News

Primele măsuri pentru valul 5. Masca ar putea redeveni obligatorie în spațiile deschise. Ce tipuri vor fi acceptate

Autoritățile pregătesc primele măsuri în ceea ce privește iminentul val 5 al infecțiilor cu Covid-19. Masca ar putea redeveni obligatorie în spațiile deschise și vor fi acceptate doar anumite tipuri.
04.01.2022 | 21:35
Primele masuri pentru valul 5 Masca ar putea redeveni obligatorie in spatiile deschise Ce tipuri vor fi acceptate
ADVERTISEMENT

România se pregătește de intrarea în valul 5 al infecțiilor cu Covid-19. După o perioadă mai liniștită a sărbătorilor, în care numărul cazurilor a fost unul scăzut, noul an aduce creșteri accelerate.

De luni până marți, numărul de îmbolnăviri s-au dublat, fiind raportat un total de aproape 4.000 de cazuri.

ADVERTISEMENT

În acest condiții, autoritățile au gândit deja o serie de măsuri restrictive în privința reducerii numărului de infecții.

Masca de protecție ar putea redeveni obligatorie în spațiile deschise. Vor fi acceptate cele medicale sau FFP2

Conform ȘtirileProTv, Comitetul Național pentru Situații de Urgență urmează a se reuni pentru luarea unor noi decizii, în ceea ce privește pregătirea valului 5 al pandemiei de SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Astfel, în următoarele zile se va propune obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, închise și deschise.

Sursa citată notează că măsura ar urma să intre în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie. Se vor accepta doar măștile de tip medical sau FFP2, fiind interzise cele textile.

ADVERTISEMENT

Ministrul Alexandru Rafila, anunț privind măștile de protecție

La începutul acestei săptămâni, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că măștile chirurgicale sau FFP2 sunt cele recomandate să le purtăm acum, înaintea valului 5, în locul celor textile, având în vedere că această nouă variantă Omicron este mult mai contagioasă.

În mai multe țări din Europa, măștile FFP2, despre care se spune că au o capacitate mai bună de filtrare, dat fiind faptul că sunt compuse din 5 straturi, au devenit obligatorii în locurile publice încă de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Autorităţile medicale din Germania și Austria au recomandat oficial purtarea măştii de tip FFP2 ca fiind cea mai eficientă. În aceste țări măsura este obligatorie în mijloacele de transport în comun, în magazinele alimentare sau în instituţii.

Ce alte măsuri s-au mai discutat în Guvern în privința valului 5

În acest debut de an, premierul Nicolae Ciucă și reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Finanțelor, Justiției, Educației, Muncii și Solidarității Sociale, precum și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență au avut o ședință legată de măsurile care se impun momentan în legătură cu valul 5 al Covid-19.

Șomajul tehnic, obligativitatea purtării măștilor FFP2 în toată țara și testarea copiilor în școli au fost măsurile discutate, luni, la sediul Guvernului.

ADVERTISEMENT
Tags: