News

Miliardari produși de pandemie. Cum a crescut numărul celor care s-au îmbogățit anul trecut

14.05.2021 | 21:32
Miliardari produsi de pandemie Cum a crescut numarul celor care sau imbogatit anul trecut
ADVERTISEMENT

Miliardari produși de pandemie. FANATIK vă spune cum a crescut numărul celor care s-au îmbogățit anul trecut, în timpul crizei epidemiologice cauzate de Covid-19.

Pe măsură ce virusul s-a răspândit în toată lumea, economiile țărilor au avut nevoie de ajutor pentru a se menține pe linia de plutire. Băncile au injectat miliarde de dolari, pentru a le ajuta.

ADVERTISEMENT

Stimulentele financiare au intrat pe piețele financiare, iar de acolo un mare procent din acești bani au fost absorbiți de oamenii care erau deja foarte bogați. La nivel mondial, averea totală a miliardarilor a crescut cu cinci trilioane de dolari în ultimele 12 luni.

Miliardari produși de pandemie. Cum a crescut numărul celor care s-au îmbogățit anul trecut

Așadar, valoarea totată a averii miliardarilor din toată lumea a ajuns la 13 trilioane de dolari într-un singur an. Este cea mai dramatică creștere înregistrată vreodată pe lista realizată de Forbes.

ADVERTISEMENT

Numărul oamenilor care au ajuns miliardari a crescut cu aproximativ 700 la nivel mondial, ajungând la aproape 2.700, relatează Financial Times. Cea mai vizibilă creștere a numărului de îmbogățiri a avut loc în China.

Peste 238 de miliardari au apărut în țara asiatică anul trecut, însemnând unul la fiecare 36 de ore. Numărul total al bogaților a ajuns la 626.

ADVERTISEMENT

Pe locul doi în topul celor mai mulți oameni care au devenit miliardari se situază Statele Unite ale Americii. 110 americani s-au îmbogățit în pandemie, iar țara însumează un total de 724.

Averile miliardarilor, ca pondere din PIB-ul țării în care locuiesc

China, nu numai că a lăsat în urmă celelalte țări în privința creșterii masive a numărului de miliardari, dar a avut și o explozie a averilor acestora. Aceștia au atras în conturi, în total, aproximativ un triliard de dolari, iar valoarea averilor, ca pondere din PIB, aproape s-a dublat, ajungând la 15%.

ADVERTISEMENT

În doar un an, ponderea averilor americanilor a ajuns la o valoare de paroximativ 20% din PIB. Pe piața bursieră, câștigurile au revenit, în general, companiilor de tehnologie și fondatorilor acestora. A scăzut ponderea averilor moștenite.

Una dintre marile surprize ale listei îmbogățirilor este Suedia. Țara nord – europeană „a dobândit” zece noi miliardari pe parcusul anului trecut. Valoarea totală a averilor acestora este echivalentă cu o pondere de aproape 30% din PIB.

Miliardarii din Franța și-au mărit și ei averile anul trecut. Valoarea totală a acestora a crescut de la 11% la 17% în timpul pandemiei. În schimb, în Regatul Unit bogăția miliardarilor a rămas relativ aceeași, reprezentând o pondere de 7% din PIB.

Germania este un model aparte. Anul trecut, numărul miliardarilor din această țară a crescut de la 107 la 136. Totuși, averea lor însumată are o pondere mică, comparativ cu PIB-ul, iar primii zece dintre bogații țării au o avere medie de 23 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT