News

Tulpina Omicron. Ce pregătesc experții de la Moderna, Novavax și BioNTech. Cercetător britanic: „Putem să dezvoltăm foarte repede un vaccin”. Update

Se încearcă combaterea noii tulpini a coronavirusului, de origine sud-africană, Omicron. Experții de la Moderna, Novavax și BioNTech au anunțat ce măsuri iau în calcul.
27.11.2021 | 16:40
Tulpina Omicron Ce pregatesc expertii de la Moderna Novavax si BioNTech Cercetator britanic Putem sa dezvoltam foarte repede un vaccin Update
ADVERTISEMENT
27-11-2021
14:41

Un cercetător britanic anunță că se poate crea un nou ser ”foarte repede” împotriva Omicron

Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, cel care a coordonat cercetările pentru vaccinul AstraZeneca-Oxford, a anunțat la BBC că se poate acționa ”foarte repede, deoarece procedurile legate de dezvoltarea unui nou vaccin sunt din ce în ce mai eficiente”.

27-11-2021
12:43

Compania BioNTech ia în calcul modificarea vaccinului anti-Covid creat împreună cu Pfizer

Compania germană BioNTech anunță că ar putea modifica vaccinul său împotriva coronavirusului, dezvoltat cu Pfizer. Însă, compania așteaptă mai multe informații despre varianta Omicron.

”Înţelegem îngrijorările experţilor şi am demarat imediat investigaţii asupra variantei B.1.1.529. Aşteptăm să primim mai multe date de la testele de laborator peste două săptămâni, cel mai târziu.

Acele date ne vor oferi mai multe informaţii dacă B.1.1.529 este o variantă evazivă, care ar putea să necesite o reajustare a vaccinului nostru, dacă varianta virală se va răspândi la nivel global”, a fost anunțul BioNTech 

27-11-2021
09:29

Rapel pentru tulpina Omicron! Ce pregătesc experții de la Moderna și Novavax

Compania Novavax a anunțat, vineri, că a început să lucreze la o variantă adaptataă pentru tulpina Omicron a vaccinului său contra COVID-19.

Ei au precizat că noul ser este deja gata pentru teste pe noua variantă de coronavirus din Africa de Sud. Dacă testele vor arăta rezultate bune, compania este pregătită să producă vaccinul în câteva săptămâni.

Compania a precizat că serul său actual contra COVID-19 conține un fragmen real al proteinei „spike”, care nu poate declanșa boala, dar care determină activarea răspunsului imunitar.

Compania a mai anunțat că lucrează la noul vaccin pe baza a ceea ce se știe deja despre noua variantă de coronavirus B.1.1.529, numită Omicron.

 

A devenit oficial – americanii de la Moderna au transmis că plănuiesc să dezvolte o doză de rapel care să asigure protecția în fața variantei Omicron a SARS-CoV-2.

Vorbim despre o tulpină caer a fost depistată recent în state din sudul Africii. Mai mult decât atât, despre noua variantă, Organizația Mondială a Sănătății a spus că este „îngrijorătoare”

ADVERTISEMENT

Rapel pentru tulpina COVID-19 Omicron!

„Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a transmis compania.

De altfel, întreaga strategie a companiei farmaceutice se bazează pe dezvoltarea de doze de rapel specifice pentru variantele virusului care sunt considerate îngrijorătoare.

ADVERTISEMENT

Așa s-a întâmplat și în ultimii doi ani de zile când Moderna a lucrat la doze de rapel împotriva variantelor Delta și Beta.

Reprezentanții companiei au mai explicat că şi-au demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile.

ADVERTISEMENT

„Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a spus și Stephane Bancel, director executiv al Moderna.

În același timp și rivalii de la BioNTech, adică dezvoltatorii vaccinului Pfizer au transmis că studiază varianta Omicron, iar „cel mai târziu în două săptămâni” sunt așteptate rezultate ale unor studii care să arate dacă aceasta ocolește protecția asigurată de vaccin

ADVERTISEMENT

Între timp, Omicron, descoperită recent în Botswana și Africa de Sud, a fost depistată și în Belgia și Israel. A venit la pachet cu o mulțime de griji.

Specialiștii spun că din cauza numărului mare de mutații i-ar putea permite virusului să evite sistemul imunitar și să se transmită mai ușor.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a transmis că există un risc „de la ridicat la foarte ridicat” ca noua variantă să se răspândească în Europa.

ADVERTISEMENT