News

Metroul din București, zona zero de infectare cu noul coronavirus. Măsurile anunțate de Metrorex

20.10.2020 | 23:55
Metroul din Bucuresti zona zero de infectare cu noul coronavirus Masurile anuntate de Metrorex
ADVERTISEMENT

Bucureștiul este sub cod roșu de infecție cu Covid-19, astfel că autoritățile au anunțat o serie de restricții.

Cel mai important, Metroul din București este considerat un potențial focar de infecție cu Covid-19, astfel că Metrorex pregătește mai multe măsuri de excepție pentru a proteja populația.

ADVERTISEMENT

Printre altele, forțele de ordine din București vor interveni la Metrou după un scenariu prestabilit pentru această pandemie, iar garniturile de tren vor fi suplimentate cu 50.

Metrorex a anunțat noi măsuri pentru a preveni răspândirea Covid-19

Potrivit Gândul, reprezentanții ISU București, ai Poliției Metrou și ai firmelor de pază s-au întâlnit pentru a vedea cum vor putea gestiona criza sanitară fără precedent care a lovit capitala.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care metroul bucureștean a înregistrat 1.8 milioane de călătorii în luna aprilie, iar această cifră a ajuns la 3.4 milioane după ridicarea restricțiilor, autoritățile au de gestionat o situație de criză fără precendent. „În luna septembrie 2020, la orele de vârf de trafic (17:00-18:00), au fost înregistrate 639.189 de validări titluri de călătorie”, a explicat Gabriel Mocanu, directorul general Metrorex.

Primul lucru, conform surselor Gândul, vor fi achiziționate 50 de trenuri noi pentru rețeaua de metrou. „În prezent, Metrorex are în derulare procedura de achiziție a 13 trenuri noi destinate Magistralei 5 de metrou și în pregătire achiziția a 50 de trenuri pentru toată rețeaua de metrou”, a adăugat directorul general al Metrorex pentru Gândul.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect important pe care îl studiază cei care manageriază Metrorex este modul în care personalul medical și oamenii de ordine vor interveni la Metrou în momentul în care va fi nevoie de extracția persoanelor din tren.

Conform Gândul, s-au luat următoarele decizii în acest sens:

  • personalul medical care efectuează intervenția va avea în vedere extragerea persoanelor afectate din tren, acolo unde situația o permite;
  • personalul de pază, împreună cu Poliția Metrou și cu alte forțe de ordine publică, precum și salvatorii Metrorex, vor asigura protecția zonei de intervenție;
  • personalul de pază susținut de Poliția Metrou și alte forțe de ordine publică, vor limita după caz, accesul călătorilor în stațiile de metrou pentru evitarea supraaaglomerării.
ADVERTISEMENT

Mai mult, pentru a limita situațiile de supraaglomerare la metrou, monitorizarea traficului se va face pe trei paliere, conform Metrorex: la nivelul trenurilor, prin mecanici și prin impiegații de mișcare, iar la nivel centralizat prin operatorii de circulație.

Așadar, conform sursei citate, pe lista măsurilor ce vor fi luate de către Metrorex se adaugă:

  • sosirea trenurilor la același peron, în stațiile aglomerate, să se realizeze pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp;
  • la orele de vârf de trafic, s-a luat măsura introducerii de trenuri suplimentare;
  • a fost introdus suplimentar, personal de conducere a trenurilor pentru micșorarea timpilor de întoarcere a trenurilor la capetele de magistrale, prin preluarea rapidă a comenzilor de la posturile opuse de conducere a trenurilor.
  • De asemenea, situațiile de supraîncărcare sunt raportate de urgență la Dispecerul Central care avizează operativ paza și Poliția Metrou, în vederea ordonării/restricționării accesului în stații.
ADVERTISEMENT