News

Mii de români, în stradă pentru familia Bodnariu. Episcopul Europei de Nord face apel pentru copii

Val de proteste în România în cazul familiei de români care a rămas fără cei 5 copii în Norvegia. La Suceava, 4 mii de oameni au ieşit în stradă nemulţumiţi de decitziile autorităţilor...
16.01.2016 | 17:48
Mii de romani in strada pentru familia Bodnariu Episcopul Europei de Nord face apel pentru copii
ADVERTISEMENT

Val de proteste în România în cazul familiei de români care a rămas fără cei 5 copii în Norvegia. La Suceava, 4 mii de oameni au ieşit în stradă nemulţumiţi de decitziile autorităţilor norvegiene. Şi la Arad, o mie de oameni au organizat un marş.

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Suceava, la un miting de susţinere a familiei Bodnariu, căreia serviciile sociale norvegiene i-ar fi luat abuziv cei cinci copii şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei. Acţiunea a început cu intonarea imnului, participanţii având pancarte cu mesaje precum “Norvegia, opreşte răpirea copiilor” sau “Opriţi Barnevernet”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aproximativ 1.500 de persoane au participat, sâmbătă, în centrul Aradului, la un marş şi un miting de susţinere a familiei Bodnariu, din Norvenia, participanţii având şi o fanfară şi fiind însoţiţi de primarul Gheorghe Falcă.

Potrivit Mediafax, manifestanţii au fost însoţiţi de o fanfară, ei oprindu-se pentru câteva zeci de minute şi în Piaţa Revoluţiei. La acţiune a fost prezent şi primarul oraşului, Gheorghe Falcă, el spunând că este alături de familia Bodnariu, căreia autorităţile norvegiene i-au luat copiii.

ADVERTISEMENT

Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord, aflat în vizită în Norvegia, a spus, despre cazul Bodnariu, că este foarte greu de înţeles cum separarea forţată de părinţi ar putea fi o măsură luată în interesul copiilor, făcând apel la autorităţi să găsească soluţii legale şi umane pentru familie.

“În cadrul comunităţii ortodoxe române şi a întregii comunităţi româneşti din Norvegia există o stare de îngrijorare şi o atmosferă de solidaritate cu familiile, copiii şi părinţii separaţi forţat, care trec prin momente de mare încercare. Familiei Bodnariu i se alătură în aceeaşi încercare familia Nan, credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Române”, a spus episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord.

ADVERTISEMENT

Episcopul Macarie face apel la toţi cei care au competenţe în rezolvarea acestor cazuri, să găsească soluţiile legale şi umane pentru ca familiile să-şi poată asuma rolul firesc de creştere şi educare echilibrată a copiilor.

“Este foarte greu de înţeles cum separarea forţată de părinţi ar putea fi considerată drept măsură luată în interesul copiilor”, a adăugat episcopul.

ADVERTISEMENT

Patriarhia Română se declară solidară cu familia Bodnariu, care a fost destrămată prin intervenţia autorităţilor norvegiene, care îi acuză pe cei doi părinţi că şi-ar fi bătut copiii. Cei cinci copii ai familiei au fost luaţi în plasament, iar în jurul acestei poveşti s-a creat un val de emoţie şi reacţii virulente atât din partea oamenilor, a mass-media şi a autorităţilor române.

Patriarhia Română îşi exprimă speranţa că printr-o analiză obiectivă a cazului de către factorii responsabili din Norvegia se va ajunge la reintegrarea celor cinci copii în familia în care s-au născut şi au crescut.

“Considerăm că, independent de motivele legale invocate de autorităţi, rolul părinţilor, respectiv al familiei, trebuie să rămână prioritar în creşterea şi educarea copiilor, fapt care nu exclude cooperarea cu statul. Din această perspectivă, Biserica susţine permanent familia ca fiind cadrul natural pentru naşterea, creşterea şi educarea copiilor în spiritul valorilor fundamentale pentru cultură şi civilizaţia europeană de sorginte creştină”, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române.

Familia Bodnariu, pe care autorităţile norvegiene au lăsat-o fără copii, a avut parte de câteva clipe de fericire. Cei doi părinţi au reuşit pentru prima dată, după două luni, să-şi vadă copiii.

Sursă: www.romaniatv.net

ADVERTISEMENT