News

Medicul Mihai Gafencu ne explică ce trebuie să facem odată cu relaxarea restricțiilor! Pentru a reduce riscul de infectare, anumite obiceiuri vor dispărea definitiv

08.05.2020 | 08:08
Medicul Mihai Gafencu ne explica ce trebuie sa facem odata cu relaxarea restrictiilor Pentru a reduce riscul de infectare anumite obiceiuri vor disparea definitiv
ADVERTISEMENT

Vara se apropie cu pași repezi și aduce cu ea vreme cât se poate de frumoasă și îmbietoare pentru românii sătui de timpul petrecut între patru pereți. De aceea, mulți dintre noi așteptăm cu nerăbdare data de 15 mai, când autoritățile nu ne vor mai impune să respectăm restricțiile de distanțare socială. Pericolul nu a trecut, suntem în continuare în lupta cu epidemia de coronavirus, avertizează specialiștii, îndemnându-ne, totodată, să conștientizăm gravitatea situației și să facem tot ce ține de noi pentru a ne proteja atât sănătatea noastră, cât și pe a celor din jur.

Medicul Mihai Gafencu trage un puternic semnal de alarmă: „Trebuie să înţelegem că nu avem cum să nu avem o viaţă modificată major”

Chiar dacă  începând cu data de 15 mai vom trece de la starea de urgență la cea de alertă și vom avea dreptul să umblăm fără declarație pe propria răspundere, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și să evităm deplasările care nu sunt de strictă necesitate. În plus, până la apariția unui vaccin eficient împotriva acestei epidemii, obiceiuri care altădată erau nelipsite în relațiile interumane trebuie să dispară cu desăvârșire.

ADVERTISEMENT

Tuturor le este foarte greu, dar mai trebuie să strângem un pic din dinţi încă o perioadă de timp. Cea mai mare pandemie din acest secol ne marchează viaţa. Este un lucru în care nici măcar oamenii de ştiinţă cei mai performanţi nu se pot pronunţa definitiv.

Este o categorie virală nouă şi nu prea avem de unde învăţa din cărţi. Putem să facem asemănări, dar nu putem trage concluzii încă. Găsim pe social media articole şi postări care condamnă sau tratează unele subiecte cu umor sau neînţelegere bâjbâiala unor decizii medicale.

ADVERTISEMENT

Ele par contradictorii pentru că trebuie să înveţi din mers, pentru că presiunea deceselor s-a pus în primul moment. Pe lângă acest moment există şi marele risc că generaţia tânără, deloc condamnabil, îşi doreşte să fie foarte rapid eliberată din această strâmtoare cu care ei nu au mai avut de-a face.

Din complexitatea aceasta sociopsihologică trebuie să învăţăm şi să înţelegem că în aceste momente nu avem cum să nu avem o viaţă modificată major. Tipul de îmbrăţişare caldă şi pupatul pe obraz, pe care noi, balcano-latini l-am îndrăgit, va trebui să dispară încetul cu încetul din obişnuinţa noastră.

ADVERTISEMENT

La fel, purtatul măştii pe faţă va trebui să devină o obişnuinţă. El nu va trebui să fie zi de zi prezent în viaţa noastră. Poate părea exagerat, caraghios, deranjant, trebuie impus cu cap şi cu informaţii clare, să ne facă viaţa la fel de frumoasă”, a explicat medicul pediatru Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţii Copiii filiala Timişoara, într-un interviu acordat pentru adevarul.ro.

Trebuie să purtăm în continuare echipamentele de protecție

Totodată, masca, mănușile și dezinfectantul pe bază de alcool nu trebuie să lipsească în momentul în care părăsim domiciliul pentru cumpărături sau din orice alte motive. Potrivit specialistului, relaxarea este necesară pentru confortul psihic al populației, însă ea trebuie făcută gradual și cu foarte mare atenție.

ADVERTISEMENT

Masca trebuie să acopere complet nasul, gura şi bărbia cât mai etanş. Nu foloseşte nimic masca dacă o porţi doar peste gură. Nu are rost să purtăm când suntem singuri. Nu se poartă când suntem departe de alţi oameni, în aer liber.

Tocmai atunci şi purtatul exagerat şi prosteşte ne poate face să ne săturăm de ea. Are rost să punem mască atunci când stăm cu cineva faţă în faţă. Şi să-l rugăm şi pe cel din faţă să poarte. Numai aşa riscul contaminării scade sub 10 la sută.

Şi distanţa trebuie păstrată, de minimun 1,5-2 metri. Nu mai puneţi mască pe sugari şi pe copiii mici. Copilul până la trei ani nu are nevoie de mască. Calmul, aportul psihologilor şi conştientizarea faptului că aşa cum a fost situaţia din România, cu peste un milion de persoane care s-au întors din ţări roşii la acel moment, nu stăm deloc rău. Suntem pe partea cea bună a dealului. Cred că trebuie încurajată populaţia şi să înţelegem că într-un an de zile lucrurile vor atinge un final”, a mai spus medicul Mihai Gafencu.

ADVERTISEMENT