News

Medicamentele minune care vor schimba anul 2024. De ce am putea asista la boom economic în Occident

Anul 2024 ar putea fi începutul unui nou boom economic în Occident, un boom sprijinit de Inteligența Artificială și două medicamente minune
03.01.2024 | 08:33
Medicamentele minune care vor schimba anul 2024 De ce am putea asista la boom economic in Occident
O perspectivă optimistă asupra economiei în 2024. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu o inflație ridicată în multe state occidentale, cu o economie a Chinei care dă serioase semne de încetinire acută dar și cu amenințarea unor conflicte armate (Taiwan/ Iran) sau escaladarea războiului din Orientul Mijlociu care amenință comerțul global nu există multe semne de optimism în rândul analiștilor economici cu privire la anul 2024.

Optimism pentru un boom economic în Occident

Într-o analiză privind evoluția economiei statelor occidentale, în principal, în anul 2024, profesorul de economie danez Lars Chrisensen este de părere că în acest an am putea asista la un adevărat reviriment în SUA și Uniunea Europeană similar cu ce s-a întâmplat în anii 80 și 90 atunci când Occidentul a venit cu o serie de reforme de liberalizare a pieței. Acestea, susținute de revoluția tehnologică din anii 90, au produs un boom economic fără precedent.

ADVERTISEMENT

„La fel cum după anii 1970 (când am avut o criză inflaționistă – n.red) au făcut loc anilor 1980, marcați de reforme semnificative de liberalizare a piețelor atât în SUA, cât și în Europa, și de adoptarea unor politici fiscale și monetare bazate mai mult pe reguli, există potențialul unei transformări similare în epoca noastră actuală.

Aceste tendințe reformatoare, care au continuat în anii 1990, au accelerat și mai mult creșterea economică, sugerând o potențială cale de ieșire din actualele noastre situații dificile și către un viitor marcat de o vitalitate economică reînnoită și de progres tehnologic”, scrie economistul danez care subliniază problemele create de reglementările draconice și politicile fiscale nesustenabile ce caracterizează în prezent economiile din SUA și UE.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestor probleme, Lars Chrisensen spune că avem motive să fim optimiști că anul 2024 va reprezenta începutul unui boom economic în Occident. Un boom susținut de două invenții majore din anul 2023: dezvoltarea spectaculoasă a programelor de Inteligență Artificială și medicamentele de slăbit dezvoltate de către compania daneză Novo Nordisk.

IA va duce la eficientizarea industriei bancare

Profesorul danez consideră că inteligența artificială oferă promisiunea unor îmbunătățiri semnificative ale productivității în diverse sectoare, în special finanțe, drept și sănătate. Prin adoptarea acestor tehnologii, firmele vor putea aborda unele dintre cele mai presante probleme la ora actuală, cum ar fi eficiența asistenței medicale și conformitatea cu reglementările financiare.

ADVERTISEMENT

„Pe măsură ce ne apropiem de anul 2024, este clar că ne aflăm în pragul unei noi ere, una care va fi probabil caracterizată de creșteri semnificative ale productivității datorate atât progreselor medicale, cât și celor tehnologice. Acest potențial de creștere și îmbunătățire, în ciuda provocărilor geopolitice și economice actuale, oferă o bază solidă pentru optimism.

Doar pentru a da un exemplu evident de domeniu în care IA va face o diferență uriașă – sectorul bancar. În prezent, probabil că 10-15% din toți angajații din sectorul bancar european lucrează în domeniul conformității, ocupându-se de combaterea spălării banilor și asigurându-se că băncile respectă cantitatea enormă de reglementări financiare care au fost implementate la nivel global începând cu 2008”, scrie, pe blogul său, profesorul Lars Chrisensen.

ADVERTISEMENT

Acesta este de părere că implementarea inteligenței artificiale în sectorul bancar (și în sectorul financiar în general) ar putea să reducă semnificativ povara efectivă a reglementărilor fiscale ceea ce va conduce, în următorii 1-3 ani, la o creștere a productivității de 10-20%.

„Probabil că vom vedea acest tip de creșteri de productivitate și în alte sectoare. De exemplu, mi-e greu să mă gândesc la vreo firmă de avocatură din SUA sau Europa care, în următorul an, nu va implementa IA ca parte complet integrată a activității zilnice.

În mod similar, vedem deja exemple de IA care efectuează în mod eficient diagnostice pe pacienți mai bine decât mulți medici din diverse domenii, iar în viitor, IA are potențialul de a transforma complet sistemele de sănătate la nivel mondial. Poate că, în sfârșit, putem face un salt real către prevenirea, mai degrabă decât către tratarea bolilor. IA oferă, de una singură, un potențial enorm de stimulare a creșterii productivității în aproape toate sectoarele economiei”, mai notează profesorul danez.

Medicamentele minune care vor impulsiona economia

Compania farmaceutică daneză Novo Nordisk – în prezent cea mai mare companie din Europa după capitalizarea bursieră – a avut un impact semnificativ asupra economiei daneze și va continua să facă acest lucru. Chrisensen este de părere că influența sa se extinde dincolo de Danemarca, în special prin intermediul medicamentelor pentru diabet și pierdere în greutate, Ozempic și Wegovy, cu un potențial impact semnificativ asupra economiei globale, în special asupra economiei americane. De altfel, la finalul lunii decembrie compania a anunțat o investiție de două miliarde de euro într-o nouă fabrică din cauza cererii atât de mari pentru cele două medicamente.

„Obezitatea, în special obezitatea severă, implică costuri enorme pentru asistența medicală. În Statele Unite, rata obezității a crescut semnificativ începând cu anii 1980. În prezent, aproximativ 40% din populație este obeză, ceea ce duce la stagnarea speranței medii de viață și face ca bolile legate de obezitate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, să se numere printre principalele cauze de deces.

Un studiu danez din 2021 a arătat că costurile asistenței medicale pentru persoanele obeze sunt duble față de cele pentru persoanele cu greutate normală, contribuind în mod semnificativ la povara națională a asistenței medicale din Danemarca. Reducerea obezității severe prin intermediul unor medicamente precum Ozempic și Wegovy ar putea oferi un impuls economic substanțial”, notează economistul.

Acesta subliniază că persoanele obeze sunt mai puțin productive, câștigă salarii mai mici și, procentual, cele mai probabile să fie șomere. Acest lucru se traduce prin efecte economice substanțiale, cum ar fi ratele mai mari de absenteism la locul de muncă în rândul lucrătorilor cu obezitate severă în comparație cu persoanele cu o greutate normală. În opinia sa, o reducere a obezității în SUA ar putea duce la o îmbunătățire a economiei.

„Înjumătățirea numărului de persoane obeze ar putea duce la o creștere cu 2% a salariilor globale și la o creștere semnificativă a PIB-ului, dacă presupunem, așa cum arată numeroase studii, că femeile obeze au salarii cu 10% mai mici decât femeile cu greutate normală.

Deși adoptarea pe scară largă a medicamentelor pentru pierderea în greutate în SUA este incertă, mai ales având în vedere costul acestora, impactul potențial asupra economiei americane este substanțial. Din perspectiva pieței financiare, creșterea economică americană sporită s-ar putea reflecta în diverse sectoare, în special în cel al sănătății”, mai scrie economistul danez care susține că doar prin influența celor doi factori, inflația în SUA ar putea scădea la 1% iar plusul la PIB ar fi de circa 3% doar în anul acesta.

Acesta notează că, la fel cum s-a întâmplat cu căderea regimurilor comuniste în anii 1990, un eveniment brusc dar al cărui efecte s-au resimțit timp de două decenii, la fel am putea vedea transformarea economiilor occidentale începând cu anul 2024.

„De asemenea, ar trebui remarcat faptul că, de exemplu, căderea comunismului începând cu 1989 și deschiderea economiei globale a fost un proces destul de gradual, care a durat cel puțin 20 de ani.

Pe de altă parte, impactul medicamentului Wegovy are loc chiar acum și, personal, mă îndoiesc că obezitatea va fi o problemă majoră de sănătate la nivel mondial în 10 ani, iar impactul inteligenței artificiale poate fi doar imaginat, dar are loc chiar acum și efectele asupra productivității cred că le vom vedea foarte, foarte rapid”, a mai scris economistul danez.

ADVERTISEMENT