News

Medicul Octavian Jurma, avertisment sumbru: ”Vom avea 15.000 de cazuri peste două săptămâni”

09.11.2020 | 22:00
Medicul Octavian Jurma avertisment sumbru Vom avea 15000 de cazuri peste doua saptamani
ADVERTISEMENT

Medicii trag un semnal de alarmă: în următoarele săptămâni, numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească, în ciuda măsurilor impuse recent.

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că, „indiferent de măsuri, tot am fi avut două săptămâni de creștere. Și asta este principalul motiv pentru care, eu personal, sunt îngrijorat”.

ADVERTISEMENT

Dacă nu se iau de urgență măsuri restrictive, „este posibil să ajungem la 25.000 de cazuri pe zi” într-o lună.

Medicii trag semnale de alarmă în privința infectărilor

„Dacă aceste măsuri care s-au luat acum, care reprezintă un fel de lockdown parțial, luat la județele cu incidența foarte mare, dar care au un impact mic în județele care cresc dar încă nu au trecut au trecut de 3/1000, atunci numerele vor continuă să crească în ciuda măsurilor.” a declarat medicul Octavian Jurma, luni, într-o intervenție video în direct, la știrile Antena3.

ADVERTISEMENT

Medicul face un anunț îngrijorător. El spune că epidemia nu va înceta, ci din contră, va continua să crească. Mai mult, acesta avertizează că rata de pozitivare este extrem de mare, ba chiar s-a dublat, în ciuda numărului de teste, care a rămas relativ constant, conform bzi.ro.

„Epidemia va continuă să crească. Epidemia s-a accelerat foarte mult săptămâna trecută. A crescut cu 32% față de săptămâna precedentă, care la rândul ei a fost cu 20% mai mare.

ADVERTISEMENT

Am avut o creștere de 50% a numărului total de cazuri, zilnic, în doar două săptămâni. Am trecut de la 4.000 în medie, la 8.000 în medie.Rată de pozitivare este foarte mare, s-a dublat. Numărul de teste a rămas relativ constant” a mai subliniat acesta.

Octavian Jurma preconizează că vom avea și 15.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dacă se menține același ritm de creștere din momentul de față.

ADVERTISEMENT

„Dacă se menține acest ritm de creștere actual, ne uităm săptămână viitoare la maxime în jur de 12.000 de cazuri, iar săptămâna care urmează ne uităm la maxime între 14.000-15.000 de cazuri”, preconizează medicul.

„Un platou la peste 10.000 de cazuri este un lucru complet nesustenabil. Și toată discuția trebuie orientată nu cum să obținem un platou la acest stadiu ci cum să ieșim cât mai repede din această stratosferă epidemiologică” a avertizat Octavian Jurma.

Radu Țincu, medic aflat în prima linie în lupta cu pandemia, pe secţia de terapie intensivă a spitalului de Urgenţă Floreasca, a făcut un anunț alarmant. Dacă nu se iau de urgență măsuri restrictive, „este posibil să ajungem la 25.000 de cazuri pe zi” într-o lună, iar sistemul medical va ceda. Acest lucru va duce la aglomerarea ATI, iar numărul deceselor nu va înceta să crească alarmant.

La Antena 3, medicul a vorbit despre situația epidemiologică din România și a oferit câteva informații despre cum crede că vor evolua lucrurile. În acest fel, Radu Țincu a explicat că vom ajunge ca toate paturile de Terapie Intensivă din întreaga ţară să fie ocupate de bolnavi cu COVID-19, în doar câteva săptămâni.

„Această mie de pacienţi din Terapie Intensivă este rezultatul bolnavilor de acum două-trei săptămâni, când aveam 3-4 mii de cazuri pe zi. Nici nu vreau să mă gândesc cum va arăta Terapia Intensivă peste două-trei săptămâni, când vor veni aceşti bolvani cu 7-8-9 mii de cazuri în fiecare zi. Va fi o creştere exponenţială a numărului de pacienţi din Terapie Intensivă şi mi-este foarte teamă că vom ajunge la capacitatea maximă a sistemului de Terapie Intensivă naţional, ştiind că avem puţin peste 3.000 de paturi la ATI şi puţin peste 2.000 de ventilatoare”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT