News

Miniștrii Muncii și de Externe, chemați să dea explicații privind muncitorii români din Germania

04.05.2020 | 17:02
Ministrii Muncii si de Externe chemati sa dea explicatii privind muncitorii romani din Germania
ADVERTISEMENT

Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, a anunțat că miniștrii Muncii și de Externe, Violeta Alexandru și Bogdan Aurescu vor fi chemați să dea explicații în fața a trei comisii senatoriale reunite privind situația românilor care au plecat la munci sezoniere în țări ale Uniunii Europene.

Audierea miniștrilor, pe tema situația muncitorilor români infectați

Am solicitat ca ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Muncii să fie chemaţi în faţa comisiilor reunite de politică externă, de afaceri europene şi muncă pentru joi, iar Biroul Permanent a aprobat această solicitare în unanimitate”, a declarat Robert Cazanciuc (PSD), citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Președintele interimar al Senatului susține că audierea celor doi oficiali este necesară în condițiile în care numărul infectărilor cu coronavirus în rândurile acestora a crescut și există informații potrivit cărora drepturile lor nu sunt respectate.

Situaţia românilor plecaţi la muncă în străinătate a devemit din ce în ce mai dificilă, iar autorităţile nu fac nimic să-i sprijine. Un muncitor a murit infectat de coronavirus, iar alţi două sute sunt în situaţii dificile, infectaţi. Sunt singuri, ţinuţi izolaţi în condiţii degradante. Nu le sunt respectate drepturile, nimeni nu a negociat pentru ei”, a spus Cazanciuc, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de marți, 28 aprilie, a apărut informația că aproximativ 200 de români care muncesc la un abator din Germania au fost diagnosticați cu noul coronavirus.

Prin intermediul unui comunicat de presă emis miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a adus lămuriri în privința situației conaționalilor noștri din Germania.

ADVERTISEMENT

Conform MAE, cei peste 200 de muncitori români de la abatorul din Birkenfeld, confirmați ca fiind infectaţi cu noul coronavirus au asigurări medicale, iar partea germană va plăti pentru carantinarea, eventual spitalizarea acestora.

Un  alt muncitor român, venit în Germania să culeagă sparanghel, a murit din cauza COVID-19.

De asemenea, 28 de români care lucrau la un abator din provincia olandeză Gelderland au fost diagnosticați pozitiv.

ADVERTISEMENT