News

Ministerul Sănătății, controale la clinicile în care a fost internat Petrică Mîțu Stoian. Precizări despre tratamentul post-Covid în camera hiperbară

Continuă ancheta în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian. Ministerul Sănătății a demarat o inspecție la clinicile unde a fost internat regretatul interpret de muzică populară.
11.11.2021 | 13:02
Ministerul Sanatatii controale la clinicile in care a fost internat Petrica Mitu Stoian Precizari despre tratamentul postCovid in camera hiperbara
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătăţii a anunţat joi că se va porni o inspecție la clinicile unde Petrică Mîțu Stoian a fost internat, respectiv la Clinica Nera din Caraș-Severin și Spitalul din Reșița. Aici se vor verifica condiţiile de igienă și dacă s-au respectat toate procedurile înainte ca artistul să primeaască tratament post-Covid în camera hiperbară.

”Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul, conform competențelor ce revin Direcției.

ADVERTISEMENT

Se verifică condițiile igienico-sanitare și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Ce spune Ministerul Sănătății despre oxidenoterapia hiperbară

Reprezentanţii Comisiei de Medicină Fizică şi de Reabilitare a Ministerului  Sănătății au transmis, referitor la oxigenoterapia hiperbară pe care a urmat-o solistul, că nu este inclusă în tratament post-Covid.

ADVERTISEMENT

”În ceea ce oxidenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19.

Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Experții în Medicină Fizică și Reabilitare  mai consideră ”periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc.

De asemenea,  normele Contractului-Cadru în vigoare nu ar deconta o astfel de procedură pentru pacienții asigurați. Ministerul a mai explicat că o cameră hiperbară, pentru a intra pe piață, trebuie să aibă marcaj CE. Acest marcaj îl au toate dispozitivele medicale, care denotă că au fost evaluate.

ADVERTISEMENT

”Dispozitivele medicale de clasa 1 sunt introduse pe piaţă sub responsabilitatea producătorului care solicită evaluarea conformităţii acestora unui organism notificat,” mai este menționat în comunicat.

Cauza morții lui Petrică Mîțu Stoian

Reamintim că Petrică Mîțu Stoian s-a stins din viață sâmbătă seară, la spitalul din Reșița, în urma unui șoc septic. Aici era transferat de la o clinică privată, Clinica Nera, unde a fost tratat post-Covid.

Menționăm, de asemenea, că artistul era și vaccinat cu două doze anti-Covid. Cântărețul de folclor avea 61 de ani, iar miercuri a fost condus pe ultimul drum, în ropote de aplauze. A fost înmormântat la Cimitirul Ungheni din Craiova.

ADVERTISEMENT