Life

Top cinci rețete tradiționale de Crăciun

Crăciunul ne amintește de copilărie, de vremurile de altădată, dar mai ales de preparatele culinare cu gust și miros de sărbătoare. FANATIK a pregătit cinci preparate tradiționale de neratat.
20.12.2021 | 09:30
Top cinci retete traditionale de Craciun
ADVERTISEMENT

Topul celor cinci rețete tradiționale de Crăciun include preparate culinare de la cele dulci până la cele sărate și bogate în carne. Evident, pe lista sărbătorilor de iarnă este inclus desertul copilăriei.

Cozonacul cu nucă din belșug, așa cum era pregătit pe vremea bunicilor noastre, este una dintre rețetele care nu trebuie ratată în niciun an.

ADVERTISEMENT

De asemenea, din topul celor cinci preparate culinare cu gust de sărbătoare mai fac parte sarmalele, toba de casă, salata de boeuf și piftia de porc.

Top cinci preparate culinare pentru masa de Crăciun. Care sunt acestea

  1. Cozonac tradițional cu nucă

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 3,5 kilograme de făină albă
  • 1 litru de lapte
  • 200 grame de zahăr
  • 200 ml de ulei de floarea soarelui
  • 1 50 grame de unt la temperatura camerei
  • 4 gălbenușuri + 4 ouă întregi
  • coaja rasă de la 2 lămâi mari
  • 2 sticluțe de esență de rom
  • un praf de sare
ADVERTISEMENT

Ingrediente necesare pentru maiaua cozonacului cu nucă:

  • 175 grame de drojdie proaspătă
  • 100 grame de zahăr
  • jumătate de litru de lapte cald

Ingrediente pentru umplutura cozonacului: 

  • 1,5 kg nucă măcinată
  • 550 grame de zahăr
  • coaja rasă de la o lămâie sau scorțișoară
  • 1 lingură cu vârf de cacao
  • stafide înmuiate peste noapte în apă călduță.

Ingredinte pentru uns:

  • 3 ouă
  • 1 lingură cu vârf de smântână
  • ulei de floarea soarelui.

Mod de preparare cozonac tradițional cu nucă. Pașii de urmat: 

  1. Toate ingredintele trebuie să stea la temperatura camerei înainte de a fi folosite. Laptele nu trebuie să fie fierbinte, ci călduț
  2. Pentru maia se amestecă toate ingredientele până când se dizolvă drojdia
  3. Făina se adaugă într-un castron încăpător, iar în mijloc se face o gaură în care se toarnă maia. Se lasă timp de 30 de minute până se activează drojdia
  4. Laptele, zahărul și sarea se adaugă și ele și se începe frământarea aluatului. Acesta trebuie să fie la final omogen
  5. Se adaugă cele 4 gălbenușuri bătute și se frământă din nou totul
  6. Se pune și untul și se mai frământă puțin. Se adaugă la final uleiul, coaja de la lămâie și esența. Se frământă aproximativ 30 de minute
  7. Vasul în care se află aluatul obținut se acoperă cu un prosop curat și se lasă la loc cald pentru 2 ore sau până când își triplează volumul
  8. Aluatul se împarte în 10 bucăți egale pe un blat acoperit cu făină. Fiecare parte se frământă ușor până când se ajunge la o formă rotundă, ca de chiflă
  9. Bucățile obținute se pun pe un prosop mare și curat și se acoperă cu altul. Se lasă la crescut 30 de minute
  10. Umplutura se face amestecând toate ingredientele, în timp ce tăvile se ung bine cu ulei, chiar și pe margini
  11. Fiecare bucată de aluat se întinde ca o foaie subțire de un deget. Se adaugă umplutura și se întinde uniform, apoi se rulează
  12. Cozonacii se așază în tăvi și se mai lasă la crescut pentru încă o oră
  13. Se ung cozonacii cu nucă cu ouăle bătute cu smântănă cu ajutorul unei pensule
  14. Se bagă tăvile la cuptor pentru circa o oră, la 180 de grade Celsius
  15. Cozonacii tradiționale sunt gata când sunt rumeniți frumos deasupra.
ADVERTISEMENT

2. Sarmale pentru Crăciun. 

Mirosul sărbătorilor de iarnă este dat și de mirosul sarmalelor, de aceea nu lipsesc din topul celor cinci rețete tradiționale pentru Crăciun. Rețeta românească pentru acest preparat culinar are la bază carnea tocată și varza murată.

