News

Milionul de proiectile de artilerie promis Ucrainei, greu de atins. Bruxelles le cere statelor UE să-și revizuiască prioritățile

Bruxelles cere să se facă presiuni pe industriile de apărare pentru a ajuta Ucraina. Cei 27, reticenți să-și trimită munițiile destinate altor țări
27.11.2023 | 13:04
Milionul de proiectile de artilerie promis Ucrainei greu de atins Bruxelles le cere statelor UE sasi revizuiasca prioritatile
Țările UE spun că nu producția e problema pentru munițiile cerute de Zelenski, ci contractele ferme / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statele membre UE trebuie să exercite presiuni asupra industriei de apărare pentru a ajuta Ucraina, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton. Pe fondul temerilor că blocul comunitar nu va fi în măsură să trimită Ucrainei, până în martie, milionul de proiectile de artilerie planificat, Breton, a declarat că creșterea producției de muniții în Europa este în mâinile statelor membre.

„S-ar putea să nu ne atingem obiectivul”

„Problema nu este capacitatea de producție, ci contractele”, a declarat Thierry Breton în fața deputaților UE la Strasbourg. „Miniștrii apărării (din UE) trebuie să le ceară foarte ferm companiilor lor de apărare să acorde prioritate Ucrainei, cel puțin pentru următoarele câteva luni”, a spus el, adăugând că „se estimează că statele membre nu atribuie suficiente contracte”.

ADVERTISEMENT

Guvernele Uniunii Europene s-au angajat să trimită un milion de proiectile de artilerie în Ucraina până la sfârșitul lunii martie 2024 pentru a ajuta țara să lupte împotriva forțelor rusești, care trag de zece ori mai multe obuze decât ucrainenii. Cu toate acestea, unii se tem că blocul comunitar nu își va putea respecta promisiunea.

Săptămâna trecută, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a devenit primul oficial de rang înalt al UE care a recunoscut că Uniunea ar putea „să nu atingă obiectivul până la sfârșitul anului”. În cadrul planului UE privind muniția, 300.000 de obuze au fost livrate până în prezent, iar 180.000 sunt în curs de producție, a declarat el pentru Euractiv. Această cantitate se adaugă la ceea ce țările UE livrează în cadrul angajamentelor bilaterale cu Kievul, ceea ce ar putea crește cantitatea totală.

ADVERTISEMENT

În timp ce capacitățile de producție „au crescut cu 20-30% din februarie 2023”, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) estimează că „40% din producția europeană pleacă în afara Europei”, a spus Thierry Breton. Prin urmare, comisarul european a făcut apel la companii să „rediscute” angajamentele lor comerciale cu țările terțe.

„Cu această (creștere a producției), dacă dăm prioritate producției în lunile următoare pentru Europa și Ucraina, bineînțeles că numărul de muniții indicat inițial va fi atins”, a susținut el.

ADVERTISEMENT

Reprioritizarea comenzilor

Atunci când Comisia Europeană a propus acțiunea de sprijinire a producției de muniții (APSA), înainte de vară, pentru a oferi asistență financiară industriei de profil, aceasta a propus o măsură care să permită UE să împingă industria să își reprioritizeze comenzile, adică să trimită în Ucraina munițiile destinate inițial altor țări. Dar cele 27 de țări s-au opus acestei măsuri și a cerut executivului să o propună într-o etapă ulterioară.

Întrebat de către eurodeputata Nathalie Loiseau (Renew Europe) să confirme faptul că americanii au ocupat liniile de producție europene, Thierry Breton a declarat că a observat, în timpul turului său în industriile de apărare de pe continent, că „anumite componente cheie ale unor piese valoroase au fost achiziționate de producători americani”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, comisarul a cerut guvernelor UE să meargă mai departe și să facă comenzi pentru achiziționarea de muniție, pe care industria spune că încă le așteaptă. „Se simte că statele membre nu atribuie suficiente contracte, și nu doar pentru propria industrie națională de apărare”, a spus el, insistând că cei 27 ar trebui să cumpere la nivel național, dar și de la alte companii.

„Suntem în proces de globalizare, de construire a unei veritabile piețe europene de apărare”, a estimat Breton. Într-o notă mai pozitivă, comisarul european a declarat că „datorită ASAP, până în primăvară vom depăși un milion (capacitatea de producție de muniții într-un an), iar până la sfârșitul anului, 1,3 sau 1,4 milioane”.

Pe termen mai lung, a spus Breton, Comisia Europeană, împreună cu statele membre și Parlamentul European, „a lansat un program pentru a vedea cum poate fi extins ASAP la alte sectoare de apărare, pentru a crește capacitatea de producție în domenii precum dronele sau alte tipuri de produse, de care știm că vom avea nevoie în Europa și în Ucraina”.

Până la muniții, electricitate din România

Dincolo de muniție, operatorul național ucrainean Ukrenergo a raportat o situație „dificilă” în rețeaua electrică ucraineană, afectată anul trecut de bombardamentele rusești. „Astăzi, consumul de electricitate continuă să crească, iar sistemul energetic este deficitar”, a precizat Ukrenergo pe Telegram, indicând că miercuri a fost nevoită să recurgă la „asistență de urgență” din partea a trei țări vecine: România, Slovacia și Polonia.

„Situația rămâne dificilă” (joi), cu un deficit de energie electrică, a continuat Ukrenergo, adăugând că „reparațiile sunt în curs de desfășurare în mai multe centrale termice”. Acest deficit se datorează faptului că „consumul a crescut din cauza vremii reci, ceea ce a pus o sarcină suplimentară pe centralele electrice”, a explicat operatorul național ucrainean.

Ucraina se teme de noi atacuri rusești asupra infrastructurii sale energetice în această iarnă, care ar putea arunca din nou milioane de oameni în frig și întuneric. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii octombrie că Rusia va încerca să „distrugă” sistemul de electricitate al țării sale în această iarnă.

Pentru a contracara această amenințare, Kievul le cere aliaților săi occidentali noi sisteme de apărare antiaeriană. Miercuri seară, Zelenski a anunțat crearea unei „coaliții pentru dezvoltarea apărării antiaeriene” pentru Ucraina, cu Franța și Germania ca principali contributori. „Nu totul poate fi făcut public încă, dar scutul antiaerian ucrainean este întărit literalmente în fiecare lună”, a declarat el.

 

 

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori