Life

Metoda prin care sunt spionați stăpânii de animale. Ai și tu așa ceva acasă?

Proprietarii de animale au fost avertizați în privința unui obiect banal pe care mulți îl cumpără crezând ca le va ușura viața.
30.06.2023 | 21:00
Metoda prin care sunt spionati stapanii de animale Ai si tu asa ceva acasa
La ce trebuie să fie atenți toți stăpânii de animale. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cei care au animale vor ca acestea să fie cât mai bine îngrijite și decid să le cumpere un bol inteligent pentru hrană, cu care pot monitoriza cât obișnuiesc să mănânce. Experții atrag atenția că așa pot fi spionați în propria casă.

Cum poate deveni un banal bol inteligent pentru animale un pericol pentru stăpâni

Toți proprietarii de animale trebuie să fie atenți înainte să achiziționeze un bol inteligent pentru hrană. Hackerii profită de o vulnerabilitate găsită în sistemul acesta, care le permite să spioneze oamenii în propriile locuințe, au descoperit cercetătorii de la compania de securitate cibernetică Kaspersky.

ADVERTISEMENT

Aceste obiecte îi ajută pe stăpâni să-și hrănească pisica ori cățelul după un program și funcționează cu ajutorul unei aplicații instalate în prealabil pe telefon. Aceasta poate fi folosită și pentru a comunica cu animalul de companie prin difuzorul bolului.

Dar cercetătorii au descoperit o problemă în ceea ce privește sistemul de securitate. Atacatorii cibernetici pot folosi un banal bol inteligent pentru animale pentru a fura date importante, pentru a obține acces neautorizat la rețelele Wi-Fi de acasă și chiar pentru a-l transforma într-un instrument de supraveghere.

ADVERTISEMENT

Kaspersky a dezvăluit că eroare de securitate a făcut posibil că bolul să fie lăsat deschis și folosit pentru a trimite fluxuri video live de la celelalte dispozitive cu camere la un server cloud. Iar dincolo de problema spionajului, există posibilitatea ca programul de hrănire al animalului să fie dat peste cap și să-i fie pusă în pericol sănătatea.

Avertismentul specialiștilor

Specialiștii au spus la ce ar trebui să fie atenți oamenii atunci când cumpără un bol inteligent pentru animale. „Pe măsură ce viețile noastre se împletesc și mai mult cu dispozitivele inteligente, atacatorii profită de oportunitatea de a exploata cele mai slabe legături din ecosistemul nostru interconectat.

ADVERTISEMENT

Este esențial să recunoaștem potențialele riscuri prezentate de dispozitive neașteptate și să fim constant vigilenți. Rămânând informați, practicând o bună igienă în domeniul securității cibernetice și promovând o responsabilitatea colectivă pentru securitate, putem împiedica progresele atacatorilor și putem păstra integritatea lumii noastre interconectate”, a declarat un expert în securitate al Kaspersky, conform thesun.ro. 

Experții le-au mai transmis celor care vor să cumpere un bol inteligent pentru animale să se asigure înainte că sistemele de operare și software-ul altor dispozitive de rețea sunt actualizate. Cercetarea despre produs, făcută în prealabil, este vitală.

ADVERTISEMENT

Este important să fie studiată reputația producătorului în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea înainte de a da banii pe un astfel de produs. Și desigur, este esențial să fie examinate permisiunile oferite aplicației. 

ADVERTISEMENT