Ingrediente necesare pentru sarmale: 

  • 2 kg de varză murată
  • o varză mare cu frunze subțiri sau 2 mici
  • 1 kg de carne tocată amestecă, vită și porc
  • 300 ml de bulion
  • 100 grame de orez
  • 150 ml de apă
  • o jumătate de linguriță de piper
  • o jumătate de linguriţă de cimbru uscat
  • o jumătate de linguriţă de sare
  • smântână pentru servit.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare sarmale tradiționale. Ce trebuie să faci: 

  1. Cele două cepe se curăță de coajă, se taie și se călesc într-o tigaie cu puțin ulei de floarea soarelui
  2. Se adaugă un praf de sare și se ține pe foc până când devine sticloasă
  3. Se adaugă orezul și se amestecă bine totul. Mare atenție să nu se prindă
  4. În castronul în care se află deja carnea tocată se adaugă ceapa călită după ce s-a răcit complet
  5. Se adaugă sare, piper negru și cimbru uscat. Se poate adăuga și un praf de boia dulce
  6. Se amestecă toate ingredintele până se formează o compoziție omogenă
  7. Varza se curăță de frunze, care se umplu cu compoziția de mai sus. Se rulează bine împingând cu degetele capetele spre interior
  8. Pe fundul unei oale se pune varza tocată mărunt și apoi un strat de sarmele. Se continuă în felul acesta până se termină sarmalele
  9. Se încheie cu un strat de varză, iar deasupra se pun și câteva crenguțe de cimbru. Se pot adăuga foi de dafin
  10. Se toarnă bulionul care a fost diluat cu puțină apă și se pune oale pe foc. Se lasă pe aragaz pentru circa o oră și alte 2 în cuptor. Spor la treabă.

3. Toba de casă, un preparat culinar pentru sărbătorile de Crăciun

Topul celor cinci rețete tradiționale de Crăciun este completat de toba de casă, un preparat culinar care nu lipsește de pe masa de sărbătoare. Seamănă foarte mult cu piftia de porc, însă nu are atât de multă gelatină.

Ingrediente pentru tobă:

  • 2 picioare de porc
  • 2 urechi de porc
  • 2 rinichi de porc
  • 500 grame de ficat
  • 500 grame de burtă sau rasol
  • 300 grame de carne macră de porc
  • 1 inimă
  • 1 limbă
  • 1-2 bucăți de splină
  • stomac de porc sau mațe groase de vită
  • o rădăcină de țelină, pătrunjel ori păstârnac
  • o ceapă
  • un morcov
  • foi de dafin
  • sare și piper, în funcție de gustul fiecăruia
  • usturoi, opțional.

Mod de preparare tobă de casă. Cum se pregătește pentru masa de Crăciun:

  1. Înainte de a pregăti rețeta de tobă de casă trebuie să speli din timp picioarele, urechile și rasolul de porc. Ulterior, se pârlesc bine
  2. Cele de mai sus se spală în mai multe ape pentru a fi perfect curate. Se pune sare peste ele și se lasă la rece până a doua zi
  3. Stomacul de porc sau intestinele de vită se spală cu apă rece și caldă, apoi se lasă în apă rece cu oțet și câteva felii de lămâie. Se lasă la rece. Procedurile de mai sus duc la eliminarea oricărui miros specific
  4. A doua zi se spală bine toate ingredientele care se folosesc la tobă. Se scurg ingredientele de sânge, apoi se adaugă carnea macră și se pun la fiert în apă cu sare
  5. Separat, într-un alt vas, se pun la fiert rinichii, splina, ficatul și inima tăiată în bucăți mai mici. Limba de porc se curăță de impurități și se pune la opărit pentru 15 minute, în altă oală
  6. Se adaugă în această oală urechile și picioarele de porc. Când începe să fiarbă carnea se dă focul mai mic și se adună spuma de câte ori este nevoie
  7. Se adaugă boabele de piper, foile de dafin și sarea. Se lasă la fiert totul până când se desprinde carnea de pe oase și organele sunt bine fierte
  8. Carnea se lasă la răcit. Condimentele se scot din oală când clipa în care se pregătește toba.
  9. Carnea se taie în bucățile potrivite când este rece. Se amestecă cu condimentele dorite. Se umplu intestinele cu bucățile de carne
  10. Zeama în care au fiert bucățile de carne se potrivește de sare și alte condimente. Aici se poate adăuga usturoiul. Intestinele pline cu carne se leagă la capete sau se cos pentru a nu se desface în timpul fierberii
  11. Toba de casă se înțeapă în câteva locuri cu o scobitoare, în felul acesta nu pocnește când fierbe. Se pune zeama răcită și se completează cu apă cât să fie acoperită complet toba
  12. Se fierbe la foc mic pentru circa o oră. Se înțeapă constant pentru a nu pocni. Se scoate de pe foc și se așază pe un blat din lemn
  13. Carnea se poate presa cu ajutorul unor greutăți care se pun peste. Așa se prinde și forma specifică tobei de casă. Aperitivul se lasă la răcit până a doua zi.

4. Salata de bouef, un alt aperitiv inedit pentru masa de sărbătoare

Aperitivele sunt foarte importante indiferent că este vorba de o masă de sărbătoare sau de o altă masă organizată în cursul anului, de aceea salata de bouef nu trebuie să lipseacă nici acum.

Face parte din topul celor cinci preparate de Crăciun pentru că se încadrează de minune alături de celelalte produse tradiționale, dar și pentru că are un gust special.

Ingrediente necesare pentru salată:

  • 1 kg de cartofi
  • un piept de pui
  • 400 grame de castraveți murați
  • 300 grame de morcovi
  • 200 grame de țelină
  • 100 grame de mazare fiartă
  • o lingură de muştar
  • sare și piper, după gust
  • maioneză.

Mod de preparare salată de bouef. Cum se pregătește simplu și rapid: 

  1. Legumele se pun la fiert, iar când sunt gata se taie cât mai mărunt
  2. Se pun într-un castron încăpător și se adaugă peste sare și piper
  3. Se adaugă muștarul și apoi maioneza
  4. Se poate adăuga zeama de la o lămâie
  5. Salata se decorează după bunul plac.

5. Piftie de porc. Un preparat gustos și răcoritor pentru Crăciun

Ingrediente necesare pentru răcitura de porc:

  • jumătate de căpățână de porc
  • 2 „adidași” de porc
  • bucăți de șorici
  • 5-6 căței de usturoi
  • 2 morcovi
  • o rădăcină de țelină
  • o linguriță de boabe de piper
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare răcitură de porc. Cum se face piftia perfectă:

  1. Într-o oală se pun la fiert urechi, bucăți de carne, oase de rasol și șorici
  2. Căpățâna de porc se taie în bucăți potrivite și se pune în oală. Apa trebuie să acopere carnea încă de la început, să nu mai fie nevoie pe parcurs
  3. Se adaugă morcovii întregi și bucățile de țelină. Se condimentează cu sare și piper, în funcție de gustul fiecăruia
  4. Se fierbe totul la foc potrivit. Carnea este fiartă suficient când se desprinde de pe oase. Spuma de la suprafață se îndepărtează constant cu ajutorul unei spatule
  5. Se scot carnea și legumele din oală pe un platou. Se îndepărtează toate oasele
  6. Usturoiul se zdrobește și se freacă cu sare. Se adaugă în apa în care au fiert carnea și legumele și se amestecă bine
  7. Compoziția obținută se lasă la odihnit pentru aproximativ 10 minute sau până când devine o consistență ușor lipicioasă
  8. Piftia este închegată când zeama pusă pe o farfurie se întărește. Carnea mărunțită se pune în diferite castroane, iar deasupra se adaugă morcovul tăiat rondele
  9. Se toarnă zeama de usturoi cu ajutorul unei strecurători și se acoperă vasele
    Piftia trebuie să stea la frigider până când se încheagă bine. Spor la treabă!
ADVERTISEMENT