News

Președintele Iohannis a convocat ședința CSAT pentru săptămâna viitoare. Situația de securitate a României, pe agenda discuțiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT (Consiliului Suprem de Apărare a Ţării). Ce subiecte vor fi discutate
12.02.2024 | 12:28
Presedintele Iohannis a convocat sedinta CSAT pentru saptamana viitoare Situatia de securitate a Romaniei pe agenda discutiilor
Președintele Iohannis a convocat ședința CSAT . Foto Administrația Prezidentială
ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT (Consiliului Suprem de Apărare a Ţării) pentru săptămâna viitoare, pe 21 februarie. Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale vor fi abordate mai multe subiecte importante.

Ședința CSAT, convocată săptămână viitoare de președintele Iohannis

Ședința CSAT va începe la ora 13:00, la Palatul Cotroceni. Pe agenda discuțiilor se află și situația de securitate a României, din regiunea Mării Negre, având în vedere războiul din Ucraina și „implicațiile pentru România”.

ADVERTISEMENT

Se va discuta și despre evoluția în planificarea apărării țării. Mai exact, președintele anunță că pe ordinea de zi a ședinței vor fi subiectele privind programele de înzestrare și „demersurile de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului”.

Totodată, vor fi prezentate rapoartele referitoare la activitatea din 2023 a Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică și a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.  „În cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, anunță Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Declarații controversate făcute de șeful Armatei

Amintim că în utimele săptămâni, mai mulți lideri europeni au făcut afirmații potrivit cărora populația din statele membre UE ar trebui să fie instruită în caz de război. O declarație similară a fost făcută inclusiv de șeful Armatei Române, Gheorghiță Vlad.

„Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze. Trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a transmis șeful Statului Major al Apărării, pentru Europa Liberă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șeful Armatei a spus că un proiect de lege prevede introducerea serviciului militar voluntar, pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Afirmațiile generalului au provocat un val de reacții.

În primul rând, din partea românilor, mulți interpretând greșit spusele șefului Armatei și crezând că războiul ar putea să vină în România. Ba chiar, s-a vehiculat ideea conform căreia va fi reintrodus serviului militar obligatoriu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, declarațiile lui Gheorghiță Vlad au stârnit comentariile liderilor politici, cum ar fi Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Premierul a spus că „l-a deranjat contextul în care a fost prezentat sistemul din Armata Română”.

 

ADVERTISEMENT