News

Miliardarii de la Roșia Montană, datorii colosale în România. Cât de gravă este situația companiei după pierderea litigiului cu statul

Afacerile în România ale milionarilor de la Gabriel Resources au ajuns în pragul colapsului, iar pierderea procesului cu România ar putea fi lovitura fatală.
12.03.2024 | 09:03
Miliardarii de la Rosia Montana datorii colosale in Romania Cat de grava este situatia companiei dupa pierderea litigiului cu statul
Aurul de la Roșia Montană rămâne neexploatat, în timp ce compania care deține zăcământul a ajuns la datorii istorice, de sute de milioane de euro / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Situație complicată pentru grupul canadian Gabriel Resources, după decizia Curții de Arbitraj Internațional de la Washington. Societatea deținută în România a ajuns la marginea prăpastiei.

Gabriel Resorurces spera să obțină despăgubiri de 6,7 miliarde de euro

Toate speranțele de redresare ale societății Roșia Montană Gold Corporation SA (RMCG) se puneau într-o hotărâre favorabilă a Curții de Arbitraj Internațional. O astfel de decizie ar fi implicat plata unor despăgubiri uriașe din partea statului român care a refuzat să mai permită companiei să exploateze zăcămintele aurifere de la Roșia Montană, considerate a fi cele mai mari din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Victoria României în procesul de 6,7 miliarde de dolari a schimbat cu totul situația. Chiar dacă Gabriel Resources mai are la îndemână o formă de atac, lucrurile nu arată prea bine în acest moment.

RMCG a apărut în România în urmă cu 27 de ani, ca o asociere între Gabriel (fondator Frank Timiș) și Minvest Roșia Montană SA (Compania Națională a Cuprului, Aurului și Fierului), deținută de statul român.

ADVERTISEMENT

Ce datorii are compania care deține Roșia Montană

De-a lungul anilor, evoluția societății a fost oscilantă, cu marje de profit cuprinse între 92,2 milioane de lei (2017) și  pierderi de 1,22 miliarde lei (2015). În anul 2022 (data ultimei declarații fiscale), cifra de afaceri a Roșia Montană Gold Corporation a fost de 229.430 de lei, cu un profit negativ, de minus 187.920.364 lei.

Datoriile societății au ajuns la un maxim istoric, de minus 2.309.028.806 lei. Față de anul precedent, activele imobilizante au scăzut de zece ori, de la 8.742.975 de lei, la 897.540 de lei, iar activele circulante, de la 2.293.087 de lei (460 de milioane de euro), la 917.744 de lei.

ADVERTISEMENT

Numărul de angajați a rămas constant față de cel din 2021, 22 de persoane, cu mult inferior față de cel din 2012, când firma avea 465 de angajați.

Administratorii RMCG sunt: Dragoș Tănase (Director General) – fost consultant financiar și de afaceri în Ministerul de Finanțe, Nicolae Gruia Suciu – avocat, și George Bogdan Petrescu – care se ocupă de autorizarea, dezvoltarea și operarea proiectului minier.

ADVERTISEMENT

Cine sunt miliardarii care au vrut să scoată aurul din Apuseni

În prezent, Gabriel Resources Jersey LTD deține 81% din acțiunile companiei, iar Minvest Roșia Montană SA mai are 19%.

Gabriel Resources este o companie multinațională listată la bursa din Toronto, având ca acționari mai multe holdinguri și fonduri de investiții:

  • Grupul de investiții Kopernik Global Investors, cu sediul în Florida (17.11%)
  • Firma de servicii financiare Tenor Capital Management, cu sediul în New York (16,3%)
  • Compania de investiții și consultanță Electrum Global Holdings din New York (13,25%)
  • Compania Paulsom&Co, fondată de americanul John Paulson, unul dintre cei mai cunoscuți investitori de pe Wall Street (12,5%)
  • Fondul The Baupost Group din Boston (10,8%).

Restul acțiunilor sunt deținute de diverși investitori la bursă, acolo unde Gabriel Resources are o capitalizare de 897 de milioane de dolari, cotație stabilită înainte de verdictul Curții Internaționale de Arbitraj.

Firma de stat care s-a asociat cu americanii s-a prăbușit

Partenerul Gabriel Resoruces, firma de stat Minvest Roșia Montana SA, a fost înființată în 2013 și este inactivă din 2016. Compania mamă, CNCAF Minvest Deva are ca obiect de activitate extracția și prelucrarea minereurilor cuprifere, auroargentifere, feroase, polimetalice și a produselor de carieră și balastieră.

Începând cu anul 2006, extracția și prelucrarea minereurilor s-a sistat treptat, ca urmare a unor decizii guvernamentale. Compania mai deține unități miniere la: Bălan, Ghelar, Vețel, Altin Tepe și Baia de Arieș. În 2005, peste 3.000 de angajați ai Minvest au fost disponibilizați, compania având, la acea dată, datorii de 421 de milioane de lei.

Zăcământul de la Roșia Montană ascunde, potrivit unor evaluări de specialitate, peste 300 de tone de aur și 1.500 de tone de argint. În 2021, Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

ADVERTISEMENT