News

Ministerul Sănătății, după alertele privind hepatita de cauză necunoscută: ”Nu s-a confirmat niciun caz în România”

În ultimele zile, la nivel național s-au anunțat mai multe alerte privind posibile îmbolnăviri cu hepatita de cauză necunoscută la copii. Ministerul Sănătății spune că niciun caz nu a fost confirmat.
02.05.2022 | 18:02
Ministerul Sanatatii dupa alertele privind hepatita de cauza necunoscuta Nu sa confirmat niciun caz in Romania
”Niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută în România”. Anunțul Ministerului Sănătății după ultimele alerte. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, la finalul lunii aprilie, sute de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la nivel mondial. Din fericire, România nu se află pe lista statelor în care s-a depistat boala.

”Niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută în România”. Anunțul Ministerului Sănătății după ultimele alerte

Pe 25 aprilie 2022, pe site-ul Ministerului Sănătății, apărea un comunicat care anunța un posibil prim caz de hepatită acută severă de cauză necunoscută: o fetiță de 5 ani.

ADVERTISEMENT

Între timp, autoritățile au anunțat că micuța ar avea, de fapt, o boală ereditară rară. Este vorba despre boala Wilson, care este produsă de o modificare genetică și poate afecta atât copiii cât și adulții.

Luni, același minister a emis un nou comunicat în care precizează că în România nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută.

ADVERTISEMENT

”Pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm că, în România, nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatita severă de cauză necunoscută”, transmite MS.

Cazurile suspecte de hepatită la doi copii de 10 și 8 ani, infirmate

Oficialii Ministerului Sănătăţii anunțau săptămâna trecută că ar exista suspiciuni de hepatită de cauză necunoscută în cazul a doi copii, unul în vârstă de 8 luni şi celălalt de 10 ani, fiind așteptate rezultatele ultimelor analize.

ADVERTISEMENT

Între timp, oficialii din Sănătate au transmis că cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză necunoscută au fost infirmate.

În cursul acestei zile, DSP Constanţa a anunţat că o fetiţă de 8 luni, internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa cu suspiciune de hepatită cu cauză necunoscută, a fost diagnosticată şi externată după aproape 2 săptămâni de tratament.

ADVERTISEMENT

Vineri, 29 aprilie, și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au anunțat două suspiciuni de hepatită de cauză necunoscută. Era vorba de un băiat de 16 ani și o fetiță de 10 ani. Din fericire, nici aceste cazuri nu s-au confirmat.

ADVERTISEMENT