News

Miniştrii muncii din UE vor instituirea salariului minim european. Budăi: ”Avem rolul de a lupta împotriva sărăciei”

Miniştrii muncii din UE sunt de acord cu instituirea salariului minim european, a transmis Marius Budăi. ”Avem rolul de a lupta împotriva sărăciei”, a mai punctat el.
16.06.2022 | 18:14
Ministrii muncii din UE vor instituirea salariului minim european Budai Avem rolul de a lupta impotriva saraciei
Ce prevede salariul minim european. Sursa foto: economica.net
ADVERTISEMENT

Marius Budăi, ministrul român al muncii, a anunțat joi că miniștri muncii din UE s-au pronunțat în favoarea introducerii directivei care prevede un salariu minim european.

Miniştrii muncii din UE, de acord cu salariul minim european

”Astăzi, în cadrul lucrărilor Consiliului EPSCO, miniştrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de Directivă privind instituirea salariului minim european, a spus Marius Budăi, într-o postare pe facebook.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Marius Budăi a subliniat că rolul său și al celorlalți oficiali ai UE este să combată sărăcia în muncă, dar și că ”oamenii sunt întotdeauna pe primul loc”.

 ”Personal cred că unul din rolurile noastre principale este acela de a lupta împotriva sărăciei în muncă. Atunci când vorbim de dezvoltare incluzivă la nivelul Uniunii Europene este clar că avem nevoie de un astfel de instrument.

ADVERTISEMENT

Oamenii sunt întotdeauna pe primul loc!”, a mai notat Marius Budăi.

Ce prevede directiva salariului minim european. Nu toate țările din UE sunt vizate de aceasta

În baza directivei, 21 de țări din UE unde se oferă cetățenilor salarii minime, inclusiv România, trebuie să faciliteze majorarea venitului și să asigure o transparență a stabilirii lui.

Nu va fi o sumă similară în toate cele 21 de state membre ale UE, dar va trebui să fie una echivalentă unui trai decent.

ADVERTISEMENT

”Nu vorbim de un salariu minim universal în toată Europa deoarece condițiile din statele membre sunt foarte diferite.

Salariul minim trebuie să reflecte cererea și oferta de pe piața muncii din fiecare țară în parte”, a declarat zilele trecute Dragoș Pîslaru, liderul Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din PE.

ADVERTISEMENT

Pentru implementarea salariului minim european se va ține cont de mai multe aspecte, precum: dezvoltarea pe termen lung, puterea de cumpărare și condițiile socio-economice.

Restul țărilor din UE care nu au salarii minime, respectiv: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia nu au obligația de a lua în calcul directiva. Între timp  Suedia, Italia și Danemarca nu și-au exprimat o poziție pro măsurii.

ADVERTISEMENT