News

Medici, despre tulpinile noului coronavirus: “Va trebui să ne gândim la un update la vaccin”

03.02.2021 | 22:12
Medici despre tulpinile noului coronavirus Va trebui sa ne gandim la un update la vaccin
ADVERTISEMENT

Adrian Marinescu, medic la Spitalul “Matei Balș” și Beatrice Mahler, directorului Institutului “Marius Nasta” au discutat miercuri la Digi24 despre noile tulpini ale SARS-CoV-2, dar și despre cum percep ei redeschiderea școlilor, declarând că “va trebui să ne gândim la un upgrade al vaccinului”.

Marinescu a explicat în urmă cu câteva zile că cel mai important lucru referitor la campanie de vaccinare este ca aceasta să acopere o mare parte din populație pentru a scădea drastic posbilitatea de a infecta pe cineva.

ADVERTISEMENT

Beatrice Mahler a explicat că spitalele din România sunt în continuare suprasolicitate, iar pacienții care ajung de obicei au forme severe sau critice.

Adrian Marinescu: “Va trebui curând să ne gândim la un upgrade al vaccinului”

“Apar noi tulpini, cele noi se referă la Brazilia, Africa de Sud, poate sunt și altele care apar. E clar că virusul suferă mutații, chiar dacă coronavirusurile sunt mai stabile și ele suferă mutații. S-ar putea ca aceste tulpini să fie mai agresive, tulpina britanică se transmite mai ușor, dar nu este mai agresivă.

ADVERTISEMENT

Dacă vom avea o tulpină mai agresivă vom avea probleme referitor la cazurile severe din spitale. Nu avem date care să ne spună clar că vaccinul nu este util pentru alte tulpini, dar vom putea avea aceste probleme.

Trebuie să ne gândim la un update al vaccinului, dar și la un tratament, nu putem să stăm atâta timp cât virusul este în circulație. Faptul că vaccinurile reduc circulația virusului este de bun augur, dacă vom vaccina populația într-un timp scurt, e clar că mutațiile nu vor mai apărea.

ADVERTISEMENT

De când a început pandemia am tot discutat că nu se testează suficient, acum discutăm despre faptul că testele de secvențiere nu se fac pe cât ne dorim, este clar că avem o realitate aici. Riscul este că vor veni alte tulpini, dar dacă nu ai o testare suficientă nu vei avea o creștere”, a declarat medicul infecționist Marinescu.

Beatrice Mahler: “Trebuie să regândim procedura de testare rapidă, copiii nu trebuie aduși la spital”

“Este important să ne gândim la un lucru: capacitatea de detectare a acestor tulpini în România este foarte scăzută. Atâta timp cât nu știm că ele circulă, orice recomandare venită din ghidurile internaționale nu ne este foarte utilă.

ADVERTISEMENT

Anticorpii monoclonali sunt buni la forme ușoare și moderate, noi avem probleme cu pacienții cu formele severe și critice, iar în România avem această problemă: pacienții vin foarte târziu la spital, iar anticorpii nu mai sunt utili la acești pacienți.

Referitor la redeschiderea școlilor, cred că trebuie să regândim procedura de testare rapidă, avem această posibilitate facilă, nu trebuie să aducem copiii la spital, cu un training minimal se pot organiza lucrurile și în școli”, a afirmat directorulul Institutului “Marius Nasta”

 

ADVERTISEMENT