News

Măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, în urma ședinței CSAT. „Securitatea continuă să fie ameninţată de atacurile Rusiei”

În prima ședință CSAT au fost anunțate măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, în urma atacurilor Rusiei asupra Ucrainei.
21.02.2024 | 18:27
Masuri de intarire a Fortelor Armate Romane in urma sedintei CSAT Securitatea continua sa fie amenintata de atacurile Rusiei
Măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, anunțate în ședința CSAT. Foto presidency.ro
ADVERTISEMENT

Prima ședință a CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) din 2024 a avut loc, miercuri, 21 februarie. În cadrul acesteia a fost discutată situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului pornit de ruși în Ucraina.

CSAT a anunțat măsuri de întărire a Forţelor Armate Române

Au fost dispuse măsuri de întărire a Forțelor Armate Române. Totodată, s-a precizat că va fi adaptat cadrul legal potrivit cerințelor de apărare a României. Într-un comunicat de presă al CSAT, se arată că securitatea din vecinătatea estică este amenințată de atacurile Rusiei din Ucraina, chiar și la doi ani de la izbucnirea conflictului.

ADVERTISEMENT

În acest context, în România există riscul de incidente care pot să afecteze teritoriul și cetățenii. Se vorbește și despre pericolele privind siguranța navigației în Marea Neagră, în urma acțiunilor Moscovei.

„La doi ani de la declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situaţia de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie ameninţată de atacurile Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime şi pagube materiale.

ADVERTISEMENT

Pentru ţara noastră, situaţia de război din statul vecin menţine riscurile de incidente care pot afecta teritoriul şi cetăţenii României, precum şi pericolele în ceea ce priveşte siguranţa navigaţiei în Marea Neagră din cauza minelor în derivă şi a acţiunilor ostile ale Rusiei”, a transmis CSAT.

România are sprijinul NATO pentru apărarea securității

În ședința CSAT s-a amintit faptul că România are sprijinul NATO în ceea ce privește apărarea securităţii în zona Dunării şi a ţărmului Mării Negre. Vor fi efectuate în continuare demersuri diplomatice pentru a stopa agresiunea forțelor ruse față de Ucraina.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește problema deficitului de militari din cadrul Armatei Române, s-a analizat și aprobat Raportul în domeniul planificării apărării. Aici intră inclusiv derularea programelor de înzestrare.

„La nivelul Alianţei, există o nouă abordare a planificării apărării şi, în acest sens, Raportul aprobat în reuniunea de astăzi prezintă modul în care aliaţii pot coopera pentru identificarea capabilităţilor pentru ciclul următor de planificare. Obiectivul este alinierea planificării apărării cu planificarea operaţională, cu integrarea priorităţilor naţionale, inclusiv a celor care nu sunt incluse în pachetul actual de capabilităţi.

ADVERTISEMENT

Planurile României pentru dezvoltarea capabilităţilor sunt reflectate corespunzător în Directiva de planificare a apărării 2023 şi în Programul Armata României 2040. Ambele documente sunt susţinute de un angajament politic naţional care permite României să îndeplinească cerinţele de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, din care 20% pentru înzestrare”, se mai arată în comunicatul CSAT.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori