Life

Mihaela Bilic, despre alimentele falsificate. Cum le putem distinge: “Mai bine mai puțin și mai scump”

Mihaela Bilic a vorbit despre alimentele falsificate, dar și cum le putem distinge pentru a ne feri de ele. Nutriționistul a tras un semnal de alarmă pe rețelele sociale.
15.06.2022 | 17:17
Mihaela Bilic despre alimentele falsificate Cum le putem distinge Mai bine mai putin si mai scump
Mihaela Bilic, despre alimentele falsificate. Sursa foto: Instagram
ADVERTISEMENT

Mihaela Bilic a vorbit, pe rețelele sociale, despre alimentele falsificate, dar și cum ne putem da seama care sunt acestea.

Mihaela Bilic, despre alimentele falsificate

Nutriționistul a vorbit despre alimentele falsificate, care pot fi foarte periculoase pentru sănătate. Din păcate, printre aceste alimente se numără multe dintre cele pe care le consumăm aproape zilnic.

ADVERTISEMENT

Din această categorie fac parte uleiul de măsline și parmezanul, dar și alte alimente și chiar vinul și băuturile alcoolice.

“Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul. Vinul și produsele alcoolice, brânzeturile și mezelurile sunt și ele frecvent contrafăcute. De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care sunt obținute se produc în cantitate limitată.

ADVERTISEMENT

Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare (brânzeturi, șampanie, jambon), aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că în prezent așa-zisul uleiul extravirgin de măsline poate conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este ‘învechită’ câteva săptămâni în loc de 2-3 ani.”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Mihaela Bilic a mai spus că cei vinovați de existența acestor produse pe piață nu sunt cei care le produc , ci aceia care vor să obțină bani de la consumatori.

ADVERTISEMENT

Cum putem depista alimentele falsificate

De asemenea, nutriționistul a explicat cum ne putem da seama dacă produsele respective sunt falsificate sau nu. Lipsa provenienței ingredientelor și a locului de producție reprezintă primele semne care ar trebuie să-i alarmeze pe consumatori atunci când achiziționează un aliment.

“O altă condiție a produselor de calitate este ca ingredientele să provină din zone geografice speciale și să fie obținute după rețete tradiționale. Indicative precum ‘origine geografică protejată’ sau ‘produs cu origine controlată’ garantează calitatea și impun un preț pe măsură. (…) 

ADVERTISEMENT

Primul semn de suspiciune sunt etichetele care nu precizează proveniența ingredientelor și locul de producție. Apoi folosirea unor termeni generali în spatele cărora se pot ascunde ingrediente de proastă calitate este un nou semn de neîncredere.

Dacă cumpărăm ulei de măsline presat la rece trebuie să știm de unde provin măslinele și cine l-a fabricat. Tot ulei vegetal este și uleiul de floarea-soarelui sau de rapiță, însă beneficiile pentru sănătate sunt diferite, iar prețul este incomparabil mai mic.”, a mai scris nutriționistul.

Mihaela Bilic îi îndeamnă pe oameni să cumpere lucruri de calitate în cantități mai mici pentru a-și proteja sănătatea, iar etichetele produselor alimentare trebuie citite cu atenție.

“Marketingul alimentar este construit pe iluzia calității și a sănătății. Însă nimeni nu ne poate scoate banii din buzunar cu forța. Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea seriozității, transparenței și calității.

Mai bine mai puțin și mai scump, în felul ăsta ne protejăm sănătatea și susținem producătorii cu adevărat responsabili.”, a adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT