News

Răsturnare de situaţie în procesul pentru Roşia Montana. Anunţul făcut de Gabriel Resources după ce a pierdut procesul cu România

Canadienii de la Gabriel Resources consideră eronată decizia instanţei de la Washington în Dosarul Roşia Montana şi ameninţă că vor continua războiul cu statul român.
09.03.2024 | 13:13
Rasturnare de situatie in procesul pentru Rosia Montana Anuntul facut de Gabriel Resources dupa ce a pierdut procesul cu Romania
Gabriel Resources nu renunţă uşor la exploatarea minieră de la Roşia Montana Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România a câştigat procesul cu Gabriel Resources, la Curtea de Arbitraj de la Washington, dar compania minieră spune că disputa pentru exploatarea de Roşia Montană nu s-a încheiat aici şi ameninţă că va contesta verdictul  dat vineri de judecători.

Gabriel Resources are termen patru luni ca să depună contestaţie

Imediat după anunţarea deciziei Curţii, reprezentanții companiei canadiene Gabriel Resources au anunțat că analizează posibilitatea contestării deciziei instanţei. Termenul de depunere a contestaţiei este de patru luni de la data pronunţării verdictului, respectiv 8 martie 2024.

ADVERTISEMENT

Conducerea companiei acuză guvernul României că a influenţat decisiv verdictul, afirmaţia bazându-se pe opinia separată exprimată de unul dintre arbitri, după cum se arată într-un comunicat al Gabriel Resources.

“Considerăm că decizia majorităţii este profund greşită. Aşa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenţia politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deţinut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opţiunile”, arată preşedintele Gabriel Resources, Anna El-Erian.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Dragoş Tănase, CEO al Gabriel Resources, şi-a expimat regretul faţă de decizia Curţii de Arbitraj de la Washington, considerând că România a pierdut o mare oportunitate de a beneficia de acest proiect minier.

“Acționarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformațional care ar fi adus beneficii sociale și financiare foarte importante pentru poporul român, nu doar la Roșia Montană, ci în întreaga Românie.

ADVERTISEMENT

Regretăm că România, economia și cetățenii săi, au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii pași”, a spus acesta, citat de Yahoo Finance.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spune însă că reprezentanţii companiei canadiene trebuie să aibă motive bine întemeiate pentru a depune contestaţie împotriva deciziei dată vineri în SUA.

ADVERTISEMENT

“Sunt 20 de zile în care decizia şi motivele care au stat la bază nu se pot comunica, pentru că fiecare dintre părţi solicită ca anumite date din decizie să nu fie făcute publice după expirarea celor 20 de zile. Instanţa publică, pe pagina de internet, decizia şi după care sunt patru luni la dispoziţie pentru a ataca decizia. Motivele trebuie să fie bine întemeiate, să vedem ce va urma în perioada următoare şi să vedem cum se vor derula lucrurile”, a declarat Boloş.

ADVERTISEMENT