News

Ce spune ministrul apărării despre trupele trimise de NATO. “Evident că aceste trupe nu sunt definitiv venite în România”

Vasile Dîncu și-a exprimat părerea cu privire la trupele trimise de NATO în țara noastră. Potrivit ministrului apărării, aceste trupe nu sunt definitiv venite în România
03.02.2022 | 09:19
Ce spune ministrul apararii despre trupele trimise de NATO Evident ca aceste trupe nu sunt definitiv venite in Romania
ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu a vorbit despre trupele trimise de NATO în țara noastră. Acesta a dat asigurări oamenilor că aceste trupe nu sunt venite în mod definitiv în România. Totuși, prezența lor este necesară, fiindcă, potrivit acestuia, există o posibilitate destul de mare de intervenție armată în Ucraina.

Ce spune ministrul apărării despre trupele trimise de NATO

Decizia NATO de a trimite trupe în Europa de Est, inclusiv în România, a fost comentată de ministrul apărării, Vasile Dîncu, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

“Această solicitare nu este una nouă, ci face parte din ceea ce, după Anexarea Crimeei, toate statele de pe Flancul Estic au cerut. Săptămâna trecută am avut o discuție cu omologul meu american, Lloyd Austin, am discutat foarte multe detalii despre această decizie care urma să se ia și evident că ne bucurăm să auzim de asta.

Nu este legată neapărat de o înrăutățire a situației de la granița Ucrainei, nu este o mișcare tactică, ci este o mișcare pragmatică în care este vorba nu doar de a răspunde unei cereri de securitate, ci și a răspunde pragmatic și direct la cererile aberante ale Federației Ruse, acelea de se construi aici o zonă-tampon sau o zonă de influență din care să lipsească NATO.

ADVERTISEMENT

NATO a vrut să arate că nu își vor retrage efectivele de aici, ba din contră, vor îmbunătăți această prezență cu rol 100% defensiv”, a declarat acesta.

Ministrul apărării a mai spus că, pe lângă militarii americani, vor veni în România și trupe franceze.

ADVERTISEMENT

“A anunțat-o președintele Macron deja, se pune problema numai când, unde și în legătură cu componența acestor trupe, pentru că este vorba, ca și în cazul batalionului Stryker, a regimentului care vine din Germania, este vorba de un comandament aliat, deci lucrează sub comanda aliată.

În cazul batalionului francez care va veni, acesta are un nucleu din armata franceză și sub comanda franceză și aliată, însă vor participa și alte țări.

ADVERTISEMENT

Probabil că vor fi și alte țări din NATO care au anunțat deja că ar putea să participe, dar până nu se confirmă nu putem să anunțăm public”, a mai menționat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu, despre rolul acțiunilor NATO

Vasile Dîncu a mai precizat că toate acțiunile NATO au rolul de a apăra securitatea statelor membre.

“Toate acțiunile NATO sunt cu caracter defensiv, de accea a venit și acea invitație pentru Federația Rusă legată de inspectarea bazelor din România și Polonia, pe principiul reciprocității.

Deocamdată Rusia nu a răspuns și nu cred că va răspunde, este observația mea personală, pentru că i-ar dispărea o temă importantă de propagandă, aceea că trupele NATO au venit la granița Rusiei, au pus baze și că este pusă în pericol securitatea Federației Ruse, lucru total neadevărat”, a mai precizat ministrul.

Ministrul a mai adăugat și faptul că trupele nu sunt venite în România în mod definitiv.

“Sunt trupe care în acest moment au fost aduse și prin raportare la situația de urgență care există, pentru că toate analizele arată că prin acumularea de material și trupe, prin toate mișcările pe care Federația Rusă le face la granița cu Ucraina, există o posibilitate destul de mare de intervenție armată acolo.

Evident că aceste trupe nu sunt definitiv venite în România, există și o rotație în această situație. În România, Polonia și în alte țări, prezența trupelor aliate va avea un calendar”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT