News

Ministerul Sănătății anunță că a reluat tipărirea cardului de sănătate. Persoanele care îl vor primi

Ministerul Sănătății anunță, într-un comunicat, că s-a reluat tipărirea cardului de sănătate. Care sunt sutele de mii de persoane care îl vor primi.
20.10.2023 | 12:59
Ministerul Sanatatii anunta ca a reluat tiparirea cardului de sanatate Persoanele care il vor primi
S-a reluat tipărirea cardului de sănătate. Documentul ajunge la sute de mii de persoane care au împlinit 18 ani. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis vineri, 20 octombrie, reprezentanții Ministerului Sănătății anunță că s-a reluat tipărirea cardului de sănătate. Documentul urmează să intre în posesia a sute de mii de români.

S-a reluat tipărirea cardului de sănătate. Documentul ajunge la sute de mii de persoane care au împlinit 18 ani

Instituția condusă de Alexandru Rafila informează că a încheiat un nou Acord-cadru cu Compania Națională ”Imprimeria Națională” – S.A. pentru reluarea procesului de tipărire a cardului național de asigurări sociale de sănătate.

ADVERTISEMENT

Aceste documente medicale vor ajunge în curând la persoanele care au împlinit 18 ani și au devenit asigurați după momentul distribuirii inițiale. Ministerul în cauză și Imprimeria Națională au semnat un acord conform căruia în următorii 3 ani se vor tipări 1,2 milioane de carduri de sănătate.

Un prim lot, de 200.000 de carduri de sănătate, urmează a se livra în perioada următoare, până la data de 31 noiembrie 2023. Următorul, similar ca număr, are ca termen de livrare data de 15 decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

În total, bugetul alocat pentru tipărirea celor 400.000 de carduri este de aproximativ 5,5 milioane lei. Distribuirea cardului de sănătate va fi realizată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cardul de sănătate este instrumentul prin care se face dovada calității de asigurat la accesare serviciilor medicale și care confirmă prezența asiguratului la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate”, conform Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Cardul național de sănătate, obligatoriu la medic din 2015

În România, cardul de sănătate a fost introdus în anul 2013. Inițial, acesta avea o valabilitate de cinci ani de la data emiterii. Până pe 30 aprilie 2015, documentul a funcționat în paralel cu vechiul sistem de validare a serviciilor medicale.

Apoi, de la data de 1 mai 2015, cardul național de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

ADVERTISEMENT

CNAS a anunțat cum se utilizează cardul de sănătate. Imediat după ce este activat, documentul va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice.

Folosirea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate.

Dacă vorbim de serviciile medicale de urgenţă, trebuie spus că nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Sunt servicii care fac parte din pachetul minim de servicii medicale. Ele se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate.

ADVERTISEMENT