News

Mihai Chirica, trimis în judecată pentru fapte de corupție. Cum răspunde acuzațiilor care i se aduc

27.01.2021 | 17:55
Mihai Chirica trimis in judecata pentru fapte de coruptie Cum raspunde acuzatiilor care i se aduc
ADVERTISEMENT

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, într-un dosar ce vizează săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Potrivit comunicatului transmis în cursul zilei de miercuri, 27 ianuarie, în 2013, pe când era viceprimar al orașului, acesta ar fi întocmit caietul de sarcini pentru achiziționarea a patru autoturisme, astfel încât să poate fi cumpărate doar de la o anumită firmă.

Contractul a avut o durată de patru ani și a produs bugetului local al Municipiului Iași o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei. Chestionat pe marginea subiectului, edilul s-a declarat surprins de decizia procurorilor și a adăugat că își dorește un proces cât mai scurt, judecat cu înţelepciune şi celeritate.

ADVERTISEMENT

Mai multe expertize, inclusiv ale Curții de Conturi, precum și instanțele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care mă simt surprins de această decizie”, a mai spus Chirica. În dosar mai sunt implicate alte cinci persoane, printre care și fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita.

Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Faptele datează din mai 2013

Potrivit procurorilor, inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, ar fi aprobat în perioada februarie – mai 2013 mai multe documente privind achiziţionarea a patru autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta a aprobat ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv Skoda.

Am aflat din mass-media de faptul că mai mulți demnitari și angajați ai Primăriei Municipiului Iași, printre care și eu, au fost trimiși în judecată în dosarul contractării serviciilor de leasing pentru patru autoturisme.

ADVERTISEMENT

Opinia publică trebuie să știe că în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcția Națională Anticorupție a făcut verificări minuțioase, încă din 2013, timp de circa șase ani, constatând că nu există fapte de corupție în competența sa.

În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curții de Conturi, precum și instanțele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care mă simt surprins de această decizie.

ADVERTISEMENT

Așa cum am spus întotdeauna, am încredere deplină în actul de justiție și vom colabora cu judecătorii astfel încât să ne dovedim nevinovăția cât mai repede.

Personal, pentru a nu afecta imaginea orașului nostru, am dorința ca acest proces să fie cât mai scurt și rog instanța să soluționeze acest dosar cu înțelepciune și celeritate”, a declarat Mihai Chirica.

ADVERTISEMENT
Tags: