ADVERTISEMENT
News

Ministerul Sănătății va reintroduce lista medicamentelor esențiale. Cum sunt ajutați bolnavii

Ministerul Sănătății a anunțat că va reintroduce lista medicamentelor esențiale.
Autor: Anca Flondor | 25.06.2021 | 22:05
Ministerul Sănătății va reintroduce lista medicamentelor esențiale. Cum sunt ajutați bolnavii
Ministerul Sănătății va reintroduce lista medicamentelor esențiale. Cum sunt ajutați bolnavii. Sursa foto:INQUAM/ George Calin

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că a semnat un ordin prin care sunt modificate normele privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maxime ale medicamentelor, astfel încât acestea să fie disponibile pe piață.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre medicamente esențiale pentru unii pacienți.

Tratamentele sunt compensate 100% și nu se găsesc în România, în acest moment. O parte dintre aceste medicamente sunt vitale pentru unii pacienți cu boli grave.

Ministerul Sănătății va reintroduce lista medicamentelor esențiale

Lista medicamentelor esențiale întocmită de OMS a fost introdus în România prima dată de Vlad Voiculescu, în anul 2016. În 2017 a fost însă eliminată.

ADVERTISEMENT

Acum, Ioana Mihăilă a semnat deja Ordinul care modifică normele de calcul și procedură de aprobare a prețurilor maxime ale medicamentelor de uz uman. S-a aprobat și o listă cu medicamente esențiale pentru unii pacienți cu cancer, diabet, boli cardiovasculare sau alte boli grave.

Din această listă vor face parte câteva sute de produse recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Mai exact este vorba despre 460 de produse, care nu trebuie să lipsească din nicio țară, spun cei de la OMS.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani de pe piața din România au dispărut mai mult de 2000 de medicamente cu prețuri mici și asta pentru că producătorii străini au preferat să le vândă în țări unde au obținut un profit mai mare.

Ce criterii trebuie să îndeplinească medicamentele esențiale

Medicamentele esențiale trebuie să îndeplinească două criterii:

  • să se regăsească pe lista de medicamente decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.
  • să se afle pe cea mai recentă listă de medicamente esențiale recomandată de Organizația Mondială a Sănătății
ADVERTISEMENT

“Prin aceste modificări, asigurăm disponibilitatea unor medicamente esențiale pentru pacienții din România.

Pentru medicamentele pentru care există autorizație de punere pe piață în România, pericolul de retragere din țară se diminuează considerabil și, totodată, piața din România devine atractivă pentru medicamentele esențiale care nu au autorizație de punere pe piață în acest moment, scopul fiind de a asigura stocuri adecvate și continue de medicamente în farmacii și spitale”, a declarat Ioana Mihăilă. 

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!