News

Medicul Alexandru Rafila susține prelungirea stării de alertă: „Vedeți că numărul de cazuri a crescut ușor”

11.06.2020 | 13:45
Medicul Alexandru Rafila sustine prelungirea starii de alerta Vedeti ca numarul de cazuri a crescut usor
ADVERTISEMENT

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, consideră oportună măsura de prelungire cu 30 de zile a stării de alertă, în condițiile în care bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus înregistrează creșteri ușoare pe zi ce trece. Potrivit celor mai recente date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României sunt confirmate 21.182 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care 1.360 s-au soldat cu decese.

Alexandru Rafila este de acord cu prelungirea stării de alertă, dar avertizează: „Trebuie păstrată o pârghie administrativă”

Totodată, având în vedere că pericolul încă nu a trecut, medicul subliniază importanța păstrării unei pârghii administrative prin care să se poată preveni o eventuală criză de sănătate publică. Acest lucru nu se poate face, însă, fără o „decizie politică asumată de cei care au această responsabilitate”, susține specialistul.

ADVERTISEMENT

Cât despre evoluția situației în următoarea perioadă, trebuie să ne așteptăm la o creştere a numărului de cazuri la nivel naţional, cel mai probabil din cauza apariției unor focare de îmbolnăvire pe întreg teritoriul țării. Indiferent de deciziile luate la nivel politic sau administrativ, profesorul Rafila este de părere că fiecare cetățean poate și trebuie să contribuie la împiedicarea răspândirii noului coronavirus.

Declarațiile medicului Alexandru Rafila

În opinia mea, trebuie păstrată o pârghie administrativă care să poată să facă faţă unei urgenţe de sănătate publică. Noi ne găsim într-o urgenţă de sănătate publică la nivel global, iar în România, cu siguranţă, nu putem spune că am încheiat problema legată de pandemia cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Vedeţi că numărul de cazuri a crescut uşor în ultima perioadă şi pe măsură ce creşte intensitatea activităţilor sociale, economice, ne putem aştepta ca lucrurile să evolueze în două direcţii, odată o creştere a numărului de cazuri la nivel naţional şi cel de-al doilea element este apariţia unor focare de îmbolnăvire.

Cred că e nevoie de anumite pârghii care să poată să controleze aceste focare. Dincolo de caracterul administrativ, sigur că e nevoie de decizie politică, trebuie să existe o decizie politică asumată de cei care au această responsabilitate.

ADVERTISEMENT

Eu cred că dincolo de toată discuţia aceasta legată de starea de alertă, ceea ce aş face eu şi vă sfătuiesc să faceţi şi dumneavoastră este să respectaţi cele câteva măsuri. Deci trebuie să stăm la un metru şi jumătate unul de celălalt, trebuie în spaţii închise şi în mijloace de transport în comun să utilizăm masca şi trebuie să ne spălăm pe mâini sau să utilizăm dezinfectant pentru mâini.

Dacă lucrul ăsta ne intră în obişnuinţă, alături de evitarea aglomeraţiei, cred că o să putem să trecem cu bine prin această perioadă.

ADVERTISEMENT

Nu sunt lucruri foarte complicate şi dacă le respectăm, indiferent de modul în care or să evolueze lucrurile în plan politic, în plan administrativ, putem să avem o centură de siguranţă”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul simpozionului cu tema „Consecinţele pandemiei asupra societăţii. Cum va arăta viaţa după COVID?”, desfășurat la Muzeul Golești din județul Argeș.

ADVERTISEMENT