News

Medicii ATI s-au plâns Avocatului Poporului. Cadrele medicale se simt hărțuite din cauza audierilor pentru plângeri de ucidere din culpă

Medicii care lucrează în secțiile ATI au ajuns să se plângă Avocatului Poprului, din cauza modului în care se desfășoară anchetele referitoare la infracțiuni de ucidere din culpă.
28.11.2021 | 16:19
Medicii ATI sau plans Avocatului Poporului Cadrele medicale se simt hartuite din cauza audierilor pentru plangeri de ucidere din culpa
ADVERTISEMENT

Mai multe cadre medicale ce lucrează în secțiile ATI au înaintat o plângere către Avocatul Poporului, referitor la modul în care se desfășoară audierile generate de plângeri penale de ucidere din culpă.

Avocatul Poporului arată că ”medicii ATI spun că se simt hărțuiți de organele de cercetare penală”, astfel că instituția solicită mai multă înțelegere din partea MAI și a parchetelor.

ADVERTISEMENT

Memoriul către Avocatul Poporului a fost înaintat de către avocatul Doru Costea, care a fost contactat de mai mulți medici specialiști ATI și nu numai.

Avocatul spune că  ”au fost citați ca martori. Asta este o primă etapă procedurală. Atât poliția cât și parchetul își fac datoria. Asta e procedura. Ce se omite este faptul că suntem într-o situație excepțională. Medicii care sunt implicați în tratarea covid sunt consemnați în spitale. Timpul lor liber este limitat. Trebuie să realizăm faptul că oamenii au niște capacități limitate de a depune efort, mai ales în condițiile în care o fac”, vorbind despre posibilitățile restrânse ale medicilor de a mai ajunge și la Parchet, mai ales când lucrează la ATI.

ADVERTISEMENT

Avocatul mai arată că medicilor care sunt chemați să dea declarații li se sugerează că dacă nu se vor conforma, riscă să fie aduși cu mandat.

Instituțiile ar trebui să aibă un ”dialog concret, direct și imediat”

”Ar însemna să iei medicul cu poliția. Aș vrea să văd cum se întâmplă lucrul ăsta. Ar fi ultimul lucru pe care aș vrea să îl văd. Cred că nici Poliția Română, nici autoritățile, nici parchetul nu vor să se ajungă la asemenea situații”, arată Doru Costea, într-un interviu acordat rfi.ro.

ADVERTISEMENT

Avocatul susține că nu cere imunitate pentru medici, însă dorește ca modaliățile de comunicare să fie flexibilizate, astfel încât doctorii să poată da declarații și online.

În cazul în care dialogul față în față este necesar. Costea sugerează că audierea ar trebui să aibă loc la spital, pentru ca medicul să nu fie scos din activitatea sa.

ADVERTISEMENT

Referitor la răspunsul instituției Avocatului Poporului, Doru Cosea spune că instituția ”a intervenit într-o primă etapă foarte elegant și cu o formulare care face apel la înțelegere din partea parchetelor și din partea Ministerului de Interne cu privire la realizarea acestor proceduri.”

Acesta mai spune că din auzite, ar fi vorba de sute de cereri din partea procurorilor către medici.

Costea mai arată că toate instituțiile implicate în această ecuație ar trebui să aibă un ”dialog concret, direct și imediat la masa comună”, pentru a găsi rezolvări în privința audierilor.

ADVERTISEMENT