News

Metrorex anunță pierderi de peste 80% din cauza restricțiilor de deplasare. Ce spune compania despre scumpirea cartelelor de călătorie. Exclusiv

21.05.2020 | 16:52
Metrorex anunta pierderi de peste 80 din cauza restrictiilor de deplasare Ce spune compania despre scumpirea cartelelor de calatorie Exclusiv
ADVERTISEMENT

Compania Metrorex anunță pierderi uriașe în luna aprilie, din cauza restricțiilor impuse de autorități pe perioada stării de urgență, potrivit datelor transmise în exclusivitate către FANATIK.

Metrorex, pierderi de peste 80% din cauza restricțiilor de deplasare

Restricțiile de deplasare impuse de autorități pe perioada stării de urgență au dus la pierderi de peste 80% în luna aprilie pentru compania de transport Metrorex, după cum arată datele transmise în exclusivitate către FANATIK.

ADVERTISEMENT

Metrorex a început să piardă tot mai mulți călători și implicit bani încă de la începutul decretării stării de urgență, după cum arătau alte date comunicate de companie redacției noastre.

Acum, cifrele din luna aprilie arată o situație și mai tragică. Astfel, potrivit reprezentanților Metrorex, numărul călătorilor ce au folosit metroul în aprilie a scăzut cu 88%, de la 14.753.118 de călători înregistrați în aprilie 2019 ajungându-se la 1.810.000 de persoane ce au folosit acest mijloc de transport în aprilie 2020, arată datele transmise în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Scăderea numărului de călători a afectat și vânzarea de cartele de călătorie / abonamente, transmite compania. Datele oficiale arată că în aprilie 2019 Metrorex a vândut 2.029.864 de bilete/abonamente, însă un an mai târziu au fost vândute doar 270.681, au transmis reprezentanții companiei de transport subteran, în exclusivitate către FANATIK.

Cifrele oficiale transmise de companie

Drept urmare, veniturile au scăzut și ele la fel de mult. De la 21.461.881 lei cât a încasat compania în aprilie 2019, s-a ajuns la numai 4.076.122 lei în aprilie 2020, rezultând o scădere a încasărilor de 81%, arată raportul transmis în exclusivitate către FANATIK.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și declararea, la data de 11.03.2020, a pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății, precum și decretarea stării de urgență pe teritoriul României începând cu data de 16.03.2020, Guvernul României a impus aplicarea unor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus pe teritoriul României.

Măsurile luate au dus la diminuarea numărului de călători transportați”, a transmis Mariana Miclăuș, directorul Metrorex, în exclusivitate către FANATIK.

ADVERTISEMENT

Întrucât principalele surse de venit ale Metrorex sunt subvenția/compensația pentru transportul de călători cu metroul și veniturile realizate din transportul de călători cu metroul, veniturile societății Metrorex au fost afectate de scăderea numărului de călători, afirmă directorul companiei.

Cât despre o eventuală creștere a prețului cartelelor de călătorie / abonamentelor, directorul companiei s-a limitat la a spune doar că „Metrorex are în vedere pentru anul 2020 analizarea și prioritizarea continuă a cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli ale societății pe anul 2020 în vederea diminuării acestora”.

Cu toate acestea, Mariana Miclăuș spune că la elaborarea bugetului pe anul în curs nu s-a luat în calcul o majorare a tarifelor de călătorie, buget aprobat la finalul lunii martie.

„La elaborarea și fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 aprobat prin H.G. nr. 257/30.03.2020 nu s-a avut în vedere majorarea tarifelor de călătorie cu metroul în anul 2020”, a mai transmis Mariana Miclăuș, în exclusivitate pentru FANATIK.

Rămâne de văzut însă cum va fi recuperată pierderea înregistrată de Metrorex în lunile în care starea de urgență a impus restricțiile de deplasare, ce au dus la pierderi uriașe pentru compania de transport în subteran.

ADVERTISEMENT