Life

Mesajul ireal găsit într-o sticlă zidită în pereții unei școli din Bistrița. A fost scris în 1939

Mesajul ireal descoperit într-o sticlă zidită în pereții unei școli din Bistrița. Documentul a fost scris în anul 1939. Ce conține hârtia.
04.09.2023 | 15:23
Mesajul ireal gasit intro sticla zidita in peretii unei scoli din Bistrita A fost scris in 1939
Mesajul a fost descoperit în zidurile dărâmate ale unei școli. Sursa foto: Fcebook Mesager24.ro
ADVERTISEMENT

Mesajul ireal care a fost găsit de un localnic într-o sticlă zidită în pereții unei școli din Bistrița. Documentul datează din 1939, de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mesajul ireal, scris în 1939, descoperit într-o sticlă zidită în pereții unei școli din Bistrița

În zidurile unei școli din cartierul năsăudean Lușca a fost descoperit un mesaj scris în urmă cu 84 ani. Biletul a fost pus într-o sticlă și a fost lăsat pentru generațiile viitoare.

ADVERTISEMENT

A fost găsit în ruinele școlii Lușca, iar documentul este semnat pe data de 9 mai 1939 de către oficialitățile comunei de la vremea respectivă. Sticla care conținea mesajul a fost descoperită de un localnic.

Scrisoarea va fi donată Muzeului Grăniceresc din Năsăud. Documentul dezvăluie cine sunt ctitorii școlii din Lușca, iar în conținutul mesajului dezvăluie contextul de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

În document s-au menționat, de altfel, eforturile de a construi școala, dar și informații despre granițele României în contextul războiului izbucnit în același an în Europa.

În mesaj este precizat faptul că, în anul 1939, în comuna Lușca erau 600 de locuitori și 120 de gospodării. Jurnalistul Radu Sîrbu, de la publicația locală Mesager24, a spus despre acest document că este o “capsulă a timpului”.

ADVERTISEMENT

Ce scrie în mesajul găsit în zidurile școlii

“Pentru cetitori,

S-au făcut aceste litere pentru cetitori, cu ocazia edificării Școalei primare din comuna Lușca, jud. Năsăud, în anul 1939, luna Mai.

Școala s-a făcut sub conducerea domnului învățător Pop Anton, de 28 de ani, născut în comuna Romuli, jud. Năsăud, și domiciliat ca învățătoriu în comuna Lușca. În acest an a funcționat ca preot onor. Ioan Vălean, ca primar Ioan Pop, care și-au dat tot concursul pentru edificarea școalei.

ADVERTISEMENT

Primăvara acestui an a fost săcetoasă și tulbure din cauza frământărilor externe ocupând Germania, sub conducerea lui Hitler, Ceho-Slovacia și vrând să ocupe și parte din Polonia.

România este cuprinsă în prezent între hotarele de la Nistru pân la Tisa și din Hotin până la Marea Neagră sub domnia regelui Carol al II-lea și prim-ministru Armand Călinescu.

Transmitem acelora care vor ruina aceste ziduri ca să le facă mai mari urările noastre de bine și să păstreze numele nostru care, cu muncă grea, a ridicat aceste ziduri într-o comună cu 120 de fumuri și 600 de suflete.

Pentru cei ce vor urma, Lușca la 9 mai 1939. Semnat, Pop Anton – învățător, Ioan Vălean – preot, indescifrabil – notar”, este mesajul descoperit pe hârtia din sticlă.

ADVERTISEMENT
Tags: