Intensitatea pandemiei de Covid-19 precum și cea a procesului de imunizare anti-Covid au trecut de ceva vreme. În ciuda acestui aspect, cazurile de vaccinare în fals din ultimii doi ani continuă să fie aduse în atenția opiniei publice de către oamenii legii.
Direcția Națională Anticorupție anunță, într-un comunicat, că un medic de familie din județul Dolj ar fi luat mită de aproape 1.000 de ori pentru a vaccina în fals împotriva Covid-19, în perioada 2021 – 2022.
În acest sens, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunțat, luni, că au dispus trimiterea în judecată a doctoriței Vatan Venera Ecaterina, la data faptelor medic de familie în judeţul Dolj.
Din referatul procurorilor aflăm că acest cadru medical ar fi săvârșit infracțiunile în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022. Femeia ar fi primit bani de la 926 de persoane pentru a le elibera adeverințe de vaccinare. Medicul ar fi cerut 200 lei pentru fiecare adeverință, susțin procurorii DNA.
”În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, inculpata Vatan Venera Ecaterina, în calitate de medic de familie, autorizat să efectueze şi activitatea de vaccinare antiCOVID-19, beneficiind de ajutorul mai multor persoane, printre care şi cele două cercetate în prezenta cauză, ar fi pretins şi primit mai multe sume de bani, de la un număr de 926 persoane cărora le-a facilitat obţinerea adeverinţelor de vaccinare antiCovid 19/certificat de vaccinare anticovid, fără ca acestea să se fi vaccinat efectiv”, a transmis DNA.
La finalul acestui proces de vaccinare la chiuvetă, doctorița s-ar fi ales cu un profit impresionant: peste 185.000 de lei. Acestor bani li s-au adăugat și cei pe care statul îi acorda cadrelor medicale implicate în procesul de imunizare anti-Covid 19.
”În afară de banii primiți în modalitatea de mai sus, inculpata Vatan Venera Ecaterina ar fi solicitat și ar fi obținut de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, contravaloarea administrării vaccinului în cazul celor 926 persoane, primind de la instituția respectivă suma totală de 37.720 lei”, potrivit DNA.
DNA mai informează că în această cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Astfel, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj şi Direcţia de Sănătate Publică Dolj s-au constituit părţi civile cu suma totală de 56.720 lei.
Acest dosar a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. DNA precizează că, anterior, în cauză au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu patru persoane (intermediari).
Doctorița din Dolj este cercetată sub control judiciar. Alte două persoane fizice sunt cercetate în stare de libertate. Acestea sunt acuzate de comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, în formă continuată și complicitate la fals informatic, în formă continuată.