Dezvăluirile FANATIK despre cazul ministrului sportului, Eduard Novak, surprins circulând cu 148 km/h, ia o întorsătură neașteptată.
Pe 2 februarie, FANATIK a dezvăluit în premieră că Eduard Novak a rămas fără permisul de circulație, după ce a pierdut procesul cu IPJ Brașov pentru anularea unui proces verbal de contravenție. Incidentul s-a petrecut pe data de 3 iunie 2022, iar Novak se afla la volanul unui autoturism marca BMW cu numere B-138-MTS.
FANATIK a solicitat informații suplimentare despre această situație de la Ministerul Sportului, conform legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Am întrebat instituția dacă automobilul B-138-MTS aparține Ministerului Sportului și dacă Novak se deplasa în interes de serviciu și care era acesta.
Am fost interesați de aceste detalii pentru că data la care Eduard Novak a fost surprins de radar a fost o zi de vineri iar locația (centura ocolitoare a orașului Brașov) este la mijlocul drumului dintre București și Miercurea Ciuc, acolo unde ministrul are domiciliu.
La solicitarea FANATIK, reprezentanții ministerului au confirmat că automobilul face parte din flota instituției.
”Vă comunicăm faptul că automobilul cu numărul de înmatriculare B-138-MTS face parte, conform cărții de identitate, din parcul auto al Ministerului Tineretului și Sportului, actualmente Ministerul Sportului”, se arată în răspunsul MS pentru FANATIK.
Ministerul a refuzat însă să dea informații despre destinația ministrului Novak sau despre motivele pentru care acesta se grăbea atât de tare. Motivele invocate sunt destul de vagi și fac referire la ”cercetări ale instituțiilor abilitate”, fără a specifica la ce se referă respectivele cercetări.
În plus, MS invocă din nou faptul că informațiile referitoare la activitățile ministrului nu sunt de interes public.
”Referitor la celelalte informații solicitate, vă aducem la cunoștință faptul că sunt în curs de desfășurare cercetări ale instituțiilor abilitate și apreciem că furnizarea acestora către dumneavoastră ar putea aduce atingere, conform dispozițiilor art 12 alin. f) din Legea nr 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în răspuns.
Mai exact, ministerul susține că nu poate da relații despre ”proceduri judiciare, dacă publicarea acestora aduce atingere unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces” (art 12, alin f, legea 544/2001).
Culmea este că în august 2022, Ministerul Sportului refuza, de asemenea, să dea informații despre contravenția ministrului Novak, pe motiv că nu poate dezvălui date confidențiale privind ”o persoană fizică identificată sau identificabilă”.
Doar că ministrul sportului, persoană învestită cu o funcție de înalt rang, care mai și comite o contravenție în timp ce se află în mașina de serviciu, nu reprezintă tocmai o informație în afara sferei interesului public.
Totuși, unde s-a deplasat ministrul Eduard Novak, vineri, 3 iunie 2022, cu mașina de serviciu? Un indiciu în acest sens se află chiar pe pagina publică a ministrului sportului.
Pe 3 iunie, Eduard Novak a postat o fotografie care pare să fie realizată într-o benzinărie, în care apare savurând o cafea alături de o persoană cu dizabilități. ”Mergem acasă de Rusalii. Bunătatea față de oameni ne face fericiți și puternici”, a scris Novak, în limbile română și maghiară. În 2022, rusaliile catolicilor au fost sărbătorite pe 5 iunie.
Parcă pentru a înlătura orice îndoială, ministrul Novak a revenit a doua zi, pe 4 iunie, cu mai multe fotografii de la ”cel mai mare pelerinaj al maghiarilor de pretutindeni”, eveniment care se desfășoară anual, la Șumuleu Ciuc, un cartier al orașului Miercurea Ciuc. La eveniment au participat 345.000 de persoane, iar la finalul acestuia s-a intonat imnul Ungariei și cel secuiesc.
Pelerinajul maghiarilor de pretutindeni nu are legătură cu sportul românesc și nu există informații potrivit cărora ministrul Eduard Novak să fi reprezentat instituția, într-o calitate oficială, la acest eveniment.
Eduard Novak a rămas pieton după ce instanța i-a respins cererea de anulare a procesului verbal de contravenție. Litigiul de la Judecătoria Brașov a fost în contencios administrativ și a avut ca obiect ”anulare proces verbal contravenție”. În prima instanță, judecătorul a respins acțiunea ministrului ca neîntemeiată, iar până în acest moment, Novak nu a făcut apel, el având la dispoziție 30 de zile de la comunicarea hotărârii.
”În concret, din proba video ataşată la dosar rezultă clar comiterea faptei imputate petentului, respectiv faptul că la data de 03.06.2022, a condus autovehiculul cu nr. B-138-MTS pe VO1K, dinspre DN 1 – Dârste către intersecția DN 11, cu viteza de 148 km/h, pe sector de drum cu limitare de viteză la 90 Km/h (+58 km/h), iar din Raportul operator radar rezultă că persoana care conducea autovehiculul era petentul, aspect necontestat de acesta”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Judecătorii au considerat că fapta comisă de Eduard Novak reprezintă o contravenție cu grad de pericol social ridicat, care poate conduce ”la pagube materiale importante, cât și la consecințe mult mai grave, precum pierderea vieții participanților la trafic sau vătămarea integrității lor”, se mai arată în motivare.
Eduard Novak are în proprietate o singură mașină, marca Skoda Octavia.