Life

Mausoleul uitat din București. Zeci de mii de oameni au trecut prin zona lui fără să-l observe sau să știe ce este

Mausoleul uitat din București, pe lângă au trecut zeci de mii de oameni, fără să-l observe. Are o istorie de care se leagă multe proiecte din Capitală.
17.12.2023 | 09:00
Mausoleul uitat din Bucuresti Zeci de mii de oameni au trecut prin zona lui fara sal observe sau sa stie ce este
În ce zonă se află mausoleul uitat din București și ce poveste are. Sursa foto: Facebook TH Photography, miscellanea.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mausoleul uitat din București, aflat într-o zonă frecventată de foarte mulți locuitori ai Capitalei. Multe persoane au trecut pe lângă el fără să știe ce este, de fapt, sau ce istorie are.

Mausoleul uitat din București, aflat într-un loc unde vin săptămânal multe persoane

În București se află numeroase locuri despre care multe persoane nu știu sau nu le cunosc istoria, chiar dacă au trecut pe lângă ele de mai multe ori. Unele clădiri au fost lăsate în paragină, așa cum este cazul unui mausoleu din Pădurea Băneasa.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți locuitori ai Bucureștiului au ajuns sau măcar au auzit despre Pădurea Băneasa, un loc cunoscut unde se fac grătare, iar oamenii se pot bucura de aerul curat și de verdeață.

Dacă te-ai plimbat prin pădure mai mult, poate ai văzut o construcție părăsită, destul de ciudată, despre care nu știu mulți. Mai exact, la marginea pădurii, peste drum de căminele studențești de la Academia de Poliție, se află o construcție asemănătoare cu un turn de apă.

ADVERTISEMENT

Clădirea este ascunsă printre copaci și poate fi observată mai bine atunci când pădurea este înfrunzită. Iarna, poate ieși în evidență dacă pietonii sau bicicliștii se uită foarte atent la pădure.

De la stradă până la această clădire ar fi de mers aproximativ 50 de metri Construcția are 10 metri deasupra solului, dar nu există grei inscripție anume, iar cele două rânduri de uși sunt legate cu un lanț gros.

ADVERTISEMENT

Administratorul cantonului silvic din zonă cunoaște povestea acestei construcții care este, de fapt, un mausoleu, locul de veci al moșierilor cărora le-a aparținut, cândva, Pădurea Băneasa. Mausoleul a fost proiectat de către arhitectul Ion Mincu.

Potrivit celor spuse de pădurar, în mausoleu ar fi fost înhumați membrii familiei Blank. Numele acestei familii este legat de anumite proiecte foarte importate în Capitală.

ADVERTISEMENT

Mauriciu Blank, membru fondator al Băncii Marmorosch Blank, a fost cel mai cunoscut membru al familiei. Această bancă a finanțat, de-a lungul timpului, modernizarea portului din Constanța, precum și construirea mai multor linii de cale ferată. A finanțat chiar și realizarea canalizării din București.

Ce se întâmplă acum cu mausoleul

Cu toate că această familie a avut un rol foarte important nu doar pentru București, dar și pentru alte zone din țară, mausoleul în care au fost înhumați membrii acesteia nu a mai fost îngrijit de mult timp.

Moștenitorii familiei au plecat din România cu mulți ani în urmă. Ultimul descendent are peste 80 de ani și îl plătește pe pădurar pentru a îngriji bucata de pădure pe care o are în proprietate.

În interior, clădirea este o capelă, acolo unde sunt zece locuri de veci cu sarcofage. Acestea au fost construite la fel ca mormintele iudaice. Sunt unele sarcofage care au fost vandalizate, însă nu s-a găsit nimic în ele.

Toate locurile ar fi goale, de fapt. Pădurarul a aflat, de la predecesorii săi, că rămășițele familiei Blank au fost mutate în Cimitirul Evreiesc. Acest lucru s-a întâmplat mai bine de 50 de ani în urmă, notează metropolatv.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: