News

Medic din Iași, demis pentru că și-a ținut părinții în spital 1.200 de zile în șase ani. Spitalizările nu se justificau din perspectivă medicală

Laura Solovăstru, șefa clinicii de dermatovenerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon din Iași, a fost demisă din funcție din cauza spitalizărilor repetate ale părinților săi.
05.11.2022 | 11:21
Medic din Iasi demis pentru ca sia tinut parintii in spital 1200 de zile in sase ani Spitalizarile nu se justificau din perspectiva medicala
Laura Gheucă-Solovăstru a fost demisă de la conducerea clinicii/ Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Managerul Spitalului “Sf. Spiridon”, prof. univ. dr. Daniel Vasile Timofte a dispus demiterea de la conducerea secției de dermatovenerologie a  prof. univ. dr. Laura Gheucă Solovăstru şi înlocuirea ei de către dr. Alina Stincanu, informează Agerpres.

Decizia a fost luată după ce s-a constatat că Solovăstru și-a internat părinții în secția pe care o conducea timp de 1.229 de zile cumulat, pe durata a șase ani. Cazul a fost semnalat în urmă cu câteva zile, iar spitalul a decis înființarea unei comisii de anchetă.

ADVERTISEMENT

Comisia care a anchetat-o pe Laura Gheucă-Solovăstru a descoperit că, în perioada 2016-2022,  Nicolae Solovăstru a avut 20 de spitalizări, între 15 şi 85 de zile, însumând 927 de zile. Pauzele dintre internări erau deseori de numai două sau trei zile.

Internați pentru urticarie

De asemenea, mama medicului ieșean, Rodica Solovăstru, a avut 12 spitalizări, între 3 şi 47 de zile, însumând 302 zile. Motivul invocat pentru internările repetate era urticaria, deși părinții lui Gheucă-Solovăstru sufereau de cu totul alte afecțiuni.

ADVERTISEMENT

Deşi indicatorii de eficienţă ai secţiei din 2018 – 2022 se menţin la valori optime, totuşi spitalizările prelungite şi repetate nu se justificau după diagnosticul principal de internare într-o secţie clinică a unui spital de urgenţă. Ca diagnostic principal de internare predomina urticaria acută şi cronică acutizată la alimente sau antiinflamatoare, fără a se efectua teste alergologice sau fără a fi susţinut de prezenţa eozinofilelor crescute sau de imunoglobulina IgE, reprezentând asftel o neconformitate cu protocolul de diagnostic şi tratament al urticariei alergice”, a precizat Daniel Vasile Timofte.

Tatăl medicului avea o serie de comorbidități cronice care ar fi trebuit tratate într-un serviciu de paliație sau geriatre, nicidecum la dermatovenerologie: hipertensiune arterială, fibrilaţie atrială, AVC sechelar, hemipareză stânga, diabet zaharat. În plus, bărbatul este purtător cronic de sondă urinară.

ADVERTISEMENT

Și în cazul mamei, internarea s-a făcut pe baza diagnosticului de urticarie acută sau urticarie cronică acutizată. „Din analiza evoluţiei consemnate în foile de observaţie nu reiese justificarea unei spitalizări prelungite”, a anunțat Spitalul „Sf. Spiridon”.

După descoperirea acestui caz, conducerea spitalului a decis să introducă un sistem de alerte informatice care să semnaleze internările prelungite, a căror justificare să fie apoi analizată.

ADVERTISEMENT

În urma celor constatate de comisie, conducerea Spitalului “Sf. Spiridon” va implementa un sistem de alerte InfoWorld, care să semnaleze spitalizările prelungite, urmând ca lunar să se facă analiza acestora.

Gheucă-Solovostru ar putea să fie sancționată suplimentar dacă verificările financiar-contabile vor duce la concluzia că spitalul a fost prejudiciat din punct de vedere material.

ADVERTISEMENT