Sport

Medaliați versus răsfățați! Sportivii de aur ai României câştigă mai puţin decât fotbaliştii din Liga 1

Cu zero performanțe, fotbaliștii din Liga 1 au salarii mult mai mari decât restul sportivilor din România. Inclusiv față de medaliații la Jocurile Olimpice.
28.04.2022 | 10:41
Medaliati versus rasfatati Sportivii de aur ai Romaniei castiga mai putin decat fotbalistii din Liga 1
ADVERTISEMENT

FANATIK a anunțat în exclusivitate că Florin Tănase a primit o nouă mărire de salariu și a devenit cel mai bine plătit fotbalist din Liga 1. 30.000 de euro pe lună pentru atacantul de la FCSB. Cu siguranță unul dintre cei mai buni fotbaliști din Liga 1, poate chiar cel mai bun. Dar asta și pentru că nivelul campionatului este unul foarte scăzut.

În fapt, Florin Tănase este un fotbalist cu zero performanțe la nivel internațional! Nu este un jucător important pentru echipa națională, iar la club s-a obișnuit în ultimii ani cu eliminări încă din tururile preliminare în cupele europene. Are o medalie de campion al României, primită că a bifat 3 meciuri la Viitorul, înainte să plece la FCSB, în sezonul de aur pentru Gică Hagi. În tricoul FCSB, doar o Cupă a României, deși este cel mai bine plătit sportiv din România.

ADVERTISEMENT

Florin Tănase și Alex Chipciu, salarii uriașe în România: 30.000 de euro pe lună

La fotbal, diferența dintre România și țările importante din Vest este deja una colosală. În special când vine vorba despre campionatul intern, care doar în acest sezon a pierdut la reprezentante din Albania, Kazahstan, Slovacia și Serbia. Cu toate acestea, Florin Tănase şi Alex Chipciu primesc câte 30.000 de euro pe lună de la cluburile unde activează, ceea ce îi face să fie cei mai bine plătiţi fotbalişti din România!

Nu la fel stau lucrurile când vine vorba de alte sporturi. Încă! România mai are, deocamdată, sportivi de top, chiar dacă din ce în ce mai puțini. Și asta tocmai din cauza lipsei de fonduri. Condiții care fac ca rezultatele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo să fie cu adevărat meritorii. O medalie de aur și trei de argint pentru o țară care nu pune deloc preț pe sport. Un stat, în care sportivii concurează pentru medaliile olimpice sub o presiune fantastică. Renta viageră pentru care se luptă este singura lor șansă pentru a putea tări din sport. Altfel, rămâne mai mult un hobby în care au investit ani de muncă, de sacrificii uriașe.

ADVERTISEMENT
  • 30.000 de euro pe lună câștigă Florin Tănase și Alexandru Chipciu, cei mai bine plătiți fotbaliști din Casa Pariurilor Liga 1.

Simona Halep este excepția. E mai bogată decât toți fotbaliștii din Liga 1 la un loc!

Simona Halep este cel mai bogat sportiv din România. Tenisul este de foarte mult timp considerat o disciplină care asigură venituri foarte mari. Cu atât mai mult că premiile din turnee au crescut considerabil după 2012, când Simona a apărut în circuit. După turneul de la Doha, Simona Halep a depăşit pragul de 38.000.000 de dolari câștigați exclusiv din premii în turnee, conform site-ului oficial WTA. Doar trei jucătoare în istoria tenisului au câștigat sume mai mari: Serena Williams, Venus Williams și Maria Sharapova. Pe rusoaică, Simona Halep ar putea să o depășească în următoarele luni. Doar 489.426 de dolari este suma care le desparte pe cele două. Cel mai mare premiu pe care l-a încasat vreodată Simona Halep a fost obținut după titlul de la Wimbledon, în 2019. A învins-o pe Serena Williams în finală și a primit un cec în valoare de 3 milioane de dolari. Pentru primul ei titlu de Grand Slam, Roland Garros 2018, Simona Halep primea un cec în valoare de 2,4 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Premiile nu sunt la fel de mari în toate turneele. Ba chiar au fost scăzute consistent în special în prima parte a pandemiei de coronavirus, când se juca fără spectatori. Pentru victoria de la Praga, din august 2020, Simona Halep încasa doar 25.000 de dolari. Cel mai mic premiu încasat de ea pentru un turneu WTA câștigat. Asta deși era și la acea vreme o jucătoare de top 10 mondial. Simona Halep a devenit cea mai bogată sportivă a României din toate timpurile și pentru că a reușit să rămână foarte mulți ani în top. Într-un sport care a oferit premii din ce în ce mai mari. În plus, a câștigat sume importante și din contractele de publicitate.

  • 3 milioane de dolari este cel mai mare premiu pe care l-a încasat Simona Halep în carieră, pentru titlul de la Wimbledon 2019
ADVERTISEMENT

Cristina Neagu e cea mai bună handbalistă a lumii şi abia ține pasul cu fotbaliștii

După fotbal, handbalul este sportul de echipă care oferă cele mai bune salarii în România. Diferența este oricum una consistentă, dar există și o excepție. Cu un salariu în jurul a 20.000 de euro pe lună, aşa cum FANATIK a anunţat în exclusivitate, Cristina Neagu poate rivaliza fără probleme cu fotbaliștii din Casa Pariurilor Liga 1. Chiar dacă este, totuși, mult sub fotbaliști ca Tănase sau Chipciu. Asta în ciuda faptului că primii, fotbaliști buni pentru nivelul Ligii 1, nu reprezintă nimic la nivel european și mondial. În vreme ce Cristina Neagu a fost declarată cea mai bună jucătoare a lumii în patru rânduri, 2010, 2015, 2016 și 2018. Este singura jucătoare din lume care a câștigat această distincție în patru ocazii. Paradoxal, leafa Cristinei Neagu este adesea pusă sub lupă de „cârcotași”. Pentru vina deja obsesivă de a încasa salariul din bani publici. De parcă ar fi un păcat să plătești din bani publici pentru sport.

De la CSM București, nu doar Cristina Neagu are un salariu care rivalizează fără probleme cu acelea ale fotbaliștilor din Liga 1. Mai sunt și alte jucătoare bine plătite, multe dintre ele străine, dar și acestea cu CV-uri impresionante. Cu siguranță peste ale fotbaliştilor străini care ajung adesea prin Liga 1. Cu un start foarte slab în Liga Campionilor, CSM București a reușit, totuşi, calificarea în fazele superioare.

La masculin, Dinamo este echipa care beneficiază de cele mai mari fonduri, tot din bani publici. Xavi Pascual, antrenorul „dulăilor”, primește un salariu de 10.000 de euro pe lună. Sunt și mulți jucători care se apropie de asemenea contracte de top. Dinamo începuse perfect în grupele Ligii Campionilor, victorie cu Vive Kielce. Însă o serie de înfrângeri a ruinat şansele „dulăilor” la calificarea în fazele eliminatorii.

3.000-4.000 de euro pe lună, salariile de top din rugby

Un alt sport de echipă cu rezultate tradițional bune pentru România este rugby-ul. Chiar dacă, și aici, lipsa banilor a provocat o scădere evidentă a nivelului. Baia Mare și Steaua sunt cele mai bune echipe, prima reușind să se impună în finala disputată în luna octombrie. Aceste două formaţii beneficiază și de cele mai importante bugete. Au salarii care ajung pe la 3.000-4.000 de euro pe lună. Ba chiar peste la echipa campioană. Dinamo și Timișoara oferă de asemenea salarii rezonabile, dar sunt și cluburi de primă divizie la care media salarială nu depășește 1.500-2.000 de lei.

Salarii mari și în baschet la cluburile bogate. Asesoft îi dădea peste 20.000 de euro pe lună lui Nikola Bulatovici

Un sport de echipă care a rivalizat cu fotbalul într-o perioadă, la nivel de salarii, este baschetul. La Asesoft se vorbea, acum 15 ani, de salarii de peste 20.000 de euro pe lună. Cum a fost cazul lui Nikola Bulatovici. În ultimii ani, au fost puține exemple de jucători care au avut salarii de peste 10.000 de euro pe lună. Vlad Moldoveanu și Kyndall Dykes au fost asemenea exemple, dar leafa primului a mai scăzut între timp, în vreme ce americanul nu mai joacă în Liga Națională. Oricum, rămân câteva echipe cu destule salarii de peste 5.000 de euro pe lună. Dar și formații care trebuie să se descurce cu salarii care nu sar de 2.000-3.000 de euro, indiferent de numele jucătorului.

