Life

Medicul Andrei Laslău, sfaturi nutriționale pentru masa de sărbători. Ce și cum să mănânci că nu ajungi la urgențe: „S-a și murit din asta”

Medicul Andrei Laslău a oferit sfaturi utile pentru sărbători. Ce și cum să mănânci pentru a nu ajunge pe mâna medicilor de gardă.
19.12.2022 | 15:11
Medicul Andrei Laslau sfaturi nutritionale pentru masa de sarbatori Ce si cum sa mananci ca nu ajungi la urgente Sa si murit din asta
Andrei Laslău, sfaturi nutriționale de sărbători. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Andrei Laslău a explicat cum ar trebui să procedeze românii la masa de sărbători pentru a nu ajunge pe mâna medicilor din cauza exceselor.

Ce și cum să mănânci de sărbători pentru a nu ajunge la urgențe. Sfaturile oferite de Andrei Laslău

Andrei Laslău a oferit sfaturi și a explicat că în perioada sărbătorilor de iarnă, românii tind să consume mai multă mâncare, lucru care se datorează și perioadei lungi de comunism, când era dificil să găsești atât de multe alimente.

ADVERTISEMENT

„În România, în perioada asta de Crăciun și de Anul Nou se mănâncă de parcă ar fi sfârșitul lumii. Parcă vine apocalipsa și parcă nu mai putem să mâncăm cozonac.

Tuturor ne place să mâncăm. Suntem români și am trecut printr-o perioadă în care nu se găsea sau se găsea foarte greu mâncare și doar dacă te organizai și făceai tot felul de lucruri să ai masa plină de sărbători și atunci începe un adevărat maraton culinar, care durează din Ajunul Crăciunului până după Sfântul Ioan”, a spus Andrei Laslău la Antena Stars. 

ADVERTISEMENT

Preparatele tradiționale românești sunt delicioase, dar excesele duc la numeroase boli digestive și la intervenția medicilor de gardă din spitale.

„De obicei înseamnă sarmale, piftie, caltaboș, tobă, friptură…toate astea combinate cu cozonac și stropite din plin cu alcool și un pic de scandal, că așa e la noi și cu colici biliare, intoxicații, enterocolite, sunt pline camerele de gardă în perioada de sărbători”, a adăugat medicul.

ADVERTISEMENT

Andrei Laslăul recomandă cumpătarea: „Să nu se mănânce totul la aceeași masă”

În plus, după perioada lungă de post ținută înainte de Crăciun, bucatele bogate în grăsimi și alcoolul, consumate în cantități mari, pot fi fatale. Din acest motiv, Andrei Laslău le recomandă românilor să fie cumpătați.

„Românul, iarăși, nu înțelege nici postul cum să-l țină. Pentru că mulți nu înțeleg că postul ar trebui să fie despre restricție, să mănânce mai puțin, mănâncă mai mult produse de post.

ADVERTISEMENT

Să treci de la o alimentație exclusiv vegetariană și să intri în preparate grase, cu carne și să le amesteci și cu alcool, de obicei este o direcție clară la urgență, cu pancreatită acută, s-a și murit din chestia asta.

Ar trebui să încercăm să avem un grad de cumpătare. Ce pot să le recomand oamenilor este nu mănânce totul la aceeași masă. Nu mâncăm și aperitiv și sarmale și friptură”, a susținut Andrei Laslău.

Andrei Laslău: „Să nu mâncăm uitându-ne la televizor”

Totodată, medicul a afirmat că atunci când sunt consumate preparate tradiționale, să nu fie asociate și cu bucatele consumate de zi cu zi. De asemenea, mâncatul în fața televizorului nu este benefic.

„Dacă mâncăm preparate tradiționale, încercăm să nu mâncăm mâncare normală. Nu ne mai apucăm să mâncăm și cereale la micul dejun sau să mâncăm fructe dacă mâncăm dulciuri și cozonac și preparate de sărbători.

Să încercăm să nu mâncăm foarte mult și nu repede. Să nu mâncăm uitându-ne la televizor, să nu mâncăm certându-ne.

La masă stăm liniștiți. În momentul în care noi mâncăm foarte mult, foarte repede și ne distrage atenția și programul la televizor, ajungi să mănânci 5000-6000 de calorii”, a mărturisit Andrei Laslău.

Ceaiurile și mișcarea, binevenite pentru digestie

Pentru stimularea digestiei, Andrei Laslău recomandă ceaiurile naturale, precum și mișcarea ușoară făcută imediat după masă.

„Sunt o grămadă de ceaiuri care ajută la digestie: ceaiurile cu ghimbir, ceaiurile de sunătoare, chiar și ceaiul de mentă.

Mai este ceva care ne-ar ajuta foarte tare, să facem un strop de mișcare, în sensul de plimbări ușoare după masă. Ar fi bine să ne ajutăm noi pe noi, altfel ajungem să ne ajute doctorii”, a concluzionat doctorul.

ADVERTISEMENT