Life

Mesajul de pe iPhone care te poate proteja de hackeri. Ce trebuie să faci dacă îți apare pe telefon

Cum afli dacă toate conversațiile tale sunt în siguranță pe iPhone. Setarea pe care toți utilizatorii Apple trebuie să o activeze
18.12.2023 | 15:55
Mesajul de pe iPhone care te poate proteja de hackeri Ce trebuie sa faci daca iti apare pe telefon
Cum afli dacă ești spionat pe iPhone Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În ultima vreme, utilizatorii de iPhone au primit o serie de mesaje din partea unor numere dubioase. Din această cauză, cei de la iOS au dezvoltat o actualizare extrem de benefică pentru toți utilizatorii. Ea este cea care te poate avertiza dacă există sau nu un pericol serios pentru confidențialitatea ta.

Cum afli dacă cineva îți spionează conversațiile pe iPhone

Dacă te numeri printre persoanele care folosește iMessage, de acum încolo, vei avea parte de o surpriză plăcută. Utilizatorii iPhone vor primi câte o notificare de fiecare dată când este inițiată o conversație cu un nou număr.

ADVERTISEMENT

Actualizarea este disponibilă doar pentru cei care au instalat versiunea de iOS 17.2. Mesajul care va apărea instant în secțiunea conversației este ”Un dispozitiv neidentificat ar putea fi adăugat la contul lui [nume]” sau “[nume] a dezactivat verificarea cheii de contact”.

Scopul noii actualizări este acela de a proteja toți utilizatorii iOS de hackerii care încearcă să citească mesaje criptate. De obicei, aplicația iMessage folosește criptarea de la un capăt la altul, astfel încât mesajele să nu poată fi citite de nimeni altcineva.

ADVERTISEMENT

De exemplu, să presupunem că tu, utilizator iPhone, îi trimit un mesaj prietenei tale, Maria. Tu nu poți să vezi acest lucru, dar Maria, la rândul ei, ți-a trimit o cheie publică. Aceasta este folosită pentru a cripta un text pe care, ulterior, i-l vei trimite ei.

Setarea pe care trebuie să o activezi cât mai repede pentru a comunica în siguranță

Mai departe, Maria va folosit și ea cheia privată separată pentru a descifra codul și pentru a putea citi mesajul de la tine. Fără existența acestei chei, niciunul dintre mesaje nu ar putea fi citite.

ADVERTISEMENT

Însă, cum sunt păstrate în siguranță cheile? Pentru a putea să îi trimiți un mesaj Mariei, iPhone-ul tău va comunica cu Apple, iar Apple îți va transmite cheia ei. 

Problema apare atunci când cineva încearcă să îți trimită chei publice suplimentare. Asta înseamnă că nu doar Maria poate să citească mesajele pe care tu i le trimiți, ci și alte persoane pot face asta.

ADVERTISEMENT

Apple încearcă să țină asta sub control prin diverse metode. Prima dintre ele este cea numită Transparența Cheilor. Adică, existența unei liste mari de chei care nu poate fi niciodată editată. În schimb, aici se pot adăuga mereu chei noi.

A doua și cea mai nouă actualizare disponibilă odată cu iOS 17.2 este numită Verificarea Cheii de Contact. Aceasta se poate activa din Setări. Actualizarea aceasta îți permite să compare manual cheia de verificare a unei persoane pentru a vedea dacă este un cod format din 8 cifre. Dacă cele două chei se potrivesc, înseamnă că totul este în siguranță și că nu ești spionat.

ADVERTISEMENT
Tags: