News

Mihai Chirica și-a reluat atribuțiile de primar al Iașiului, după ce judecătorii i-au revocat controlul judiciar

Tribunalul Iași a decis ridicarea măsurii de control judiciar în cazul lui Mihai Chirica. La scurt timp de la pronunțarea sentinței el a revenit la primărie și a participat la ședința de Consiliu Local pe tema bugetului.
11.02.2022 | 23:39
Mihai Chirica sia reluat atributiile de primar al Iasiului dupa ce judecatorii iau revocat controlul judiciar
ADVERTISEMENT

Vineri, judecătorii Tribunalului Iași au stabilit ridicarea controlului judiciar în cazul primarului Mihai Chirica. Această măsură a fost stabilită în urmă cu o săptămâna de procurorii DNA pentru o perioadă care ar fi trebuit să se întindă pe 60 de zile, notează G4 Media.

Primarul Iașiului este acuzat de Direcția Națională Anticorupție de fals intelectual și instigare la uzurparea funcției într-un dosar care vizează un bloc din municipiu care nu respectă prevederile planului urbanistic zonal și autorizațiile emise inițial.

ADVERTISEMENT

În pledoaria sa, Marius Striblea, avocatul care l-a reprezentat pe Mihai Chirica, a argumentat că procurorii DNA nu au autoritatea îndepărta o persoană aleasă prin vot, așa cum sunt primarii, din funcțiile pe care le ocupă.

În plus, avocatul a mai convins instanța că funcția și atribuțiile pe care le avea primarul Iașiului înainte de introducerea măsurii de control judiciar nu trebuie suprapuse.

ADVERTISEMENT

“Funcţia de primar, aşa cum am arătat în instanţă, presupune o multitudine de activităţi. Nu poţi să interzici întreaga funcţie a primarului, interzicând în acelaşi timp să încheie căsătorii, să încheie contracte pentru Primărie, pentru comunitate, să participe la şedinţe de Consiliu Local, să se deplaseze în străinătate pentru interesul comunităţii. Sunt activităţi cu totul diferite, adevărat că fac parte din aceeaşi funcţie, dar nu au nicio legătură cu dosarul în cauză”, a explicat avocatul.

Acesta a mai subliniat că măsura procurorilor DNA afectează și veniturile lui Chirica, acesta întreținându-se doar din salariul pe care îl primește de la Primăria Iași.

ADVERTISEMENT

Ce a făcut Chirica după primirea deciziei?

Jurnaliștii de la Ziare.com notează că Chirica s-a întors la primărie la scurt timp după ce Tribunalul Iași a decis eliminarea controlului Judiciar. El a luat parte la o ședință de Consiliu Local, prezentându-se în timpul lucrărilor cu eșarfa tricoloră

Chiar înainte de a intra în ședința de Consiliu Local, Mihai Chirica a stat de vorbă cu presa și a declarat că “a primit o gură de oxigen care confirmă faptul că statul de drept trebuie respectat în România”.

ADVERTISEMENT

În plus, el a mai adăugat că își va analiza modul în care răspunde în confruntările politice și că va adopta un ton mai echilibrat în aceste situații.

Consilierii discutau proiectul de buget al municipiului Iași pentru anului 2022, iar Mihai Chirica le-a transmis că participă pentru a le răspunde la întrebări. În cele din urmă, proiectul a fost votat la limită.

Unul dintre consilierii prezenți la această ședință, Răzvan Timofciuc (USR) a declarat că se aștepta ca Mihai Chirica era prezent pentru a-și prezenta demisia din poziția de primar al municipiului Iași.

“A ţinut neapărat să-l vedem cu eşarfa tricoloră. Credeam că a venit să-şi anunţe demisia. E cea mai onorabilă cale. Aţi pus oraşul într-o situaţie grea”, a mai adăugat consilierul local.

ADVERTISEMENT
Tags: