Sport

Mihali știe care e meritul lui Edi Iordănescu: „Nu mai comandă nimeni la lot”

Gică Mihali crede că Edi Iordănescu are principalul merit pentru o eventuală calificare. Totul a plecat de la decizia luată împotriva lui Andrei Ivan.
15.11.2023 | 09:53
Mihali stie care e meritul lui Edi Iordanescu Nu mai comanda nimeni la lot
Gică Mihali a jucat 31 de meciuri la naționala României și a participat la CM din 1994. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gică Mihali a scos în evidență atitudinea lui Edi Iordănescu și tenacitatea sa împotriva tuturor criticilor primite în toată această campanie. Fostul membru al „Generației de Aur” a vorbit în FANATIK despre un moment care a contribuit decisiv la rezultatele din această campanie.

Gică Mihali își scoată pălăria în fața lui Edi Iordănescu: „Norocul și l-a făcut”

Gică Mihai nu crede că Israelul poate recupera handicapul de puncte pe finalul acestei campanii„Ce întrebare e asta? Cum să nu putem să ne calificăm. Israelul are la ora meciului cu noi trei partide în 7 zile. E foarte greu chiar și cu 30 de jucători convocați să fi proaspăt fizic și să te motivezi. Plus că nu cred că primii 11 sunt egali cu ceilalți. Era mai dificil dacă jucau cu noi primul meci din seria de patru”.

ADVERTISEMENT

Mihali a ținut însă să scoată în evidență meritele deosebite ale secționerului: „Am avut un noroc chior de la tragerea la sorți. Apoi ne-a urmărit norocul la fiecare meci: cu Elveția, cu Israel și Kosovo acasă și așa mai departe. Dar norocul și-l face și omul. Deci și l-a făcut și Edi Iordănescu”.

Cel mai bun exemplu este cazul lui Andrei Ivan:  „A mers pe linia lui și ce mi-a plăcut cel mai mult e că nu mai comandă nimeni la lotul ăsta. Nu mai sunt jucători care vin să își arate ifosele. A venit Ivan și a început nu știu ce, acasă! Foarte bine. A fost un semnal senzațional dat de selecționer. Acolo a câștigat el foarte mult. 

ADVERTISEMENT

A văzut că vine Ivan cu ifose de mare fotbalist, cu talentul lui: ‘Ia du-te, băi, băiatule și stai tu acasă, antrenează-te și vezi ce faci!’. Și ce a făcut? Nimic deocamdată. Selecționerul s-a dus pe drumul lui și așa a început totul”.

Gică Mihai nu se ferește: „La Edi nu a existat dictatura jucătorilor”

Legenda lui Dinamo e de părere că selecționerul a pus capăt unei practici vechi la naționala României: „Și-a făcut un grup, ceea ce este esențial. Trebuie felicitat Edi că la el nu a existat dictatura jucătorilor. Nu există așa ceva. Bravo lui că a avut tăria să reziste la toate presiunile și nu a dat înapoi deloc”.

ADVERTISEMENT

Mihali e foarte optimist și crede că „tricolorii” pot termina chiar primii în grupă: „Nu jucăm în Israel, la ei e situația care e, eu zic că putem să terminăm și pe primul loc. Am avut și un noroc extraordinar că a făcut Elveția egal acasă cu Belarus și putea chiar să piardă. Până la urmă am forțat și noi șansa asta.

Cred că ar fi o mare tâmpenie din partea noastră să ratăm calificarea, când s-au alininat toate astrele pentru noi. Ar fi o tragedie, dar nu cred că e posibil așa ceva. Îmi pun speranțele în Ianis Hagi. Din păcate cel mai în formă jucător al nostru, Dennis Man, e accidentat. Cred că îl poate înlocui Moruțan”.

ADVERTISEMENT

Îl pune la zid pe Valentin Mihăilă: „Nu cred că va mai avea ocazia să mai îmbrace tricoul naționalei dacă va mai face astfel de gesturi”

Gică Mihali l-a taxat și pe jucătorul Parmei după ce și-a aruncat tricoul pe gazon la finalul partidei de la Budapesta: „Nu mi-a plăcut în schimb atitudinea lui Mihăilă care după ce a dat două goluri în Elveția a început să își tragă tricoul la finalului meciului cu Belarus. Nu cred că va mai avea ocazia să mai îmbrace tricoul naționalei dacă va mai face astfel de gesturi.

Cred că va fi și el taxat chiar dacă a dat trei goluri în ultimele meciuri. Vii tu și te superi că nu joci titular. La noi nu se întâmpla niciodată așa ceva. Și ce nume nu prindeau să joace. Craioveanu, Timofte care juca senzațional la Porto, Sabău, Lupu și mulți alții”.

Antrenorul știe și care e punctul slab al naționalei României: „Nu avem un mijloc senzațional chiar dacă Stanciu a făcut niște meciuri bunicele. Defensiv stăm binișor pentru că s-a consolidat cuplul de fundași centrali. Sper să fie într-o formă bună și Denis Alibec. De la Ianis mă aștept cel mai mult”.

Neconvocarea lui Alin Chițu nu e un subiect pentru Mihali: „Cursaru nu era golgheterul campionatului? Nu a fost convocat la națională și nu doar el. Nu mă surprinde că nu l-a convocat pe Chițu. Era normal să meargă pe același grup de jucători”.

În defensivă lucrurile nu stau foarte rău: „Stăm foarte bine la portari, dar și la fundașii laterali. 10 ani l-am avut doar pe Raț, acum e Bancu, dar are concurență mare”. 

Comparație între Darius Olaru și Dorinel Munteanu: „Asta e diferența dintre echipa de atunci și cea de acum”

Gică Mihali e la fel de optimist și când vine vorba de ultimul meci din grupă, de pe Arena Națională: „Cum să nu avem șanse acasă cu Elveția și cu stadionul plin. Nici la ei nu mai e o stare așa confortabilă și bună. Am văzut că au fost foarte criticați la ei după meciul cu Belarus. Au jucat foarte slab pentru că s-au crezut calificați și mă aștept să arate altfel în meciul cu Israel. Au zis că nu se așteptau ca în grupa asta să nu câștige toate meciurile”.

Criza de formă a jucătorilor care vine din campionat intern e o altă problemă: „Și noi avem ceva probleme cu jucătorii din campionatul intern. Florinel Coman a jucat mai slab și acum e în revenire. Olaru nu e nici el în cea mai bună formă. Toți îl văd maratonistul ligii, dar realizări are foarte puține”.

Mihali face o comparație între „Generația de Aur” și cea actuală pentru a accentua decăderea fotbalului românesc: „Aș face o comparație între Olaru și Dorinel că joacă aproape același post, de inter stânga. Se pot compara vreodată? Asta e diferența între echipa de atunci și cea de acum. De la Craiova nu prea avea pe cine să cheme pentru că trec printr-o perioadă foarte slabă”.

Mesaj pentru jucătorii naționalei României: „O ultimă șansă pentru mulți dintre ei”

Gică Mihali s-a adresat apoi direct „tricolorilor”: „Jucătorilor li s-a ivit după atâția ani o șansă mare să se califice chiar înainte de ultimul meci din grupă. E cazul să profite și să nu rateze o asemenea ocazie rarisimă. Eu nu știu când se vor mai întâlni iarăși cu o asemenea oportunitate. E o ultimă șansă pentru mulți dintre ei. La Campionatul Mondial te califici foarte greu chiar dacă acum merg și mai multe echipe. 

Îmi este imposibil să cred că putem pierde cu Israelul în Ungaria. Rezultatul din Kosovo ne avantajează mult, iar cu Elveția era foarte dificil să câștige. Noi avem toate calculele și suntem doar la mâna noastră”.

Mihali nu crede că Dinamo va mai trimite prea curând un jucător la lot: „E greu să mai fie cineva la națională. A fost Sorescu doar. Acum e greu, cu toate că îmi place Politic, are calitate, personalitate și o pregătire bună. Pe cine să cheme când ei sunt pe locul 15? Noi eram pe locul trei în campionat și nu a mai luat nea Puiu pe nimeni la națională”.

ADVERTISEMENT