News

Medicul Irinel Popescu a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită și abuz în serviciu

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că medicul Irinel Popescu a fost trimis în judecată pentru dare de mită. Acesta ar fi promis zeci de mii de euro pentru a-și rezolva un alt dosar
08.12.2021 | 19:08
Medicul Irinel Popescu a fost trimis in judecata de DNA pentru dare de mita si abuz in serviciu
Medicul Irinel Popescu a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Medicul Irinel Popescu a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită. Acesta le-ar fi promis procurorilor anticorupție zeci de mii de euro pentru a-l ajuta să își rezolve un alt dosar în care era anchetat.

Medicul Irinel Popescu, trimis în judecată pentru dare de mită

Direcția Națională Anticorupție a publicat miercuri, 08 decembrie, un comunicat prin care a anunțat că a trimis în judecată, în stare de libertate, două persoane pentru dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

ADVERTISEMENT

Potrivit DNA, este vorba despre medicul chirurg și director al Centrului de Chirurgie Generală si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din București, Irinel Popescu, precum și despre o altă persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale.

Cunoscutul doctor, ajutat de celălalt inculpat, ar fi promis în perioada decembrie 2017 – februarie 2018, că va oferi suma de 100.000 de euro anchetatorilor DNA care instrumentau un alt dosar în care apărea numele acestuia.

ADVERTISEMENT

“Inculpatul ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor suma de bani menționată mai sus, pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce privește aplicarea unor măsuri asigurătorii) și în final soluții de netrimitere în judecată”, au declarat procurorii anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Medicul Irinel Popescu, trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu

Cu toate aceste încercări nereușite de a scăpa de dosarele pe numele său, “Irinel Popescu a fost trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, au precizat anchetatorii.

ADVERTISEMENT

Trimiterea în judecată a avut loc în luna martie, într-un dosar în care medicul Irinel Popescu a fost acuzat că ar fi abuzat de funcția deținută în perioada ianuarie – decembrie 2009, cea de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Acesta ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, producând un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS.

“Între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și HP România S.R.L. au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

ADVERTISEMENT

Achizițiile s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiționale.

Actele adiționale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de președinții CNAS, inculpatul CIURCHEA VASILE, la datele de 29.10.2007 și 16.05.2008 și inculpatul POPESCU IRINEL la datele de 06.08.2009 și 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziție conform legii și fără ca serviciile achiziționate să fi fost prevăzute în contractul inițial”, potrivit unui alt comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, Irinel Popescu a acceptat prețurile supraevaluate și nefundamentate, cu toate că avea cunoștință de cauză în ceea ce privește faptul că, în realitate, serviciile ar fi fost făcute de o altă societate la prețuri mult mai mici.

ADVERTISEMENT
Tags: