie să estimeze un necesar de măști și dezinfectanți, însă au trecut trei ani până când livrarea s-a făcut efectiv.

ADVERTISEMENT

La Liceul „Traian Vuia” au fost distribuite 47 de nebulizatoare, care au o valoare totală de aproape 65.000 de lei. „Cu siguranță erau necesare în perioada pandemiei. Acum nu știm ce să facem cu ele. Le-am depozitat în acest spațiu. Am mai primit 65.000 de măști, la începutul lunii octombrie, și 5.300 de mănuși”, a precizat profesorul Giani Lungu, director al liceului.

Chiar și dacă materialele ar fi fost livrate la timp, rămâne discutabilă justețea achiziției în condițiile în care liceul menționat are doar 550 de elevi. Nici Inspectoratul Școlar Galați nu știe prea bine ce să facă cu aceste materiale, o variantă fiind trimiterea lor la spitale.

ADVERTISEMENT

Dacă se pot dona, mai ales acele echipamente care își depășesc termenul de garanție foarte repede sau care nu sunt deloc necesare acum, cu siguranță vom încerca să le donăm, să le distribuim celor care au reală nevoie”, a declarat Adrian Silivestru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Galați.

Față de perioada în care au fost comandate, folosirea pe scară largă a măștilor și dezinfectanților în școli a devenit inutilă. „Acestea erau măsurile sprecifice pandemiei cu Covid-19. În momentul de față știm că virusul a fost retrogradat la virus sezonier și se tratează ca orice infecție respiratorie”, spune medicul de familie Valentin Boldea.

ADVERTISEMENT

Achizițiile au fost făcute cu bani europeni, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014-2020. „Proiectul a demarat chiar în vara anului 2020, dar procedurile privind contractarea, apoi achizițiile, au durat foarte mult”, a precizat Petrica Pațilea, purtător de cuvânt al primăriei Galați. Problema achiziției întârziate este că materialele vor ieși din termenul de garanție în anul 2024, cel târziu 2025.

ADVERTISEMENT