News

Metoda prin care hoții pot fura o mașină în 20 de secunde. Folosesc un simplu dispozitiv cumpărat online

Care este metoda ingenioasă pe care o aplică tot mai frecvent hoții pentru a fura o mașină în doar 20 de secunde. Dispozitivul folosit se găsește online.
26.02.2024 | 07:38
Metoda prin care hotii pot fura o masina in 20 de secunde Folosesc un simplu dispozitiv cumparat online
Avertisment serios la experților: metoda prin care hoții pot fura o mașină în 20 de secunde. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii din domeniul auto dezvăluie care este metoda pusă tot mai frecvent în aplicare prin care hoții pot fura o mașină în doar 20 de secunde. Infractorii folosesc un simplu dispozitiv cumpărat online.

Avertisment serios la experților: metoda prin care hoții pot fura o mașină în 20 de secunde

În ultimii ani, în mai multe stat din Europa, hoții au pus ochii pe anumite autoturisme moderne pe care le pot fura în mai puțin de 20 de secunde folosind un dispozitiv accesibil online.

ADVERTISEMENT

Țintele hoților sunt mașinile cu sistem de pornire fără cheie. Fenomenul furturilor acestor autoturisme a luat o amploare atât de mare, încât companiile de asigurări au început să crească dramatic valorile asigurărilor. De exemplu, în Marea Britanie, asigurarea pentru astfel de mașini depășește câteva mii de lire pe an.

Revenind la modul de acțiune al hoților, trebuie spus că aceștia profită de ușurința cu care se pot debloca mașinile dotate cu sistem keyless entry. Vorbim de mașinile care au acces și pornire fără cheie.

ADVERTISEMENT

În cazul acestor mașini, hoţii au găsit o metodă ingenioasă pentru a le sparge software-ul în doar câteva zeci de secunde. Se folosesc de un dispozitiv care poate fi cumpărat online.

Disimulat sub forma unei console de jocuri și cunoscut sub numele de “emulator”, acesta costă aproximativ 5.000 de lire (6.000 de euro). El le permite hoţilor să spargă sistemul computerizat al unui vehicul și să programeze o nouă cheie. Vizate de acest procedeu sunt în special mașinile din modelele Hyundai și Kia, notează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Din cauza acestei situații care pare greu de contracarat, în Marea Britanie, asigurarea pentru astfel de mașini depășește 2.000 de lire pe an. Numai în 2023, furturile în Regatul Unit au atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Avertismentul specialiștilor

În noiembrie 2023, gigantul Jaguar Land Rover a anunțat o investiție de 10 milioane de lire sterline pentru a îmbunătăți securitatea modelelor frecvent furate de mașini construite între 2018 și 2022.

ADVERTISEMENT

Încă din urmă cu mai bine de un deceniu, un raport al cercetătorilor de la Universitatea din California și Universitatea din Washington avertiza că este posibil să se implementeze un atac asupra software-ului mașinilor moderne. Se preciza că hoții vor reuși să deblocheze ușile și să pornească motorul cu mare ușurință.

În replică, Societatea Producătorilor și Comercianților Auto (SMMT) spune că situația nu este atât de gravă. Instituția neagă faptul că industria a eșuat în ceea ce privește securitatea acestor mașini.

Mike Hawes, director executiv al SMMT, spune că: ”producătorii auto introduc în mod continuu noi tehnologii pentru a fi cu un pas înaintea infractorilor. Această investiție a contribuit la reducerea semnificativă a furturilor auto de-a lungul ultimilor 30 de ani”.

ADVERTISEMENT
Tags: