News

Ce studii au miniştrii din cabinetul Ciucă. Cine a făcut facultatea la privat și ce demnitari se laudă cu doctorate

Cine sunt miniştrii cu facultate la privat din cabinetul condus de Nicolae Ciucă. Ce demnitari se laudă cu doctorate, dar și cine are studii înalte făcute la universități celebre
25.01.2022 | 12:54
Ce studii au ministrii din cabinetul Ciuca Cine a facut facultatea la privat si ce demnitari se lauda cu doctorate
Cine sunt miniştrii cu facultate la privat din cabinetul lui Nicolae Ciucă. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cabinetul condus de Nicolae Ciucă nu a scăpat deloc de acuze în privința miniștrilor care au fentat școala. Mai multe personaje importante, inclusiv premierul, au avut probleme cu originalitatea lucrării de doctorat. Culmea, printre cei care conduc ministere și-au făcut loc și oameni cu facultăți la privat.

Sunt trei miniștri importanți, unul de la UDMR și doi de la PSD. Vorbim despre Eduard Novak, Marius Budăi și Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT

Cine sunt miniştrii cu facultate la privat din Nicolae Ciucă

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a absolvit în 2001 Facultatea de Drept a Universităţii Româno-Americane. A intrat în politică de curând și a fost numit membru al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. A făcut lucrul acesta după ce partidul l-a propus și sprijinit pentru fotoliul de ministru.

„Le mulțumesc pentru încrederea maximă pe care mi-au acordat-o, pentru sprijin și pentru șansă. Cred cu tărie că fac parte din cea mai buna echipă, care a adus atâta plus valoare politicii din România. Împreună, vom realiza lucruri minunate, nu am nicio îndoială”, a scris Eduard Novak pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Tot la Româno-Americană a absolvit și ministrul de Finanţe. Adrian Câciu a studiat la această universitate între 1992 şi 1997 și a terminat Facultatea de Relaţii Comerciale și Financiar Bancare Interne și Internaţionale.

De remarcat că, un an mai târziu, Câciu şi-a susţinut lucrarea de licenţă la ASE. Mai mult decât atât, între 2009 şi 2011, a urmat masterul la Facultatea de Economie Agroalimentară din cadrul ASE București.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii a terminat facultatea la Spiru Haret

Un alt nume important de pe lista miniștrilor cu studii la privat este Marius Budăi. Actualul deținător al portofoliului Muncii și-a luat diploma de bacalaureat în 1990.

După câteva cursuri de Contabilitate publică, Management, Marketing, Matematică aplicată în economie la Colegiul Economic şi de Administraţie Octav Onicescu din Botoşani, acesta s-a înscris, în cele din urmă, la facultate.

ADVERTISEMENT

A făcut-o la 14 ani de la finalizarea studiilor liceale. Nu a renunțat și a absolvit Facultatea de Finanţe şi Bănci din cadrul Universităţii Spiru Haret. La doi ani distanță și-a luat și diploma de master.

A urmat un certificat pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici. Interesant este că Marius Budăi a lucrat în funcția de Consilier parlamentar – şef cabinet, deși acesta era student și nu avea diplomă de licență luată.

De asemenea, potrivit CV-ului său, Budăi a activat fără licență și ca Referent-inspector-inspector de specialitate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani.

La puțin timp după ce și-a luat licența la Spiru Haret, actualul ministru al Muncii a fost numit director peste Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Botoşani, dar și șef serviciu achiziţii publice, administrativ la DGASPC din același județ

Ce demnitari se laudă cu doctorate

În acest moment, în cabinetul Ciucă, șapte oameni au diplome de doctorat, în afara premierului. De altfel, șeful Executivului a fost pus la zid serios pe această temă.

Alexandru Rafila, omul care conduce Ministerul Sănătății în plin val cinci al coronavirusului, Bogdan Aurescu, cel care răspunde de Externe într-un moment dificil în care Rusia amenință Ucraina, dar și Cătălin Predoiu la Justiție și-au încheiat aceste studii.

Virgil Popescu, Lucian Bode, Vasile Dîncu şi Sorin Cîmpeanu sunt ceilalți patru oameni din guvern care au doctoratul luat. Doar Bogdan Aurescu şi Alexandru Rafila au fost de acord să publice informaţii în CV-ul lor despre ceea ce au abordat în timpul lucrărilor.

Ce a spus Gabriela Firea despre doctoratul său

Ajunsă ministrul Familiei, Gabriela Firea a transmis că este licenţiată în filologie, specializarea ”Bibliologie şi ştiinţa informării” la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti.

Referindu-se la posibilul plagiat din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă,  fostul primar a explicat că există instituţii ale statului care pot verifica dacă, într-adevăr, șeful Executivului a plagiat sau nu.

De asemenea, Firea a afirmat că se bucură că şi-a îngheţat doctoratul când a intrat în politică. „Eu mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul la ASE înainte de a intra în politică, pentru că altfel am spus intru în politică şi nu este normal să se considere că am preluat un paragraf, mai bine îl înghet”, a mai zis Gabriela Firea.

Ce miniștri au studii la universități celebre

Există și câteva personaje care s-au școlit la universități celebre din lumea întreagă. De exemplu, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu a urmat un ”Executive MBA” în Statele Unite ale Americii. Și vicepremierul Sorin Grindeanu a obţinut o bursă Tempus în Italia, la Universitatea din Bologna.

Ministrul Transporturilor s-a perfecţionat aici în domeniul statisticii sociale. De remarcat și că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a activat ca ”visiting professor” la Facultatea de Drept a Universității din Hamburg, în cadrul mobilității ERASMUS Teaching Staff.

ADVERTISEMENT