News

Mihai Eminescu, 174 de ani de la nașterea celui mai mare poet al românilor

174 de ani de la nașterea celui mai mare poet al României, Mihai Eminescu. Ce festivități sunt pregătite de Ziua Culturii Naționale
14.01.2024 | 20:16
Mihai Eminescu 174 de ani de la nasterea celui mai mare poet al romanilor
Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu este și Ziua Culturii Naționale / Foto: colaj, Facebook
ADVERTISEMENT

La 15 ianuarie 1850, în vreme de iarnă grea, se năștea, la Botoșani, Mihai Eminescu, vizionarul cel mai mare poet al românilor. În ciuda unui destin zbuciumat și unei vieți prea scurte, a fost cel mai influentă personalitate din literatura țării.

Copilăria, studiile la Viena și revenirea în țară

Născut la 15 ianuarie 1850, Eminescu a copilărit la Botoșani și la Ipotești. Între anii 1858 și 1866 frecventează școala de la Cernăuți, cu intermitențe. Lucrează în această perioadă ca funcționar la tribunal și la primăria din Botoșani.

ADVERTISEMENT

Și-a publicat primele poezii la vârsta de 16 ani. A studiat filozofia la universitățile din Viena (1869-1872) și Berlin (1872-1874). Întors acasă, a devenit membru Junimea, cea mai la modă societate literară și politică a vremii.

Moarte neelucidată pe deplin

În 1877 se mută la București desfășurând o intensă activitate publicistică (devenind și redactor-șef al ziarului Timpul), până în 1883, când starea de sănătate a poetului se deteriorează grav.

ADVERTISEMENT

Este internat în sanatoriul doctorului Alexandru Șuțu din București. La 15 iunie 1889, Eminescu moare în condiții tulburi, nici astăzi pe deplin elucidate. Este îngropat la cimitirul Bellu din București.

De la debutul în literatură, la munca de sufleur și copist, studenția la Viena și la Berlin și revenirea în țară, viața poetului a fost una zbuciumată, inclusiv relația cu Veronica Micle.

ADVERTISEMENT

Înaintea vremii sale

„Un temperament de o excesivă neegalitate”, cum îl caracteriza Caragiale. Poate una din cea mai importantă trăsătură din poezia eminesciană sunt conceptele fundamentale ale fizicii moderne: spațiu, timp, univers, concepte cu totul și cu totul înaintea vremurilor poetului.

Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu este și Ziua Culturii Naționale. Ministerul Culturii a anunțat că celebrează Ziua Culturii Naționale 2024 printr-o serie de evenimente variate și bogate în semnificație, organizate la nivel național. Astfel, românii sunt invitați la spectacole și acțiuni dedicate acestei zile, printre care se numără piese de teatru, expoziții, tururi ghidate sau concerte, unele dintre acestea putând fi urmărite și online.

ADVERTISEMENT

Acces gratuit în muzee, de Ziua Culturii Naționale

„Cel mai frumos mod de a celebra cultura este alături de artiști, de oamenii de cultură și de creațiile culturale, în instituțiile de cultură. De aceea vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră și pe toți împreună să fiți parte din viața culturală a comunităților noastre.

Fie că este vorba de evenimente culturale locale, de sprijinirea artiștilor și a creatorilor sau de proiecte care promovează diversitatea culturală, implicarea fiecăruia dintre noi contează – atât pentru artiști, cât și pentru comunitate. Cultura este cel mai frumos dar pe care ni-l putem face unii altora și pe care îl putem face astăzi copiilor noștri și este important ca ziua de 15 ianuarie să fie pentru noi toți o sărbătoare”, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

„Astfel, luni, 15 ianuarie, toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii vor sărbători Ziua Culturii Naționale prin acces gratuit pentru toți vizitatorii. Publicul este invitat în număr cât mai mare să descopere expozițiile și programele dedicate și să celebreze Ziua Culturii prin cultură”, a comunicat ministerul.

ADVERTISEMENT