News

O firmă din România a vândut dezinfectanți diluați către 46 de spitale. Patronii companiei, profit de milioane de lei

O firmă din Ploiești este acuzată că a vândut dezinfectanți diluați către 46 de spitale. Patronii acesteia au un profit de milioane de lei în ultimii ani.
12.05.2023 | 20:14
O firma din Romania a vandut dezinfectanti diluati catre 46 de spitale Patronii companiei profit de milioane de lei
Aproape 50 de spitale din țară, înșelate de o firmă din Ploiești care furniza dezinfectanți diluați. Prejudiciu uriaș. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O firmă din România care a vândut dezinfectanți diluați către zeci de spitale a fost trimisă în judecată. În ultimii ani, patronii acestei companii au înregistrat profituri de milioane de lei.

Aproape 50 de spitale din țară, înșelate de o firmă din Ploiești care furniza dezinfectanți diluați. Prejudiciu uriaș

În această săptămână, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au trimis în judecată firma SC Al Carina SRL, cu sediul în Ploieşti.

ADVERTISEMENT

Compania e acuzată de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată (122 acte materiale). Firma e suspectată că a comercializat substanțe dezinfectante neconforme către 46 de spitale.

Faptele ar fi avut loc în perioada 7 decembrie 2018 – 1 august 2019. Substanțele ajungeau în spitale în mod direct sau prin intermediul unor societăţi intermediare. Compania prezenta date false cu privire la concentraţia substanţelor active şi eficienţa bactericidă a produselor denumite Lozopren Plus AFb, Triton Rapid AFb şi Oxidice S-Des, prezente des în mediul spitalicesc.

ADVERTISEMENT

”Inducerea în eroare s-a realizat prin utilizarea unor mijloace frauduloase constând în folosirea de etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinând în acest mod unitățile spitalicești să achiziționeze aceste produse biocide.  A fost cauzată o pagubă totală în cuantum de 1.006.405 lei”, anunță Parchetul.

Spitale mari din țară au cumpărat biocide de la această firmă. Printre ele: Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Pe lista clienților au fost și spitale judeţene.

ADVERTISEMENT

Interesant este faptul că numele acestei firme, SC Al Carina SRL, a apărut și în timpului scandalului Hexi Pharma din anul 2016. Ea este deţinută de omul de afaceri Dan Cruceanu, notează Agerpres.

Cei care dețin această companiei au raportat profituri uriașe. De exemplu, în ultimul bilanţ depus în 2021 la Ministerul Finanţelor, firma apare cu 12 angajaţi și o cifră de afaceri de 18 milioane lei. Profitul este de 6,3 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu Hexi Pharma, o altă firmă care furniza pe scară largă dezinfectanți diluați

În prima parte a anului 2016, presa internă a dezvăluit că în sistemul sanitar erau folosiți pe scară largă dezinfectanți diluați achiziționați de la firma Hexi Pharma. Peste un an, firma era trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune și uz de fals.

Între timp, în martie 2023, Curtea de Apel București a constatat că faptele din dosarul Hexi Pharma s-au prescris ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale. Astfel, pedepsele inițiale au fost anulate. Cu toate acestea, firma care vindea dezinfectanți neconformi trebuie să plătească despăgubiri de câteva milioane de lei spitalelor.

ADVERTISEMENT