Doar medaliile aduc bani la canotaj și scrimă

Canotajul, unul dintre sporturile de la care ne putem aștepta la medalii la toate competițiile internaționale, oferă salarii foarte mici. Sunt sportivi de top care nu depășesc pragul de 3.000 de lei pe lună. Pentru aceștia, Jocurile Olimpice reprezintă marea șansă de a face un venit important din sport. Motiv pentru care, atât la canotaj, cât și la alte sporturi, concurează sub o presiune uriașă.

La Tokyo, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au dat lovitura. Au luat medalia de aur, iar Comitetul Olimpic le-a promis câte 70.000 de euro de fiecare. Cluburile de la care fac parte, Steaua, respectiv Dinamo, mai pot suplimenta suma cu încă 50 la sută, adică 35.000 de euro. Și-au asigurat și o rentă viageră, care variază între 3.493 și 16.635 de lei pe lună. Suma maximă o primesc sportivi de excepție ca Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo, Doina Melinte, Georgeta Andrunache.

Ana Maria Popescu este o altă sportivă de top, prima medalie a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a luat argintul. Pentru această medalie, sportiva a primit 50.000 de euro din partea COSR. Și în cazul ei, CSA Steaua București a putut suplimenta această sumă cu încă 25.000 de euro. Mai are un argint olimpic și în 2008, dar și aurul cu echipa de la Rio de Janeiro, în 2016. Primește la rândul ei rentă viageră. Simona Radiș, Ancuța Bodnar și Ana Maria Popescu, Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă, Mihăiță Vasile Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ștefean Constantin Berariu și Cosmin Pascari sunt medaliații României la Tokyo. Printre cei mai buni din lume. Doar așa pot ajunge la nivelul unor fotbaliști care pierd cam orice meci jucat contra unei echipe străine.

Am văzut că mi-aţi făcut voi calculul şi o să iau 80.000 de euro, dar nu o să plec în nicio vacanţă exotică, mai am credite de achitat. Aprecizez că nu trebuie să caut eu în Monitorul Oficial şi mă anunţati voi. Nu înţeleg grija omului de rând, cât câştigă sportivii pentru medalii” (Anamaria Popescu, după medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de la Tokyso)

595 de sportivi din România încasează rente viagere. Cine ia sumele cele mai mari

Conform datelor publicate pe site-ul oficial al MTS, 595 de sportivi primeau rentă viageră în februarie 2022, ultima lună pentru care sunt afișate datele. Sumele variau între 3493 de lei pe lună, cele mai mici, până la 16.635 lei pe lună, cele mai mari. Sigur, lista cuprinde doar sportivi care au scris istorie pentru România la Jocurile Olimpice. Printre cei care încasează sumele cele mai mari sunt nume de legendă precum Nadia Comăneci, Doina Melinte, Gabriela Szabo, Georgeta Andrunache, Viorica Susanu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Gina Gogean, sau Sandra Izbașa. Sunt, în total, 31 de sportivi care au suma maximă. Pentru o medalie de aur se acordă aproximativ 5.000 de lei, echivalentul a 1,5 salarii medii brute. 3.724.156 lei este suma totală care a fost plătită pentru toți cei 595 de sportivi români care primesc rente viagere pentru luna februarie. Practic, aceste rente viagere țin în viață sportul românesc. Este obiectivul pentru majoritatea celor care fac sport de performanță, dacă excludem fotbalul.

Dar munca pentru a obține o medalie olimpică este colosală și sunt puțini cei care reușesc să le obțină. Rentele viagere au crescut considerabil în ultimii ani și au ajuns la un nivel care să răsplătească cu adevărat eforturile marilor sportivi. Dar cu siguranță ar fi nevoie de mai mult sprijin, logistic și mai ales financiar, pentru sportivi în drumul loc către marea performanță.

ADVERTISEMENT