Life

Mihaela Bilic a dezvăluit secretul clătitelor perfecte. Așa devin fragede și pufoase: „Nu este magie, ci chimie”

Mihaela Bilic a dezvăluit cum trebuie să procedezi dacă vrei să obții clătite pufoase și delicioase. De fapt, secretul nu constă în ingrediente.
23.02.2024 | 16:14
Mihaela Bilic a dezvaluit secretul clatitelor perfecte Asa devin fragede si pufoase Nu este magie ci chimie
Mihaela Bilic a dezvăluit secretul clătitelor perfecte. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Celebrul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care este secretul celor mai pufoase și delicioase clătite. Nu ține de ingrediente, ci de cu totul altceva. Iată cum trebuie să procedezi, de fapt, atunci când te apuci de pregătit acest desert.

Secretul celor mai bune și pufoase clătite dezvăluit de Mihaela Bilic

Cine refuză o porție de clătite? Cu siguranță, puțini oameni. Pentru că indiferent de umplutură sunt delicioase, chiar și simple pot reprezenta un desert gustos. În plus, nu sunt deloc dificil de făcut.

ADVERTISEMENT

Există numeroase rețete, dar bucătarii iscusiți știu că pentru a fi perfecte, clătitele trebuie să fie pufoase, fragede. De aceea, Mihaela Bilic, celebrul nutriționist, a dezvăluit care este, de fapt, secretul preparatului.

Contrar așteptărilor, nu este vorba despre vreun ingredient secret, ci despre…răbdare. Nu aceea necesară în timpul procesului termic, totuși, ci, conform Mihaelei Bilic, răbdarea de a lăsa aluatul să se „odihnească”.

ADVERTISEMENT

„Clătita perfectă are nevoie de odihnă. Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață.

Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența. Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată!”, a spus Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook. 

ADVERTISEMENT

Cât trebuie lăsat aluatul după ce a fost preparat

Timpul de așteptare diferă în funcție de făina folosită și poate dura chiar și 2-3 ore. Totuși, pentru cei nerăbdători, Mihaela Bilic a mai dezvăluit un truc util. În compoziția amestecată bine cu mixerul se folosește lapte cald.

„Pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 min-o oră. Pentru făina integrală, odihnă 2 ore. Pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider!

ADVERTISEMENT

Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate. Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged.

Cat despre prăjit, țineți cont că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei, în felul ăsta clătitele nu se lipesc! Acum, că știți cum să faceți clătitele perfecte, nu va rămâne decât să le umpleți cu ce vă place”, a explicat Mihaela Bilic.

ADVERTISEMENT